BOYSCOUT BOOK CLUB: 14 супер книги от ноември

Декемврийската сбирка на Boyscout Book Club е най-прекрасното време от годината не само заради обсъждането на силните книги от предпоследния месец на 2022 на чаша вино, уиски или там каквото, а най-вече защото съвпада със софийския международен панаир на книгата – обратно към пълния си формат с повече от 150 издателства по етажите на НДК. Преди да се засилите натам не по-късно от неделя, за да се възползвате от всички книги, премиери и намаления на едно място и да пръснете поне стотачка, хвърлете едно око на ноемврийската селекция с биографии на рок легенди и Terry Pratchett, последния нобелов лауреат, немски философски класики, нова българска литература, хумор, сатира и забава, европейски драми и други. Ето какво четем този месец:

ВЯРА, НАДЕЖДА И КЛАНЕ на Nick Cave и Sean O’Hagan (Симолини 94, с превод от Атанас Игов и адаптирана корица на Ралица Найденова)

Историята: Nick Cave и Sean O’Hagan се познават от близо четиресет години. След няколко разговора по време на пандемията O’Hagan предлага да записва всичко, за което си говорят и после да го издадат в книга. Има едно условие – да говорят само за скорошните проекти на австралийския музикант. Както може да се досетите, не става точно така. Вяра, надежда и клане проследява драматичното творческо и лично преображение на човек, изправен пред огромна лична катастрофа. Ние сме изложени на опасност – всеки от нас – доколкото всичко може да стане катастрофално във всеки момент, лично, за всеки от нас. Животът на всеки виси на косъм и някои от нас го разбират, а други не. Но със сигурност всеки ще го разбере с времето, е само едно от болезнените откровения на Cave, които струят от всяка следваща страница.
Защо да я прочетете: За да видите как един рок бог се превръща във философ и да се потопите в дълбокото изследване на това какво движи живота и творчеството на Nick Cave. Защото в тази откровена и много интимна книга е засегнато всичко – вярата, изкуството, музиката, свободата, тъгата и най-вече силата на любовта. А надеждата? Надеждата е оптимизъм с разбито сърце.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Rotten Apple и по-добрите книжарници.

ГОДИНИТЕ на Annie Ernaux (Лист, с превод от Валентина Бояджиева и корица на Дора Иванова)

Историята: Героинята на Годините говори за себе си в трето лице, тя е никоя и в същото време може да бъде всяка французойка. Чрез снимки и спомени, останали от събития, думи и вещи, тази жена предава своето усещане за годините, изнизали се от Втората световна до наши дни. Между страниците на този роман прозират много детайли от миналото на 86-годишната днес Annie Ernaux. Тя прекарва детството и младостта си в работническата част на Ивто – град в Нормандия, където родителите ѝ държат кафене и бакалия. През 1960 заминава за Лондон, където се издържа като домашна помощница. След завръщането си във Франция учи в университетите в Руан и Бордо, получава квалификация за учителка, след това завършва висше образование по съвременна литература. През 1974 дебютира като писател с Les Armoires vides.
Защо да я прочетете: Смятан от мнозина за най-значимата ѝ книга, Годините e романът, изстрелял Ernaux до последната Нобелова награда за литература. Френската писателка говори за себе си и разказва за своето поколение, за да спаси нещо от времето, в което няма да ни има никога повече. Журито на Шведската академия я оценява заради куража и клиничната прецизност, с които разкрива корените, отчуждението и колективните ограничения в паметта на човека. Преди да бъде удостоена с Нобел Ernaux получава европейската награда Стрега и номинация за Букър.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ИГРАЧЪТ на Walter Tevis (Кръг, с превод от Христина Иванова и корица на Наталия Чайкина)

Историята: В една наглед обикновена билярдна зала, в наглед съвсем обикновен ден, никой не подозира каква знаменателна битка ще се разрази на една от масите. Напорист, красив и амбициозен млад мъж по прякор Бързия пътува от град на град и подмамва опонентите си, че е по-слаб, отколкото е, за да се пробват срещу него и да бъдат победени. Така идва денят, в който най-сетне ще се изправи срещу истинския крал на билярда, Дебелака от Минесота, за да се опита да се превърне в най-великия играч в Америка. Феноменалната им битка продължава дълго, търпи множество обрати, в отделни моменти изпълненията на двамата се сливат, за да се превърнат в невероятно зрелище за зяпачите, залагащи край тях. Крайният изход ще преобърне живота на Бързия завинаги и ще го накара да открие как да се изправи на крака, да вдигне отново щеката с гордост и да пребори своите демони не само на зеленото сукно, а и в собствения си живот.
Защо да я прочетете: Дебютният роман на Walter Tevis (Дамски гамбит) от 1959 е посрещнат с възторжени отзиви и от читателите, и от критиката. Time пише, че ако Hemingway обичаше билярда, колкото коридите с бикове, Бързия би бил негов герой. Историята е екранизирана във филма The Hustler от 1961 с Paul Newman в главната роля, спечелил две статуетки от общо девет номинации за Оскар, включително за най-добър филм и адаптиран сценарий.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

БЪРКОТИЯ НА БОРСАТА И В ЖИВОТА на Eduardo Mendoza (Колибри, с превод от Катя Диманова и корица на Стефан Касъров)

Историята: Този роман на един от най-оригиналните писатели в съвременната испанска литература ни среща със стар познайник – анонимният детектив и главен герой в пародийната поредица Загадката на омагьосаната крипта, Маслиновият лабиринт и Приключението на дамския фризьор, който дълги години след излизането си от лудницата води праведен живот като един истински съзнателен гражданин. Случайна среща с другар и съкилийник от изправително-наказателното заведение обаче го въвлича в ново невероятно премеждие против волята му, но в името на приятелството. Нашият човек подхваща свое разследване, ненадейно разкривайки плановете на международен терорист за атентат в Барселона срещу самата Angela Merkel.
Защо да я прочетете: Бъркотия на борсата и в живота е забавна история с безброй неочаквани и комични ситуации на ръба на абсурда, разказани по майсторски начин от бележит сатирик. Именно така испанският писател успява да пречисти със смях травмите и горчивината от една не съвсем отминала епоха и историческия кошмар, белязал завинаги съдбата на Европа. Ако се срещате за пръв път с личността на Eduardo Mendoza, трябва да знаете, че този дипломиран юрист и публична опозиция на фашистката диктатура работи дълги години и като преводач, а първите си стъпки в литературата прави през 1975. Mendoza е автор на множество романи, студии и театрални творби, отличаващи се с характерен език, неподражаемо преливане на стилове и художествени похвати и боравене с актуална тематика.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ХИМИЯ НА ШЕГАТА на Михаил Вешим (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Малко български автори успяват да превърнат хумора в професия и призвание така  умело и искрено, както Михаил Вешим. Неговите истории, плод на 40-годишния му писателски опит като автор на бестселъри, сътрудник, а по-късно и главен редактор на Стършел, разсмиват искрено и доказват, че може да се пише весело дори и за тъжните неща. Сега авторът на Английкият съсед се завръща с автобиографичен и все така хумористичен роман за историята на своя живот. Вдъхновен от автобиографиите на Branislav Nušić, Woody Allen и Charlie Chaplin, Вешим разказва не толкова за себе си, колкото за своята мисия никога да не се взема твърде насериозно и да продължава да открива алхимията на живота, скрита в химията на шегата.
Защо да я прочетете: Заради поредния добър урок колко е важно да разполагаме с обилна доза самоирония. От първия досег на Вешим с магията на думите покрай уроците на баща му, големият писател Георги Мишев, през вратичките към историята на 75-годишния вестник Стършел и майстори на хумора като Радой Ралин, Георги Друмев, Мирон Иванов и Петър Незнакомов, та чак до участието на сатириците в рушенето на тоталитарната система и раждането на идеята за романа Английският съсед, автобиографията на Вешим е наслада.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

КУЧЕШКИ ГОДИНИ на Günter Grass (Колибри, с превод от Любомир Илиев и корица на Иво Рафаилов)

Историята: Tрима разказвачи се превръщат в хронисти на довоенното, военното и следвоенното време на ХХ век, отвеждат ни от устието на Висла през потайностите на Кьолн, Дюселдорф и Берлин до изоставената мина, която е преобразувана в място за индустриално производство на птичи плашила, създадени по човешки образ и подобие. Кучешки години е третият роман на Günter Grass (1927-2015) от легендарната Данцигска трилогия, наред с Тенекиеният барабан и Котка и мишка.
Защо да я прочетете: Kнигата е не само паноптикум от хрумвания и провокации, антология от брилянтно разказани кратки истории и безпощадна сатира, но и внушителен принос към денацификацията на Германия, което прави задължително присъствието ѝ във всяка национална култура. От излизането на романа през 1963 са изминали десетилетия, но той не е изгубил нищо от притегателната си мощ.
Колко струва: 26 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЧЕКМО 2 на Момчил Николов (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Две години след премиерата на почти биографичната сатира Чекмо, Момчил Николов (Последната територия, Hash oil, Кръглата риба, 13 века България) е готов с достойно продължение. Чекмо 2 е нова порция абсурдни, но почти реални приключения от невероятната епоха на 90-те, в която един българин преследва щастието по цялото земно кълбо и доказва, че като си наумим нещо, нищичко не може да ни спре. В света на големите тарикати не ти остава нищо друго освен и ти да бъдеш тарикат. Младият джудист Йонко вече е научил своя урок – в абсурден свят можеш да получиш свобода само ако си достатъчно смел да рискуваш. Дори и това да те доведе почти до ръба на смъртта, преди да успееш да се отласнеш с обичайната смесица от късмет и малко магия. След серия от почти невероятни случки и събития по света и у нас, Чекмо е готов да стъпи здраво на краката си и да промени досегашния си начин на живот. Но както е известно, всички добри намерения траят точно до момента, в който трябва да нахраниш семейството си. Следва е въртележка от гениални комбинации в стила на Остап Бендер.
Защо да я прочетете: Заради абсурдните сцени, майсторските диалози и напоителното описване на реалността на 90-те, пречупена през кривото огледало на художествената измислица. Базиран на реалната история на истинския Йонко с прякор Чекмо, романът на Николов е добра комбинация от хумор, забавен мачизъм и безмилостна сатира. Защото единственият начин да победиш онова алчно време, в което мечтите не са позволени, е като му се надсмееш и оставиш на хаоса просто да мине през теб.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТЕРИ ПРАТЧЕТ: ЖИВОТ С БЕЛЕЖКИ ПОД ЛИНИЯ на Rob Wilkins (Сиела, с превод от Богдан Русев и адаптирана корица на Фиделия Косева)

Историята: Ако животът е като да гледаш филм, само дето ти се струва, че винаги влизаш десет минути след началото и няма никой, който да ти обясни за какво става дума…, то представете си какво ли е да се озовеш сред живота на гениалния английски писател. Сега си представете какво е да сте избран да разкажете историята на безспорния майстор на фентъзито, пред когото дори Смърт е безсилен. Използвайки записките на Terry Pratchett, собствените си спомени и множество интервюта, взети от семейството и колегите на писателя, Rob Wilkins създава жив портрет на човека зад твореца и разкрива тайната зад увлечението му по нестандартните шапки, как се опазват костенурки в дом с камина, какво би казал началният учител на Pratchett, ако знаеше, че по-късно ученикът му ще получи професорско звание и множество докторски титли. Eдинствената официална биография на Terry Pratchett излиза на български само два месеца след премиерата си във Великобритания.
Защо да я прочетете: Защото е биография, написана и разказана с много обич от първия читател на всички обичани творби на Pratchett, а именно неговият личен асистент и близък приятел. Още от проникновените думи на прощалното му писмо във въведението на книгата, Тери Пратчет: Живот с бележки под линия е пиршество на фантазията и литературата, но и завладяващ портрет на живота на запален пчелар, хипи, отговорен гражданин, нахъсан професионалист и момче, превърнало се в рицар само благодарение на своето въображение.
Колко струва: 31 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

КРЕХАР на Благой Д. Иванов (Orange Books, с корица на Ивайло Петров)

Историята: Любен Дишлиев има проблем. Изгубил е уважението на своите близки. Пропилял е кариерата си, предавайки се на своята инертност. Станал е сприхав и неуверен. Не се чувства щастлив, нито е оптимистичен за своето бъдеще. Наближаващ петдесетия си рожден ден, той се оказва в плен на своята остра криза на средната възраст, но е твърдо решен да направи нещо радикално, за да възвърне контрола над живота си, а и своето самочувствие като съпруг и баща. Импулсивно закупува каравана и заедно с жена си и двамата си сина се отправя на неочаквано пътешествие към изолирания и слабо познат резерват Крехар, сгушил се в полите на Предбалкана между селищата Карлуково и Луковит. Там обаче дебне легендата за древния дракон Жалейка, който напуска езерото нощем и напада своите жертви, докато пее тъжна песен.
Защо да я прочетете: Заради смелия остър завой на писателя и кинокритик Иванов към енигматичната криптозоология и експеримента с писането на история, повлияна от Изгубеният свят на Arthur Conan Doyle и Деволюция на Max Brooks. Но и заради провокативния социален коментар, който изпъква чрез образа на бащината фигура в повествованието. Това е книга, описваща наглед фантастична ситуация, но по-важният елемент в нея е семейната история, тъй като тя отразява герои и взаимоотношения, които ще припознаем и които е редно да изобличаваме.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Orange Center и по-добрите книжарници.

НАШАТА ИСТОРИЯ ЗАПОЧВА на Tobias Wolff (Кръг, с превод от Нина Руева и корица на Албена Лимони)

Историята: Tobias Wolff е съвременeн майстор на късия американски разказ, носител на множество литературни награди, но и почти непознат у нас. Макар отдел­ни негови разкази да са излизали в списание Съвременник, едва сега имаме възможността да опознаем автентичния му глас по-задълбочено с Нашата история започва. Неговият четвърти и последен засега сборник включва 31 разказа, първият от които написан преди повече от четири десетилетия, а най-новият – през 2006. Wolff пише за обикновените хора – разведени родители, влюбени, учители, войници, работници, тийнейджъри и деца, с техните дребнави драми и мимолетни радости, невидими съпротиви и глупави безразсъдства. Той разглежда общочовешките ценнос­ти, екзистенциалните падения и търсенето на универсален смисъл. Именно тази сплав от отчаяние и очакване, от обреченост и упование, от самозаблуди и блянове е в състояние да накара всеки да припознае нещо от собствения си живот в неговите думи.
Защо да я прочетете: Както пише редакторката Антония Апостолова в послеслова към сборника, Wolff често е приравняван към групата на мръсните реали­сти на Raymond Carver. Писателят обаче смята прозата на Jack London и Ernest Hemingway за най-силното влияние върху своето творчество. Автобиографичните творби Животът на момчето (1989) и В армията на фараона (1994) съдържат мотиви от собственото му тежко детство на момче, принудено да се мести често с майка си след раздялата на своите родителите. Woolf не поддържа връзка с баща си и с по-големия си брат, който също е писател, a всички тези значими събития от трудната му младост са описани в екранизацията на Животът на момчето от 1993 – първата сериозна роля на 17-годишния тогава Leonardo DiCaprio.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ВЪЛНИТЕ на Virginia Woolf (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на Мариета Ценова)

Историята: Този забележителен роман е построен върху монолозите и диалозите на шестимата си разказвачи и проследява живота им от детството до зрелостта. Woolf се занимава с индивидуалното съзнание и начините, по които множество съзнания могат да се преплитат.
Защо да я прочетете: Критиците приемат Вълните за нейната най-експериментална творба, а преводачката Иглика Василева я определя като най-красивата словесна симфония на Virginia Woolf. За по-пълноценно възприемане на романа, тя добавя и обяснителни бележки. Изданието на Лист отбелязва 140-годишнината от рождението на кралицата на британската литература.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ОНОВА, ЗА КОЕТО НЕ ИСКАМ ДА МИСЛЯ на Jente Posthuma (Колибри, с превод от Мария Енчева и корица на Капка Кънева)

Историята: Онова, за което не искам да мисля е история за дълбоката привързаност на сестра към нейния брат и за неспособността ѝ да спре да мисли за него, колкото и да се опитва. Те са близнаци, Едно, роденият малко по-рано брат, и Две – сестрата, която разказва. И двамата мечтаят да живеят в Ню Йорк, и двамата обичат котки, и двамата обичат момчета. Едно живее с един, впоследствие с друг, Две живее с Leo и се жени за него, но много повече живее с Едно и проблемите му. Припомня си детството им, липсващите им родители, как двамата порастват, как той се бори да намери щастие. След като той отнема живота си, тя се затваря в апартамента му, където чете и препрочита дневниците му, за да намери отговорите, които винаги са ѝ липсвали.
Защо да я прочетете: Заради разтърсваща нежност и съчувствие в разказа на нидерландската писателка Jente Posthuma (Хора без чар) за това какво се случва, когато човек, върху когото сте изградили цялото си съществуване, внезапно си отиде. Онова, за което не искам да мисля разкрива една човешка драма по оригинален начин, като прибягва до необичайна пунктуация и до класическия метод на потока на мисълта, неслучайно номиниран за наградата на Европейския съюз през 2021.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

РАЗКАЗВАЧЪТ на Dave Grohl (Сиела, с превод от Коста Сивов и оформление на корицата от Дамян Дамянов със снимка на Magdalena Wosinska)

Историята: След близо три десетилетия на сцена, десет студийни албума, дванайсет награди Грами и място в Залата на славата, Dave Grohl няма какво да доказва. Но пък е богат на знаменити истории. Бившият барабанист на Nirvana и създател на Foo Fighters остава верен на своя открит и честен начин на общуване и в автобиографичната си книга. Стартирайки с трънливия път на нерадостното детство на особняк във Вирджиния, през откриването на магията на пънка и първите опити със Scream, явлението Nirvana, дълбоката криза след трагедията с Kurt Cobаin до създаването на Foo Fighters и живота на рок звезда и баща, Grohl разказва за своето пътешествие с лекота и дълбочина така, че да добави малки щрихи към портрета на цяла музикална епоха.
Защо да я прочетете: Писана по време на принудителната изолация, автобиографията на Grohl е откровен и проницателeн поглед към нащърбените части на многолик живот, изпълнен с големи успехи и непрежалими загуби.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТРИО на William Boyd (Кръг, с превод от Майре Буюклиева и корица на Наталия Чайкина)

Историята: Годината е 1968-а. Политически и социални революции разтърсват света. В английския град Брайтън се снима ексцентричната филмова продукция Изключително полезната стълба към луната на Емили Брейсгърдъл. Тя преплита съдбите на трима души: съпругата на режисьора и успешна писателка, изпаднала в творчески блокаж, която има сериозен проблем с алкохола; продуцентът на филма и прикрит гей, залутан в опит да открие себе си; и известна американска актриса с ранима същност, пристрастена към разнообразни медикаменти. Докато продуцентът полага неимоверни усилия да подсигури снимачния процес, започва да подозира, че бизнес-партньорът му се опитва да го измами. Междувременно продукцията е заложена на карта, когато главната актриса изчезва безследно. Всеки от тримата се бори със своите демони в опит да оцелее в суровата реалност на живота. Но обстоятелствата продължават да ги предизвикват до крайност. Колко може да понесе всеки от тях преди да рухне?
Защо да я прочетете: Заради плътните образи, автентичната британска атмосфера и динамичния сюжет, който обхваща и голям брой второстепенни герои със собствени ярки истории. Трио е безмилостна дисекция на вътрешния свят до степен брутален психологически реализъм. Шотландският писател William Boyd изобличава безскрупулния свят на киноиндустрията в смутна за изкуството епоха, за да разголи същността на човешкото до неподозирани граници и да ни подтикне да направим паралели със самите себе си.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК, а също на международния панаир в НДК, който продължава до неделя.