Shooting Ghosts: БГ видеоарт в немски сайт (за безплатно гледане)

Кадър от Ear Cleaning © Венета Андрова

Гьоте-институт предлага да оставим за момент безкрайните сериали и (фестивални) филми, за да си раздвижим сериозно закърнелите мозъци с потентно и българско видеоизкуство.

Последното упражнение се случва онлайн с програмата Shooting Ghosts, която гостува в най-голямата германска платформа за видеоарт Blinkvideo. Тематично, куратори на селекцията от 10 арт филма са Калин Серапионов и Красимир Терзиев, а самата програма е описана като фрагментарен поглед върху актуални практики във видеоизкуството или по-общо на движещия се образ в българската художествена сцена.

Кадър от New Comfort Zone © Марина Генова 

Освен заглавия на двамата куратори, програмата включва още осем арт филми на Венета Андрова, Нено Белчев, Мич Брезунек, Марина Генова, Надежда Олег-Ляхова, Камен Стоянов, Самуил Стоянов и Димитър Шопов – български художници от различни поколения с различен подход към медията на видеото, но с общ спекулативен разказ. Или, както го определят кураторите, разказ, предаващ не само това, което е пред обектива на камерата, но и всички онези призраци, неуловими за него, за да се опита не само да опише, но и да преобрази света.

Всички произведения в програмата са родени от личен опит, който поставя конкретен проблем – травми от миналото, бремето на настоящето, несбъднати очаквания, изоставени (и намерени) спомени, междупоколенческите зависимости, нестандарните визии за дистопично бъдеще и други. подобни. Творбите са пряко свързани с реалността, видяна през призмата на всеки художника. Но авторите усложняват разказа със сбора от всички непредвидени възможности, с всички призраци и чудовища, които биха били част от образа от определен ъгъл, но са невидими от друг. За да реализират всички възможности, които формират реалността, артистите прибягват до ъглите на разюзданото въображение, гротескното преувеличение или непредопределеността.

Сериозна работа, която изисква и много сериозно внимание и мозъчна гимнастика, без, разбира се, да затормозява излишно. Shooting Ghosts е първото представяне на изкуство от България в платформата, но и само началото на поредица онлайн и офлайн събития, които целят засилване на обмена между български и немски артисти, работещи с видео и филм. Родната панорама ще бъде последвана от селекция на немския куратор Ludwig Seyfarth и софийска изложба на видеоарт от двете страни догодина.

Кадър от A Blonde Woman in a Red Dress and Bright Lipstick is Talking on the Phone and Smoking a Cigarette © Калин Серапионов

Филмите от програмата Shooting Ghosts могат да се гледат безплатно онлайн тук до 31 декември.