Pleasure & Pressure е страхотно име за еротичен вестник

© Радостин Седевчев

За добро или зло, нашите приятели от Гьоте-институт представят първия и единствен брой на артистичния вестник Pleasure & Pressure, който няма нищо общо с еротиката и секса (въпреки гениалното си име).

Създаденият от 14 млади български художници под ръководството на Лъчезар Бояджиев проект всъщност е хибрид между вестник, арт публикация и изложба – нещо като ултифункционално издание, което може да бъде трансформирано много лесно навсякъде и по всевъзможен начин. За целта, трябва само да разделите страниците и да изберете творбите, които най-добре отразяват вашата интуиция за изкуство и политика.

© Радостин Седевчев

Казваме политика, защото Pleasure & Pressure се случва в рамките на дългосрочния проект Изкуство и политика и като такъв задава въпроси за това дали може и дали трябва изкуството да бъде политическо и да говори за социалните, политически и икономически теми. Няколко месеца след уъркшоп с Бояджиев, Антония Димитрова, Антони Райжеков, Бояна Джикова, Галина Димитрова-Димова, Ина Валентинова, Красимира Буцева, Миряна Тодорова, Никола Михов, Павел Найденов, Радостин Седевчев, Райна Тенева, София Грънчарова, Харита Асумани и Яна Линева са готови с колаборативни произведения-плакати, които могат да бъдат подреждани в всевъзможни комбинации.

© Радостин Седевчев

Макар изначално да се отличават една от друга, 24-те страници на изданието следват специфичен синхрон в начина, по който артистите се отнасят към темата от заглавието. Разбира се, експериментите с курирането а собствена изложба са крайно желателни, стига да се сдобиете с хартиено копие на представянето в Гьоте-институт тази вечер (27 април) или да си го свалите безплатно от този линк.

Така де, разходката до галерията също си струва, защото Pleasure & Pressure ще се превърне в колеционерска рядкост. Ние самите не се отказваме и стартираме GoFundMe страница, за да се сдобием с хубавото име и да продължим живота му в същата форма, но в малко по-различна посока.

© Радостин Седевчев
© Радостин Седевчев

Представянето на Pleasure & Pressure е на 27 април, вторник, от 18:30 в Гьоте-институт на ул. Будапеща 1. Повече информация за събитието има тук.