100 години Баухаус в София

© Niels Bolbrinker

Историята на най-известната немска школа за изкуства започва точно преди 100 години. Основаването на Баухаус във Ваймар обединява традиционно обособените изящни, приложни и изпълнителски изкуства в едноименна обща концепция, която отхвърля тясната специализация в изкуствата и залага на интердисциплинарна работа.

Уви, това необикновено училище на пионерите на модернизма Walter Gropius и Mies van der Rohe просъществува едва до 1933, преди да бъде затворено от немските националсоциалисти, но въпреки това се превръща в може би най-влиятелната школа в архитектурата, живописта и дизайна на ХХ век.

Баухаус идеята за нова функционалност и поглед към света си личи и до днес. Един от най-съществените приноси на Германия към културата на ХХ век е световен феномен, надхвърлил пределите на Европа и стигнал чак до Израел, САЩ, Китай, Нигерия и къде ли още не.

© Absolut Medien

Именно заради това, немските градове Ваймар, Десау и Берлин честват 100-годишния юбилей на Баухаус през цялата 2019, а Гьоте-институтите по цял свят се включват с локални програми, не само за да популяризират школата сред публиката, но и за да изследват нейните връзки и влияния върху други страни и културни традиции.

Българският филиал не прави изключение. Мащабната програма у нас включва филмови прожекции, лекции, работилници и градски обиколки във Варна, Пловдив, Русе и София. Всеки един от четирите града е домакин на панорама от експериментални филми за архитектура, медийното изкуство, танц и театър, тематични лекции и голяма изложба в София през май.

© Absolut Medien

Първо започва лекционният цикъл 100 години Баухаус, който ще се случи като въведение в школата и нейните основни аспекти и идеи – от историята преди и след Втората световна война, през влиянието в България, отношението в изящните изкуство до ролята на жените. След него е ред и на пътуващата документална изложба Баухаус Имагиниста – мащабен изследователски проект, който стартира миналата година и се занимава с Баухаус и връзката му с различни авангардни течения, занаятите, политика, попкултурата по цял свят.

Изложбата с хиляди документи, архивни материали и съвременни намеси се разгръща в залите на берлинския Хаус дер Културен дер Велт в Берлин и пътува по света в по-малък формат, за да може да достигне до възможно най-широка публика. От март до края на 2019 в Гьоте-институт може да се разгледа още и специална колекция с книги за Баухаус, предоставена от Франкфуртския панаир на книгата. Пак там може да преживеем и VR обиколка на сградата на Баухаус в Десау в нейния оригинален вид.

© Absolut Medien

Лекционният цикъл 100 години Баухаус (20 март – 18 април) и изложбата Баухаус Имагиниста (10 – 31 май) са в Гьоте-институт България на ул. Будапеща 1. Повече информация за юбилейната програма има тук.