BOYSCOUT BOOK CLUB: 8 супер книги от септември

Отново закъснение, отново мракобесни екзистенциални романи от руски класици, естонска съвременна литература, художествен роман за Третото българско царство, малко гурме и още нови книги от септември, които попълват стройните редици на месечния BOYSCOUT BOOK CLUB. Ето какво четем:

ЗАПИСКИ ОТ ПОДЗЕМИЕТО на Фьодор М. Достоевски (Нике, с превод от Лиляна Минкова и корица на Дора Иванова)

Историята: Неназованият разказвач на един от първите екзистенциални романи, бивш държавен служител, се е оттеглил от света и живее в изолация. В записките си, изпълнени с ярост и цинизъм, героят се потапя във философски разсъждения и си припомня бившия си живот, нанесените обиди и една драматична среща. Аз дори мисля, че най-доброто определение за човека е: същество двукрако и неблагодарно. Тъй или иначе, от цивилизацията човек е станал ако не по-кръвожаден, с положителност по-лошо и по-гадно кръвожаден отпреди. Преди той е виждал в кръвопролитието справедливост и със спокойна съвест е изтребвал, когото е трябвало; а сега ние, макар и да смятаме кръвопролитието за гадост, все пак се занимаваме с тая гадост, и то повече отпреди. Кое е по-лошо? – решете сами.
Защо да я прочетете: Заради страхотното художествено оформление на Дора Иванова, която превръща един от шедьоврите на Ф.М. Достоевски в колекционерско издание. Записки от подземието се появяват за първи път през 1864, за да се установят като своеобразен вододел между литературата на 19 и 20 век и философското разбиране за индивида в двете епохи.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

СИНДРОМЪТ НА ЛИСТОПАДА, ИЛИ HOMO COMPATIENS на Viktoriia Amelina (Колибри, с превод от Пенка Кънева и корица на Капка Кънева и Калина Тошева)

Историята: Костя е обикновен украинец, продукт на нашето време. Политиката и протестите на Майдана слабо го интересуват. Но подзаглавието на романа на Viktoriia Amelina (homo compatiens – състрадателният човек) подсказва, è главният герой няма да остане в зоната си на комфорт. Защото Костя има един недъг или може би дарба: съпреживява болките и вълненията на другия. Той ще преживее далечни войни и революции като свои, за да се върне накрая към революцията в Украйна и да направи своя избор, осъзнал, че съчувствието, което те подтиква да действаш, е единственото, което оправдава самото съществуване на съчувствието, осъзнал, че в нашия глобализиран свят няма и не може да има локални конфликти, локални проблеми, локални революции и че мъката на всекиго е мъката на всички.
Защо да я прочетете: По думите на Юрий Издрик, това е роман за състраданието и за способността ни да съпреживяваме чувствата на другите, което е може би единствената надежда да спасим и съхраним този свят, като го освободим от агресията, от отчуждението, от недоверието, от деструкцията. Tази книга напомня, че дори най-нищожната злина се разраства, шири се и не изчезва от само себе си, както не изчезват петролните петна, пластмасовите отпадъци и радиационното замърсяване. Убитата от руска ракета през юни украинска писателка Victoriia Amelina (1986-2023) е автор на два романа и една книга за деца.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КАЙСИЕВО СЛАДКО на Александър Солженицин (Лист, с превод от Боряна Даракчиева, Лиляна Минкова и Манол Наков и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Сборникът на Нобеловия лауреат включва 11 разкази, които настояват за живот. Така Александър Солженицин (1918-2008) възприема някои от своите произведения, писани през 90-те години. Историите на някогашния оцелял лагерник могат да се случат в една отделно взета страна, но касаят целия свят. В част от тях се оглежда и личната биография на Солженицин, който понякога среща сред съвременниците си Праведника, но по-често се сблъсква с Мерзавеца. В Критични времена откриваме по-различен поглед към личността на най-изтъкнатия съветски военачалник  от Втората световна война Георгий Жуков. Историята в Кайсиево сладко пък ни залива с горчилката на човешката низост. Подобно на всички негови творби, тези разкази са не само предупреждение към човечеството, но и молитва за смазаните от тоталитарната държава души.
Защо да я прочетете: За да отбележим 105-годишнината от рождението и 15 години от смъртта на писателя, благодарение на когото светът разбира за жестоката действителност в съветските трудово-изправителни лагери. Някои от разказите са излизали на български език в превод на Лиляна Минкова и Манол Наков, но повечето, писани след 1994, се публикуват за първи път в превод на Боряна Даракчиева. Самата тя определя Солженицин като предизвикателство не само за превод, но и за самия читател. Защото неговите творби настояват не толкова да се обърнем назад и да съдим за хората на миналото, колкото да погледнем в себе си и да се запитаме за бъдещето. Точно затова е труден автор, защото не ни позволява удобна дистанция, а ни изправя пред нашите собствени възможни грехове.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ГАСНЕЩА СВЕТЛИНА на Stuart MacBride (Benitorial, с превод от Петър Тушков и корица на Биляна Славкова/Kontur Creative)

Историята: Всичко започва с голото тяло на Роузи Уилямс, пребита до смърт проститутка, зарязана край доковете на Абърдийн в сърцето на квартала с червените фенери. С други думи – кофти начало на поредния кофти ден за детектив-сержант Логан Макрей. Но Роузи не е единствената, която поема неочаквано към моргата. В другия край на града шестима души изгарят живи в окъпана в бензин сграда, чиито врати и прозорци са завинтени отвън. И въпреки непрестанните усилия на Макрей не след дълго на улицата се появява още една мъртва проститутка.
Защо да я прочетете: Заради обещанието за качествен суров трилър. Втората книга от популярната поредица за детектив-сержант Логан Макрей е анонсирана като добра комбинация от мистерия, напрежение и характерните за шотландския писател Stuart MacBride свирепост и черен хумор – чудна меланж от качества на човек, който е чистил тоалетни по кораби, прекъсвал е в университета, основал е своя собствена компания за графичен дизайн, разработвал е гигантски приложения за петролната индустрия, поглъщал е огромни количества вино и е създал съвършената рецепта за гъбена супа. Обича да послъгва за цветното си минало пред журналисти, така че е тотално наш човек.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Benitorial и по-добрите книжарници.

ПОЛСКИ МОМЧЕТА на Mudlum (Колибри, с превод от Ивайло Златков и корица на Елизавета Белова и Капка Кънева)

Историята: Действието се развива в социалистическа Полша, ала тя е по-скоро алегория. Героите са младежи, които не се вписват в традиционното семейство, в конвенционалното училище и в закостенялата система. Нестандартни като мислене и мироглед, като изказ, самоиронични, неизменно извън мейнстрийма. А техен прототип е провокативната естонска културна група ZA/UM, част от която е и авторката на романа. В порутена къща с мирис на кафе, стари книги и наслоен прах или сред чаровния безпорядък на артистични ателиета те разсъждават за семейството, за свободната любов, за феминизма, за новия световен ред, за несбъднатите Полши, творят авангардно изкуство, списват радикално литературно списание. Отдават дължимото и на житейското русло влюбват се, създават деца. И нерядко реалността се разминава с идеалите им за смисъл и истина.
Защо да я прочетете: Заради разбирането и симпатията, с които Mudlum (творческия псевдовним на естонската писателка, журналистка и литературен критик Made Luiga) описва тези дръзки, харизматични интелектуалци бунтари, чужди и неподвластни на статуквото, a също и въздухът за промяната на обществото. Романът Полски момчета е удостоен с отличието на Естонския културен фонд (2019) и с Европейската награда за литература (2020).
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ТРЕТО ЦАРСТВО на Костадина Костова (Софтпрес, с корица на Радослав Донев)

Историята: Годината е 1893 – интересно време на съдбовни решения, на драматични разделения и обещаващи съюзи. България е извоювала свободата си и се опитва да се затвърди като модерна и просперираща страна на европейската политическа карта, докато се бори с вътрешните противоречия от управлението на Стамболов. Покрай амбициите на Фердинанд I да преобрази столицата, v се радва на бурен социален живот, в който ролите са внимателно разпределени. В най-висшите кръгове на обществото се нареждат приближените до царското семейство и онези, в чиито ръце лежи бъдещето на страната. И докато за едни е въпрос на чест да изпълняват дълга си към родината, други дебнат за лични облаги и планират внимателно всеки свой ход. За разлика от находчивата си съпръга, капитан Гавраил Врангелов не обича пищните балове и не се впечатлява от разкоша на дворцовия живот. Вера Белянова се е завърнала в България с една цел – да се омъжи. Повторната среща между двамата открехва врата към миналото, която отдавна е била затворена.
Защо да я прочетете: За да се потопим още веднъж в носталгия по Бохемска София и предхождащите години на Третото българско царство. А и заради мащабното проучване на епохата, което си личи по отлично пресъздадената характерна за онова време романтична атмосфера. Дебютната книга на Костадина Костова е епичен роман за свободата на избора и цената на честта, за дълга към родината и този към самите нас. Преплитайки реални исторически факти и събития, сред които посрещането на княгиня Мария-Луиза, погребението на Батенберг, слуховете за заговор срещу Стамболов и знакови моменти от дворцовия живот, авторката изгражда многопластов сюжет с пълнокръвни персонажи и вълнуващи обрати.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

ЗАМАЛЕК на Dejan Tiago-Stanković (Колибри, с превод от Ася Тихинова-Йованович и корица на Елена Димитрова и Капка Кънева)

Историята: Замалек носи името на изискан квартал в Кайро. Там, в сърцето на египетската столица, от десетилетия съществува магазин за ценни антики. Той е управляван от антикваря Коста, известен египтолог, и от изкуствоведа Арна, разказвачката. Редом с близките, приятелите и клиентите на магазина, редом с колоритните местни жители, герои на романа са и вездесъщият пясък, неимоверната жега, странноцветните води на Нил и всеобщото убеждение, че нищо не става както е речено, а както е писано. И все пак животът в този арабски мегаполис тече безпроблемно, докато не се намесва съдбата.
Защо да я прочетете: Романът за съдбата от Dejan Tiago-Stanković (1965-2022) е обявен от критика и читатели за шедьовър. Даровитият писател стои зад първите преводи на José Saramago на сръбски и на Ivo Andrić на португалски. Ещорил (2015) му носи отличието Бранко Чопич на Сръбската академия на науките и изкуствата, Британската награда за най-добър исторически роман (2018) и номинация за Международната дъблинска литературна награда.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЗЛАТОТО НА ИСТРИЯ на Mike Downey (Колибри, с превод от Надя Баева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Тази приключенска мистерия с напрегнат ритъм и неочаквани сюжетни обрати се разиграва в адриатическата провинция Истрия в рамките на три епохи: днешното време, римското владичество през I век от новата ера и партизанската антифашистка война в периода 1943-1945.Гладиатори, съвременни контрабандисти, действителни личности и герои населяват страниците на тази епична творба, която ни повежда на пътешествие през вековете по следите на черния диамант и бялата принцеса – прочутите редки трюфели, златото на Истрия.
Защо да я прочетете: Заради умелата смесица от исторически роман и динамичен трилър, от кулинарно изкуство, традиции и култура с една обща нишка и легендарната истрийска грудка. Златото на Истрия е литературният дебют на Mike Downey – уважаван филмов продуцент на над сто игрални филма, сценарист, публицист, преподавател и председател на Европейската филмова академия.
Колко струва: 26 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.