BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от октомври

Тревожните предупреждения от миналия читателски клуб на журнала вече са реалност. Очертава се да имаме допълнително време за шотландски коронавирус шедьоври, политически мемоари от България преди 1944, една от най-красивите и оригинални автобиографии въобще, необикновени иновации и вълнуваща история за октоподите в най-добрите нови книги от последния месец:

ЛЯТО на Ali Smith (Лист)

Историята: Светът е под карантина, вирусът сваля маските на политиците, фалшивите новини сеят нова зараза, борсите са разтърсени, държавите са затворени, а човечността – забравена. В цялата тази идилия, Ali Smith ни запознава със Sasha и брат й Robert – тя иска да спаси дивата природа, той е факир на компютърна игра, знае много за Einstein и също като него е гений и откривател. Засега е открил, че независимо от епохата, изтезанията не се променят, само се усъвършенстват. Какво се случва с младите брат и сестра при срещата със 104-годишен старец, преживял две войни? Той ли ще им разкрие как оцелява човечеството, когато е на ръба?
Защо да я прочетете: Заради болезнената актуалност, която обаче не позволява на романа да скочи към документалистика, а го задържа в границите на художествената литература. Четвъртият роман от поредицата Сезони излиза у нас само четири месеца след премиерата си във Великобритания с превод на Паулина Мичева и обещание да преплете историите на героите от книжния квартет, преди да намести всички парчета от този литературен пъзел.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ДУШАТА НА ОКТОПОДА на Sy Montgomery (Жанет 45)

Историята: Мария Попова (Brain Pickings) я определя като невероятно дълбока и пленяваща книга за безбройните и многообразни страни на различието между човек и октопод, която разширява представите ни за съзнанието и осветлява същността на това, което наричаме душа. Най-ценното в книгата е не увлекателната и вълнуващо поднесена научна информация, а омагьосващият разказ на Montgomery.
Защо да я прочетете: За да си припомним още веднъж колко е важно да живеем в хармония с природата. А и заради интересния живот на авторката и желанието да ни запознае отблизо с тези фантастични, но често пъти пренебрегвани същества. Душата на октопода е удостоена с Националната награда на САЩ за научна литература през 2015.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ГЕРОИ на Stephen Fry (Еднорог)

Историята: След като разказа по невероятно оригинален и забавен начин за титаните и древногръцките богове в бестселъра Митове, британското полиформатно и стряскащо талантливо съкровище Stephen Fry подхваща простосмъртните герои – онези, които се издигнат със сила, ум и храброст над себеподобните. Присъединяваме се към Язон и аргонавтите в похода към Златното руно. Проследяваме дванайсетте подвига на Херакъл. Научаваме как хитрият Едип решава загадката на сфинкса и как Белерофонт пленява крилатия кон Пегас, за да убие чудовището Химера. Споделяме мъките на Орфей, ликуваме с Персей и се удивляваме на Аталанта – единствената жена, която може да надбяга всеки мъж.
Защо да я прочетете: Малко автори са способни на такъв блестящ преразказ на познати и поизтупани от прахта драматични, забавни, трагични и вечни легенди през истории за вярна любов и разврат, пирове, свирепи войни и невъзможни мисии, ужасни злодеяния, безумна храброст, триумфи и трагедии. Оставяме любопитните коментари и невероятно чувство за хумор на Fry да говорят сами на всеки, който иска да си причини още едно потентно, остроумно и иронично удоволствие от четенето.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Еднорог и в по-добрите книжарници.

СЛЪНЧЕВ УДАР на Иван Бунин (Лист)

Историята: Отбелязваме 150 години от рождението на великия руски писател с юбилеен сборник, включващ 16 от най-добрите му разкази и новели. сред които Село, Суходол, Любовта на Митя, Граматика на любовта, Чашата на живота, Леко дихание, Островът на сирените, Господинът от Сан Франциско и Слънчев удар.
Защо да я прочетете: Заради похвалния подход на издателството да се откаже от взимането на готов чужд подбор и вместо това да го почете със специално издание на най-емблематичните му текстове. И заради думите на неговите съвременници: Набоков смята първия руски лауреат на Нобелова награда за литература за единствения писател, който в нашия кощунствен век спокойно служи на прекрасното.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ПЕРИОДИЧНАТА СИСТЕМА на Primo Levi (Жанет 45)

Историята: Eдна от най-четените и най-необикновени италиански книги съдържа 21 документално-художествени истории с имена на химични елементи, които разказват личната и семейна история на Levi – сборник за поезията в труда и за радостта не само от добре свършената работа, но и от грешките на растежа; за вълнението от красотата и за справянето с несправедливостта; за неразривната смесица от живот и смърт в природата и хората; за ежедневното откривателство.
Защо да я прочетете: Защото Levi е един от най-проницателните мислители на ХХ век, преминал през ада на Аушвиц, за да се прослави не с професията си на химик, а с кариерата на писател и автор на една от най-красивите и оригинални автобиографии в историята. Второто издание на Периодичната система включва предговор от историка Fabio Levi и интервю на Philip Roth с автора.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

СИЦИЛИАНЕЦЪТ на Mario Puzo (Сиела)

Историята: Продължение на най-популярната мафиотска сага ни пренася отново някъде през 1950 – там, където Кръстникът на Puzo е оставил Michael Corleone от върховете на сенчестия бизнес в сърцето на Америка до принудителното изгнание в Сицилия. И точно когато последното е на път да приключи, Michael трябва да приеме нова задача и да докаже своята лоялност като открие и придружи местния престъпник Salvatore Giuliano до страната на неограничените възможности.
Защо да я прочетете: Разтърсваща средиземноморска трагедия без аналог и виртуозно постижение на криминалната проза? Книга за вечния сблъсък между справедливостта и предателството и между дълга към семейството и собственото оцеляване? А защо не всичко в едно? Освен за напоително четене, луксозното издание на Сицилианецът става и за подарък на специални хора.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТЕЛОГИНАРИУМ на Ясен Григоров (Точица)

Историята: По-скоро цели 16 истории, в които нормални човешки настроения намират сюрреалистично отражение в тялото на онзи, който ги изпитва. Един човек спрял да се храни, защото искал да отслабне. Един човек спрял да се радва. Един човек имал кариес на шести горен вляво, но от работа нямал време да отиде на зъболекар. Един човек… До последната история, в която един човек среща друг човек. Към всяка от историите има илюстрация за още по-предметен наглед на магическия реализъм в думите, с които описваме вътрешните си състояния.
Защо да я прочетете: Първата книга от новата поредица за възрастни на издателство Точица е дело на Ясен Григоров – дългогодишен илюстратор в швейцарското издателство Joie de lire, кинорежисьор (Голям-малък, Лили Рибката) и автор, когото помним покрай предишната му авторска книга Ангелите пазители от 2015.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Точица и по-добрите книжарници.

МАНФРЕД на George Gordon Byron (Жанет 45)

Историята: Като почти всички безсмъртни поетични творби, поемата Манфред носи образа и съдбата на своя автор в самата си сърцевина. Макар Byron да е във фокуса на всички свои произведения, есенцията на байронизма и неподражаемата душевност на мировата скръб е въплътена най-изчистено именно тук. Страданието е непоносимо, неизлечимо и неизразимо. Причината за него е обвита в тайнственост. С изобразеното титанично отчаяние и с вулканичните страсти на своя герой, но най-вече с несъкрушимостта му, Byron покорява въображението на едно разочаровано от неуспеха на Френската революция и уморено от Наполеоновите войни поколение.
Защо да я прочетете: В своята История на aнглийската литература, професор Марко Минков пише, че с публикуването на тази поема Byron става говорител на своята епоха и си осигурява трайно място в европейската литература. Значи няма как да не говорим за задължителна поема.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

СПОМЕНИ на Димитър Пешев (Българска история)

Историята: Ролята на Димитър Пешев в политическия живот на страната съвсем не се изчерпва с приноса за спасяването на българските евреи. Като министър на правосъдието, народен представител и подпредседател на българския парламент, той попада във водовъртежа на големите събития във времето между преврата от 19 май и края на Втората световна война, за да се отличи като политик със самостоятелна и категорична позиция. Критиката към управляващите неведнъж го вкарва в политическа изолация, а новата власт след 44-а го изправя пред Народния съд с обвинения за фашистка дейност и антисемитизъм. Издаваните за пръв път от 16 години насам негови спомени предлагат задълбочен анализ на случващото се в държавата през погледа на човек, борил се за утвърждаването на парламентаризма и правовия ред.
Защо да я прочетете: За да си припомним отдавна отминало време, когато водещите политици са били една идея по-читави и достойни хора, а не шайка продажни, лъжливи, арогантни, опростачени и проядени от корупция нищожества.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Българска история и по-добрите книжарници.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ИНОВАЦИИТЕ на Matt Ridley (Сиела)

Историята: Напоследък думата иновация се използва подмолно от всеки, който иска да звучи модерно, но често пъти няма почти никаква идея какво означава това. Бележитият учен, журналист и автор на Геномът, Еволюция на всичко и Червената царица прави стегнат преглед на невероятните истории зад стотици иновации и иноватори, които променят човечеството – от опитомяването на кучето, изобретяването на парните машини, ваксините и транспортните контейнери до интернет търсачките, ядрената енергия, силициевите чипове и куфарите на колелца. Но не просто като история, ами и като същност – как съществува този процес на постоянно откриване на начини за пренареждане на света във форми, които надали биха се появили случайно и защо го има онзи парадокс между негласната съпротива срещу иновациите и все по-нарастващия глад за тях.
Защо да я прочетете: Защото най-висшите прояви на човешкия ум и изобретателност са отличен антидот за войнстващата посредственост и безумна претенциозност, a познаването на забавни, поучителни и понякога трагични стъпки е сигурен начин да защитаваме нуждата от иновации и да се развиваме не само като общество, но и като човечество. Кой каза TikTok?
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

Още добри книги? Търсете в предишните издания на BОYSCOUT BOOK CLUB (българското BBC, хаха) онлайн ТУК.