11 БГ художници, които да следите през 2019

Северно сияние, 2018 © Дина Стоев

От инцидентна експозиция в най-скучния откъм събития месец януари, Арт старт се е превърнала в успешен проект, представящ новите имена на художествената сцена у нас и разкриващ какво вълнува младото поколение и какво ще бъде изкуството утре. Груповата изложба на най-интересните и обещаващи млади БГ художници под 35-годишна възраст е моментна снимка на младото съвременно изкуство в страната и удобен наръчник кого да следим и колекционираме още преди да поскъпне.

Тазгодишната селекция на кураторите Весела Ножарова и Стефка Цанева събира изключително интересна живопис, рисунки, илюстрации, видео и инсталации от София през Габрово и Велико Търново до Лайпциг, Берлин и Антверпен. Вижте основните заподозрени първо в Boyscout, а след това и на живо в Гьоте-институт и галерия Credo Bonum в края на този месец:

©Даниела Такева

Родената в България и израснала в Северна Германия Даниела Такева учи дигитални изкуства и философия на различни места като Киел, Прага и София, след което продължава да се развива като визуален артист и преподавател. Предпочита да работи с различни медии по концептуален начин, а именно – събира и архивира визуален, лингвистичен и звуков материал, след което го комбинира във визуална история, изследваща, цитираме, несъответствия, появяващи се при прилагане на различни интерпретации. И тъй като се социализира в две различни култури като българската и немската, Даниела често се връща към темата за повторението и заблудата в собствената и чужда памет.

Тъкан, 2018 © Дина Стоев

За софийския артист Дина Стоев се знае прекалено малко, освен че трябва да защити магистратура по живопис в ателието на професор Андрей Даниел от Националната художествена академия. Базираната на дигитална фотоманипулация и колаж фигуративна живопис обаче е толкова впечатляваща, че изчезването на привидната анонимност е въпрос единствено на много кратко време.

© Харита Асумани

Харита Асумани е бакалавър по сценография и магистър по сценография от НХА, който може да се похвали с разменен семестър във Венецианската академия за изящни изкуства и двумесечен творчески отпуск в парижкия Cite Internationale Des Arts. Един бърз поглед към горната смела работа е достатъчен да се разбере влиянието на Харита от проблемите на личността в контекста на времето и концептуалното изкуство. Работата ми за Арт старт пък е лична мисловна карта в живописна композиция и мост между настояще и бъдеще. Екстра!

© Йоанна Петкова

Художничката Йоанна Петкова има силно изявен интерес към тялото и деформацията на формата, независимо дали говорим за експресионистична живопис или движенчески пърформанс. Бакалавърът от катедра Визуални изкуства на Софийски университет през 2018 се е включвал последователно в арт проекти и изложби на българските културни институти във Виена и Будапеща. Петкова участва и е експерименталната група D code X, където тялото и неговата екзистенция се следва като инструмент за осъществяване на форма за изкуство. При всички положения, смесицата експресия и делюзия в платна като горното заслужава подробно внимание.

A Loneliness Experiment © Жоро Пеев

Жоро Пеев (Jawpains) се включва в Арт Старт малко след първата си самостоятелна изложба като част от платформата на Urbanites, без да спира да работи по дипломния  си късометражен филм и експериментите с художествените архетипи в еклектичната му естетика, довели и до такива противоречива проекти като видеото към Квартална кръчма на Мила Робърт.

Dead Nature © Mitch Bezounek

Французинът Mitch Brezounek живее и работи в Пловдив след като завършва Националната академия за изящни изкуства в Лориент през 2015. Бил е част от артистичния колектив Ouest Fisting (2013 – 2016), фокусиран графичната ъндърграунд култура и нейните фензин изданията, сито печат принтове, DYE, видео и други медии. През последните години обаче Mitch се е съсредоточил върху индивидуална работа с различни техники и медии като керамика, живопис, рисунка, видео и анимация, включена в самостоятелни изложби в софийското пространство Aether и пловдивските галерии Point Blank и L’union. Последната му експозиция се казва Венерин ритуал, така че очакваме сериозна еротика.

Extraction of a drawing © Натали Саркисян

Последните многопластови творби на Натали Саркисян не са лесни за обяснение, защото запечатват така наречения момент на метаморфоза и преплитане от бързо нахвърляна скица към скулптурен елемент, който съществува под формата на фотография. Възпитаничката на Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен се обръща за референции към идеологията  и естетиката на артисти като Eva Hesse, Helen Chadwick, Bruce Nauman и Anish Kapoor, докато изследва любимите си теми за пътя, движещата се нация, формирането на идентичност и усещане за пространство. Художникът като културен номад, един вид. Подходящо за човек с готината самостоятелна изложба Days of Kindness в Токио преди две години.

Раждането на Венера © Невена Екимова

Невена Екимова е родена и израснала в Габрово сред сборници по математика и тракане на шевни машини. Учила е езици в София и изкуство в Норвегия, Швеция и Исландия. Живее в Габрово, където бродира на крачна машина, преподава йога и налива питиета. С други думи, тотално наш човек, с когото искаме да се запознаем абсолютно моментално.

TattooШаУЪр, 2018 © Стоян Илев

Художникът Стоян Илев завършва магистратура във факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий още през 2012, интересува се от живопис, инсталация и видео и нарича последните си две картини с изречението Принцесите нямат вируси.

© Теодор Генов

Запомнете името на Теодор Генов, роденият в Карнобат и минал през департамент Анимационно кино в НБУ и Солун графичен артист, който спечели предпоследното събитие на Urbanites със своите 184 наистина разкрепостени жени. Талантливият илюстратор с дух на графичен артист от 80-те години затвърждава стила си на обещаващ провокатор, третиращ развратността и вдъхновението от муза по начин, умиращ за колаборация с етикет за облекло, аксесоари или кецове.

© Венета Андрова

След получаването на бакалавърска степен по история на изкуството и философия от университета Хумболд, Венета Андрова продължава образованието си в Берлинската академия Вайсензее, за да се дипломира миналата година в специалност скулптура и изящни изкуства. Любовта към аналоговата фотография и експерименталния документален филм обаче я подтиква да работи предимно с видео, съчетавайки архивен и документален материал с анимирана живопис и симулирани пространства.

Изложбата Арт Старт 2019: Винаги ще има утре е в Гьоте-институт (ул. Будашеща 1) и галерия Credo Bonum (ул. Славянска 1) от 26 януари до 22 февруари. Повече информация за събитието има тук.