BOYSCOUT BOOK CLUB: 14 супер книги от ноември

Триседмичното затваряне на страната е добре дошло за всеки, които предпочита да пази не само себе си, но и хората наоколо. Изолираме се кротко у дома и използваме времето до идните празници за ирландски уискита и люти ракии в умерени количества и в компанията на страшно много българска и ирландска литература (оттам и напитките, ако все още не е ясно), мастити президентски мемоари, китайски хитове, световни класики и още истории в най-добрите нови книги от последния месец:

ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ на Barack Obama (Софтпрес)

Историята: Първият том от президентските мемоари на Barack Obama е личен и интроспективен разказ за решителната победа на първичните избори в Айова, която показва силата на обществения активизъм и открехва вратата към онази повратна нощ на 4 ноември 2008, когато е избран за 44-ти президент на САЩ – първият афроамериканец на най-високия пост в държавата. Изследването на президентската власт от първо лице се вглежда отвътре към динамиката на американската политика и международната дипломация. Влизаме в Овалния кабинет и в залата за извънредни ситуации в Белия дом, разхождаме се до Москва, Кайро, Пекин и отвъд, следим мислите му, докато съставя своя кабинет, бори се с глобалната финансова криза, предприема мерки срещу Путин, прокарва нов закон за здравеопазването, сблъсква се с генерали по въпроса за стратегията в Афганистан, започва реформа на Уолстрийт, реагира на разрушителната експлозия на нефтената платформа Дийпуотър Хърайзън и разрешава операция Копието на Нептун, довела до смъртта на Osama Bin Laden. Все добри примери и трудни уроци за политическо и гражданско лидерство на най-високо ниво.
Защо да я прочетете: Едва ли скоро можем да очакваме по-голям книжен блокбъстър и сериозни политически мемоари не само от нашите хубавци, а и от други добри и зли политици в съвременна Европа. Бестселърът на New York Times спасява книжния сезон за издателства и книжарници с почти два милиона продадени копия само през първата седмица след излизането си в средата на ноември, а Оbama е достатъчно кадърен и интелигентен писател, за да увлече и незаинтересовани от дебрите на американската и световната политика.
Колко струва: 40 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

ЖИВИ на Yu Hua (Жанет 45)

Историята: Въпреки че е смазан от вълна исторически събития, един многострадален селски човек отказва да се предаде. От републикански Китай до Културната революция през японското нашествие и глада, главният герой вижда как гладът и маоизмът постепенно съсипват неговото семейство.
Защо да я прочетете: Макар че заглавието му е Живи, eдин от най-популярните, важни и превеждани китайски романи всъщност разказва за смъртта. Очаквано, авторът е роден в семейство на хирург и специалистка по вътрешни болести и по собствени думи прекарва голяма голяма част от детството си в болнични коридори насред кофи с кръв, миризма на дезинфектанти и безкрайни стенания. Живи е мрачен коментар за скорошната китайска история, който обхваща колективните трагедии на китайския народ през ХХ век.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

СНЯГ на John Banville (Лист)

Историята: Със злото ли се беше срещнал най-накрая? Никога не беше вярвал в злото като сила сама по себе си – няма зло, твърдеше той, има само злодеяния. Но дали не бъркаше?, казва скептикът детектив, когато става ясно къде се крие тайната на неговото разследване. Той е натоварен със задача да открие кой е убиецът на свещеник, открит в библиотеката на потъналoто в сняг имение на обедняващи аристократи протестанти. По време на престъплението в къщата има петима души, които нямат алиби, но всеки от тях може да има мотив.
Защо да я прочетете: Носителят на наградата Booker и вероятно най-добрият жив писател на Ирландия заплита класически Christie/Chandler сюжет с една от най-зловещите теми на ХХ век, предизвикала сътресение в католическия свят. Първият криминален роман на Banville под собственото му име, а не под псевдонима Benjamin Black, излиза на български броени седмици след английската си премиера в превод на Иглика Василева и с корица от Попйорданова.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

МАЗЕТО на Благой Д. Иванов (Сиела)

Историята: Когато главният герой среща Валентина, той е убеден, че нищо няма да застраши тяхното щастие. Поне докато Звяра, тъмната половина от неговото минало, не се пробужда безмилостен и готов на всичко, за да утоли своята жажда. Спасителен вариант за любовта на нашия човек е да насочи яростта си другаде и да убива различни жени, превръщайки ги в косвени жертви на кръвожадните му инстинкти и експонати в неговия мавзолей на лудостта. Но не за дълго, за да може Мазето да се превърне безмилoстна дисекция на интимните взаимоотношения чрез нестандартна история за страстта, човешката патология и най-тъмните и прикрити желания.
Защо да я прочетете: Харесвате Катастрофа на Ballard и Психо на Bloch? Романтичният психотрилър и първи роман на Благой Д. Иванов е жанров експеримент на чудесен кинокритик, писател и приятел, който не се пита просто дали един сериен убиец може да се влюби и научи да обича истински, а най-вече дали всеки от нас е способен да се променя, както и да преодолее собствените си демони в името на друг човек. Хубавото в случая е, че авторът не се е подхлъзнал по хорър увлечението към секс и насилие, а вместо това е задълбал в зловещата човешка природа, без да забравя да вкара и един къде стряскащ, къде отрезвяващ подтекст как омразата не е достатъчна, за да разрушим всичко – нужно е и малко любов.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ДЖЕЙМС ДЖОЙС на Edna O’Brien (Колибри)

Историята: Макар още от ранните си години да е угнетен и смазан от догмите на своята църква, държава и семейство, James Joyce успява да напише фундаментални творби в историята на литературата. От арогантен младеж, през хлътването и бурната сексуална връзка с Nora Barnacle, децата, скиталчеството, безпътицата, разврата и неспасяемото затъване в дългове до болезнената му привързаност и непрекъснати обяснения в любов към родния Дъблин, O’Brien създава пълнокръвен портрет на писателя, без да спести нито едно от неговите прегрешения.
Защо да я прочетете: За разлика от повечето дебели биографии на Joycе, една от най-големите съвременни писателки на Ирландия и задълбочен хроникьор на женския опит през ХХ век предпочита да направи стегнатото изследване на творчеството и тежкия житейски път на своя сънародник, за да го направи по-разбираем за широката публика. За щастие, O’Brien не го прави с преклонение, дори напротив – често пъти се явява суров негов съдник, за да открие пътя към духа и изкуството на Joyce и да изостри още повече апетита към неговите книги.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

И ЧАПА СЪЗДАДЕ СВЕТА на Елена Кръстева (Кръг)

Историята: Коя е жената, чиито черти вдъхновяват Георги Чапкънов за статуята на София? Как Радой Ралин става спасител на паметника на Charlie Chaplin в Габрово? При какви обстоятелства актьорyt Константин Кисимов втрещява една кралска кобра в Индия? Защо гениалният режисьор Federico Fellini избира Чапа да вае портрета му? Албумът Истории за статуи и хора е хроника за пътя и великите срещи в живота и изкуството на българския скулптор в 132 цветни страници със снимки от неговия архив и кадри от журналиста и фотограф Иван Бакалов.
Защо да я прочетете: Защото Чапкънов е от истински заслужителите артисти, които трябва да познаваме, особено ако сме носталгично настроени към безвъзвратно отминалата епоха на личности като Владимир Димитров – Майстора, Андрей Николов, Николай Райнов и Йордан Радичков.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ПЪРВИТЕ 20, сборник с разкази от колектив български автори, подбрани от Александър Шпатов (Сиела)

Историята: 20-те разказа от водещи български писатели са хроника на първите две десетилетия от новото хилядолетие – добре очертaн период, започнал с фойер­верки за началото на третото хилядолетие, преминал през влизанието ни в Европейския съюз и стигнал до чудния финал с глобалната пандемия от 2020. Вътре са Деян Енев, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Михаил Вешим, Калин Терзийски, Елена Алексиева, Васил Георгиев, Радослав Парушев, Богдан Русев, Ангел Игов, Йорданка Белева, Оля Стоянова, Захари Карабашлиев, Александър Шпатов, Кристин Димитрова, Людмил Станев, Иво Иванов, Мирослав Пенков и Петър Делчев.
Защо да я прочетете: Сборникът бяга умишлено от определенията антология или най-добрите български разкази, но предлага многолики литературни постижения на българската литература, превърнали се в ярък портрет на периода. Някои от тях живеят на голям екран, други завладяват социалните мрежи, а трети оставят ярка следа и на международната сцена. Като Сляпата Вайша от Георги Господинов, чиято екранизация има номинация за Оскар, или Как купихме Ленин на Мирослав Пенков, пробил в антологията Най-добрите американски разкази 2008.
Колко струва: 11 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

МЕТАМОРФОЗИ на Franz Kafka (Сиела)

Историята: Присъдата, Огнярят, Метаморфозата, Грижата на бащата, Единадесет сина, Братоубийство, В наказателната колония, Малката жена, Селски лекар, Първа горест и Издръжливец на гладуване са своебразeн метафизичен експеримент на поета на отчуждението да улови мистерията на съществуването чрез страха, самотата, съдбата на  малкия човек в лабиринта на бюрократичния произвол и абсурдност, но също и онази светлина, която прониква паяжината от мрачни тонове. 11-те знакови разкази на Kafka се завръщат отново на български в специално издание с превод на Венцислав Константинов и илюстрации на Дамян Дамянов, който рисува кафкианската бездна по безпогрешен начин.
Защо да я прочетете: Заради илюстрациите на Дамянов и най-вече, защото всеки трябва да притежава една от най-известните книги на един от най-известните немскоезични писатели на ХХ век.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

МЕЧТАТЕЛИ на Gilbert Adair (Кръг)

Историята: Запознайте се с интимния живот на трима приятели в Париж от 1968. Близнаците Théo и Isabelle и американският студент Матю са сред редовните посетители на легендарната филмотека Cinémathèque Française. Когато любимото им място затваря за посещения, героите откриват свой начин да запълнят неговата липса. Останали в своя бохемски апартамент без родителски контрол, тримата мечтатели се потапят в света на филмите, прекрачват всякакви граници, събуждат сетивата си и изпитват силата на своето  въображение в пълна изолация от света. И със сериозни сексове, както се подразбира.
Защо да я прочетете: Oще от корицата е ясно, че си имаме работа с романа, вдъхновил едноименния филм на Bernardo Bеrtolucci с Michael Pitt, Eva Green и Louis Garrel. Първоначално публикуван под заглавието Блажени невинните през 1988, романът на Adair е преработен и преиздаден, когато той получава възможност да напише и сценария за филма от 2003, а симбиозата между автора и Bertolucci е толкова сериозна, че романът дори е посветен на тримата актьори, изиграли героите от книгата. Съдържателната, емоционална и дълбоко смислена провокация на Adair всъщност е любовно обяснение към младостта, свободата и интелекта.
Колко струва: 11 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

САМОЛИЧНОСТ на Milan Kundera (Колибри)

Историята: Jean-Marc сънува. Страх го е за Chantal, търси я, тича из улиците, накрая я вижда в гръб как се отдалечава. Още няколко крачки и ще я настигне, но тя се обръща и Jean-Marc вижда друго чуждо и неприятно лице – неговата Chantal с лице на непозната. Една от най-кратките новели на Kundera изследва непостоянството и крехката представа за човешката идентичност по аналогия с Непосилната лекота на битието и Безсмъртие.
Защо да я прочетете: Защото Boyscout Book Club без Kafka и Kundera все по-често се оказва всичко друго, но не и BBC.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ТРИ ИСТОРИИ ОТ ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО на Андрей Илиев (Сиела)

Историята: Новата книга на Илиев изследва подробно темата за криминалния свят в България преди Втората световна война с помощта на много документи, свидетелства от съвременници и публикации от пресата и снимков материал. Кой е най-отвличаният чужденец у нас и как се стига до това? Каква е ролята на Стамболов в този случай? Каква е съдбата на първата полицейска банда в България и кой е фаталният обир, преобърнал всичко? Какво знаем за безследно изчезналия разбойник Дочо Узунов и неговите два ареста и четири чети? Отговорите на тези въпроси се крият в лабиринт от сложни международни игри, административни възли, влакови обири и колоритни личности от началото на века.
Защо да я прочетете: За да продължите серията с български исторически хроники, а ние – да съберем още интересни идеи и факти за високобюджетния сериал в епоха, за който си мечтаем доста често.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ВЪПРЕКИ ЛЮБОВТА на Петко Славов (Жанет 45)

Историята: Първият роман на Петко Славов е камерна история за търсенето на пътя към другия. Търсене, което следва ритъма на съвременния свят, минава през изпитанията и самотата на емигрантския живот, доближава се до смъртта. Въобще роман за взаимността, любовта и нейните болки, но и за обичането чрез музика.
Защо да я прочетете: За да разберете дали се справя толкова добре като писател, колкото като музикант. Петко Славов е композитор, китарист и професионален мечтател от Казанлък, който израства до фабриката за музикални инструменти Кремона, странства като музикант по нощните клубове и барове на Скандинавия, но повечето хора го познават покрай общите проекти с Жоро от Остава и групата Airbag.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ИМИТАЦИЯ И ДЕМОКРАЦИЯ на Иван Кръстев и Stephen Holmes (Обсидиан)

Историята: В началото на 90-те надеждите за разпространението на либералната демокрация на Изток са големи. Но трансформацията на страните от Източна Европа води до отричане на самия либерализъм не само там, а и в сърцето на Запада. Политолозите Кръстев и Holmes твърдят, че предполагаемият край на историята всъщност се оказва само начало на ерата на имитацията. Анализът на историята от последните 30 години показват, че вълната от популистка ксенофобия в Източна Европа се дължи предимно на негодуванието срещу императива на Запада регионът да стане като него. Забележителна книга, която преобръща разбирането за кризата на либерализма и вече е преведена на 18 езика.
Защо да я прочетете: Заради имената на авторите и тяхната смайваща ерудиция и способност да изяснят по разбираем начин причините за сложни събития като възхода на антилиберализма след разпадането на Съветския съюз. Или, казано още по-простичко, какво се обърка на Запад и Изток след 1989. А да, и заради хитрата ирония двама неподражаеми автори да напишат книга за подражанието.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Обсидиан и по-добрите книжарници.

ВЕКЪТ НА ДИКТАТОРИТЕ под редакцията на Olivier Guès (Изток-Запад)

Историята: Макар диктатурата да е стара колкото света, тя придобива особен размах след края на Първата световна война с появата на съветския и фашисткия тоталитаризъм, а финансовата криза от 1929 открива пътя за нацизма. Различни идеологически режими налагат желязна диктатура на всички континенти в продължение на четири поколения. Горният сборник съдържа 22 портрета на знакови световни диктатори като Ленин, Hitler, Mussolini, Сталин, Franco, Mao, Pinochet, Saddam, Castro, Tito и другите отличници в бизнеса с абсолютна власт, съставени от някои от най-добрите съвременни журналисти и историци.
Защо да я прочетете: За да можете да разпознавате първичните белези на тези безмилостни и жестоки хора с различни характери, но с една и съща жажда за власт, безогледен терор и дълбоко презрение към човешкия живот и всяка форма на свобода. Положението е общо-взето: Фюрера, Дучето, Малкия баща на народите, Великия (и Малкия) кормчия, Вожда, Лидера, Предводителя и Водача влизат в един ресторант…
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

Още добри книги? Търсете в предишните издания на BОYSCOUT BOOK CLUB (българското BBC, хаха) онлайн ТУК.