20 идеи за по-секси интериор от Богдана Данчева

© Петър Драганов

Богдана Данчева е от онези умни архитекти, които обзавеждат с бетон, светлина, неонови знаци, дизайн икони и дебели книги на Kate Moss. Един от двамата основатели на студио Back2Architecture се определя скромно като личен асистент на своето куче Otis, но всъщност е мишелпфайфърова мацка в хармония с архитектурата като нещо повече от обикновена професия. Станала е част от мен. Не си играя на дизайнер от 9 до 6, по-скоро съм архитект 24/7. Всичко, което ми се случва, пречупвам през погледа на архитект, независимо дали се храня, пътувам, разхождам кучето в дъжда или просто комуникирам със света около себе си.

Именно архитектурата дава на Богдана специфичен поглед и подход към всеки детайл от живота и помага постоянно да открива нови начини да се развива не само професионално, а и в личен план. Същевременно се опитвам да не я приемам твърде сериозно (все пак не е животоспасяваща) и в желанието проектите да се реализират с минимален компромис, грешки и забавяне да не съм pain in the ass за клиенти, майстори и колеги.

Полученият продукт е сложен механизъм, който може да ви изглежда изключително семпъл и спокоен и обикновено просто да ви хареса, без да знаете защо. Това е най-търсеният ефект. Не е нужно да познавате вътрешната логика и връзка между отделните елементи, но когато е добре измислена, резултатът е неоспорим и хармоничен и не буди въпроси и желания да се добавят или премахват елементи.

Богдана обича да работи със светлина и естествени непреходни материали (камък, масивно дърво, метал, стъкло и бетон) и винаги започва от самото пространство, ходовите линии и връзките между помещения и обеми, преди да стигне до най-дребните детайли в интериора. Най-хубавото е, че проектира устойчив във времето дизайн, без да се подчинява на моменти моди. Съзнателно избягвам самоцелен формализъм. Харесвам многопластови интериори с добавена стойност – стара сграда с модерни мебели или винтидж мебели с история и патина в модерно пространство.

И понеже моментното състояние на Boyscout не позволя да я ангажираме за нов офис (фокусът на студиото се измести именно натам последните години), Богдана Данчева е идеална не само за вълнуващи интериори, но и за супер селекция на безсмъртни мебели, предмети и аксесоари, които вкарват привлекателна естетика и повишват качеството на живот у дома:

01. ПРИНТ LA PANTERA НА ENZO MARI ЗА DANESE MILANO ОТ 1965, 356 ЛЕВА

Преди Ковид-19 да го отнесе от този свят през 2020, последван няколко дни по-късно и от своята съпруга, известният италиански индустриален дизайнер Enzo Mari остави след себе си десетки известни продукти като вечния календар за Danese Milano и прекрасните принтове с опростени форми от така наречената Serie della Natura – пантера, мечка, гъска, горила, плодове и много други – достъпен вариант да притежаваш съвременно изкуство у дома, дори да нямаш бюджет за картини на големи художници.

02. ЧАШИ ЗА ШАМПАНСКО RIPPLE НА FERM LIVING, 76 ЛЕВА от Scandia на ул. Aнгел Kънчев 24

Формата  на тези чаши за шампанско ме пренася в 20-те години на XX век, джаз ерата и партитата на Robert Redford-ския Jay Gatsby. Релефното стъкло с фин рипс дава много приятен детайл и прави дори малките домашни ритуали като пиене на шампанско (или Просеко в моя случай) много по-специални.

03. МАСА ЗА ХРАНЕНЕ PILLAR НА HKLIVING, 2240 лева от Sofia Design District на бул. Симеоновски Шосе 91

Кръглите маси винаги са добър избор за малки пространства и такива с неправилна геометрия, където правоъгълните модели просто няма как да паснат логично. Освен това имат особен чар. Pillar наистина прилича на колона заради канелираната основа и плот с елегантен скосен ръб. Нейната чиста и спокойна геометрия е подходяща за съчетаване както с по-леки и ажурни, така и с по-плътни и масивни столове. В първия случай се получава по-свежа, лека и модерна визия, а във втория – по-класическа, спокойна и сдържана естетика.

04. ТЕЛЕН СТОЛ BIKINI НА CHARLES И RAY EAMES ЗА VITRA OT 1951, 900 лева от The Project на бул. Симеоновско шосе 120E

Take your pleasure seriously. Charles и Ray Eames сякаш наистина са се забавлявали, работейки по дизайна на една от най-известните мебелни икони на модернизма. Теленият стол Bikini изглежда забавен и свеж дори 70 години по-късно. Много добър акцент в интериора, ажурен, незаемащ много място (изключително важно за по-малки жилища), изненадващо удобен предвид металната конструкция, предпочитано място за спане на моето куче. Не е за подценяване и добавената стойност – освен функционален, Bikini столът на Eamеs е дизайн предмет с колекционерска стойност. Именно такъв тип мебели правят интериора различен и запомнящ се.

05. ЕЛЕКТРИЧЕСКА КАНА PLISSE НА MICHELE DE LUCCHI ЗА ALESSI, 192 лева от Genesis на бул. Витоша 186

Доскоро не подозирах кой е дизайнер на тази електрическа кана на Alessi. За мен Michelle De Lucchi преди всичко е автор на емблематичната серия лампи Tolomeo на Artemide, които са ми повече от слабост. Тази скулптурната кана отговаря напълно на своето име Plissé – много красив кухненски аксесоар, който отдавна е в списъка с желани продукти.

06. БЕЗЖИЧНА ТОНКОЛОНА STANMORE II НА MARSHALL, 699 лева от Plesio на ул. Ангел Кънчев

Макар да съм от поколението, израснало с първите кабелни канали, вече няколко години живея без телевизор. Отказах се от него, когато си купих собствено жилище. Вместо телевизор, пренесох тази безжична тонколона на Marshall и един грамофон, за да слушам музика. Връзката между архитектура и музика всъщност не е никак случайна. Goethe казва, че музиката е течна архитектура и че архитектурата е застинала музика, а аз мога само да се съглася.

07. ДИВАН TOGO НА MICHEL DUCAROY ЗА LIGNE ROSET ОТ 1973, 4294 лева за двоен от софийския шоурум на марката на ул. Доспат 23

Togo-то на Ligne Roset е един от безапелационно най-удобните дивани, на които сте сядали. Характерната му форма няма да ви остави безразлични. Хубавият диван е инвестиция, която си заслужава, особено ако прекарвате часове наред върху него всеки ден. Oсвен удобен, диванът трябва да е и красив, защото естетиката върви ръка за ръка с хубавия живот.

08. ПОМОЩНА МАСИЧКА PHANT НА HOUSE DOCTOR, 675 лева от Склада на ул. Цар Калоян 10

Тази чаровна дебеличка табуретка (или масичка, според предназначението) на House Doctor е способна веднага да привлече вниманието във всяка дневна. Няколко скулптурни масички като Phant добавят характерен детайл към големия изчистен диван, без да запълват пространството прекалено много. Въпреки обемистата си форма, Phant не е тежка и се мести лесно там, където е необходима.

09. ЛАМПА PARENTESI НА ACHILLE CASTIGLIONI И PIO MANZÙ ЗА FLOS ОТ 1971, 720 лева от от Dekko Lighting на бул. Драган Цанков 12-16

Не просто лампа, а лампа на институцията Achille Castiglioni, която е проектирана (лампата, не човекът институция – бел.ред.) в комбина с Pio Manzu. Parentesi e от онези лампи, с който акцентираш върху конкретен кът, за да стане завършен, осветен и естествено привлекателен. Дали кресло за четене в дневната, дали спалня или детското легълце е без значение – светлината на Parentesi се регулира по височина или се насочва към конкретния елемент, който искаме да подчертаем. Включва се в контакт и не е нужен извод от тавана. Тази лампа на Flos е изключително ефектен и достъпен интериорен елемент. Фин и семпъл, без излишни материали и елементи, абсолютно ненатрапчив – забелязвате само основната му функция, а именно светлината.

10. КРЕСЛО 637 UTRECHT НА GERRIT THOMAS RIETVELD ЗА CASSINA ОТ 1935, 6060 лева от Sofia Design District на бул. Симеоновско шосе 91

Това кресло на холандският дизайнер и архитект Gerrit Thomas Rietveld се превръща в икона на неопластичното движение в изкуството заради своя искрен архитектоничен дизайн, подчертаващ съставните му елементи. Cassina го съживяват отново през 1988, подходящо е както за жилищни дневни зони, така и за офиси. Най-популярният модел е с вълнена филцова дамаска в различни цветове и декоративен акцентен шев по външните ръбове. Iма го и в умален вариант за детски стаи.

11. СТАТУЕТКА POLYSTONE НА HKLIVING, 135 лева от Sofia Design District на бул. Симеоновско шосе 91

Мраморният крак на HK Living ми харесва, защото е едър, забавен и запомнящ се декоративен елемент, независимо дали е комбиниран с няколко книги на ниска масичка в дневната или на библиотека в домашния офис. Няма някаква особена функция, освен да е красив и да разнообразява интериора. Именно това е важното. Освен от функционални мебели, имаме нужда и от предмети, които правят пространството по-естетско и ни зареждат, повишавайки косвено и неусетно качеството на живот.

12. МОНОГРАФИЯ KATE: THE KATE MOSS BOOK НА KATE MOSS ЗА RIZZOLI, 116 лева от Book Depository

Много лична книга, създадена от самата Kate Moss в колаборация с творческия директор Fabien Baron и издателя Jefferson Hack. Kate е икона с непреходна естетика, която се доближава изключително много до личното ми усещане за жена. Книгата е подходящ монохромен акцент във всеки интериор, нуждаещ се от доза небрежен стил и изтънченост.

13. НАСТОЛНА ЛАМПА SHOGUN НА MARIO BOTTA ЗА ARTEMIDE, 1480 лева от Dekko Lighting на бул. Драган Цанков 12-16

Шогунът на известния архитект-постмодернист съчетава характерните за Mario Botta геометрични форма и райета. Тази лампа е изработена от устойчиви материали и има нисък разход на енергия. Хитрият механизъм на шапката дава възможност както за приятна дифузна, така и за пряка светлина, когато се ползва като настолна за работа и четене. Движещите се един спрямо друг два перфорирани дифузори създават неповторима атмосфера чрез игра на светлосенки.

14. БЮРО TANIS НА PIERRE PAULIN ЗА LIGNE ROSET ОТ 1954, 3230 лева от софийския шоурум на марката на ул. Доспат 23

Френският дизайнер Pierre Paulin e ненадминат в овладяването на меките природни форми и става известен още през 60-те и 70-те с креслата Ribbon, Groovy, Orange Slice и още много, проектирани за Artifort. Едно друго негово кресло обаче, Pacha за Gubi, е много популярно напоследък, но в моята Boyscout селекция влиза нещо по-различно, но не по-малко иконично. Бюрото Tanis доказва умението на Paulin да работи уверено с прави и строги линии за едно различно, но стилно допълнение към домашния офис.

15. СТОЛ СЕРИЯ 7 НА ARNE JACOBSEN ЗА FRITZ HANSEN ОТ 1955, 810 лева от Студио Ново на ул. Панорама София 5

Датската класика Серия 7 на Arne Jacobsen за Fritz Hansen е изработена от огънат шперплат с формата на човешкото тяло, за да подсигури необходимата опора на гърба. Седалката е извита на точните места за максимален комфорт, което я прави наистина непреходна. Характерната елегантна форма омекотява трапезарията и се съчетава лесно както с кръгли и елипсовидни, така и с правоъгълни маси.

16. ЧАСОВНИК EYE CLOCK НА GEORGE NELSON ЗА VITRA OT 1948,  620 лева от The Project на бул. Симеоновско шосе 120Е

Характерно за цялата следвоенна и иновативна колекция интериорни часовници на George Nelson за Vitra от 1947 е липсата на цифри, тъй като според него човек няма нужда от тях, за да разбере колко е часът. Освен това повечето хора използват ръчни часовници за точно време, което позволява на домашните такива да имат по-декоративен характер и да не са просто функционален елемент от интериора, а предмет на изкуството с добавена стойност. Точно като любимите скулптурни часовници на Vitra.

17. СТОЛ MEZZADRO НА ACHILE И PIER GIACOMO CASTIGLIONI ЗА ZANOTTA OT 1957, 1213 лева от Ambitio на бул. България 58

Още един продукт на Achille Castiglioni, този път в колаборация с брат му Pier Giacomo. Mezzadro е много неочакван и вълнуващ стол, който със сигурност не е за всеки вкус. Всичко започва от една метална седалка на трактор, която се превръща в символ на важната роля на земеделието за поминъка на Италия след Втората световна. Двамата братя успяват да й вдъхнат нов живот и да я превърнат в утилитарен предмет и иконичен стол – един от емблематичните продукти на Zanotta.

18. НАСТОЛНА ЛАМПА ECLISSE НА VICO MAGISTRETTI ЗА ARTEMIDE ОТ 1965, 450 лева от Dekko Lighting на бул. Драган Цанков 12-16

Italians do it better, особено ако говорим за дизайн и осветителни тела. Италианците наистина са ненадминати в умението да подчиняват светлината в уникални лампи. Eclisse е много симпатична лампа, вероятно първата, запомнена от италианските интериорни списания, които си купувах като студент по архитектура. Дело е на Vico Magistretti, друг велик италиански дизайнер, има и учудващо достъпна цена. Подходяща е като за нощна лампа, така и за такава сред книгите в библиотеката или като подарък за скъп човек, който ви носи светлина.

19. КАФЕМАШИНА DREAM НА ASCASO BARCELONA, 1100 лева от Ибеко на ул. Ангел Кънчев 8

Когато искаш професионална кафемашина, но в домашни условия. Dream е за ценителите на хубаво еспресо с каймак, получено чрез налягане. Горната част има удобна поставка за затопляне на чаши и циферблат за следене на температурата на бойлера. Допълнете с красива алуминиева кафемелачка, за да може всяка доза кафе да е смляна на момента. Не на последно място, добрият дизайн и качествените материали и детайли я карат да се впише дори в най-минималистичните съвременни кухни.

20. 50-ТАРСКИ ТОСТЕР НА SMEG, 399 лева

Smeg са познати у нас основно с емблематичните си хладилници с ретро дизайн. Освен с тях, марката е символ за висококачествени кухненски уреди, произведени в Италия. Към линията, вдъхновена от естетиката на 50-те години на ХХ век, принадлежат и няколко тостери с привлекателно обла форма и индустриални хромирани детайли – не просто надежден сутрешен помощник, но и стилен кухненски аксесоар.

Богдана Данчева е в Instagram и Back2Architecture.