Бягство от реалността с Accidentally Wes Anderson в цяла книга

Къща за лодки, Кроули Едж, Пърт, Австралия, 30-те години на ХХ век © Accidentally Wes Anderson и James Wong (@_JamesWong)

Запалените киномани в нашето близко обкръжение реагират на зловещите новини от истинския свят по различен начин – или с целодневни маратони с хорър филми и пандемични класики, или с предпразничен Bond спринт, или с блажен ескапизъм от реалността с Wes Anderson.

Aмериканският режисьор никога не се отклонява от своята знакова естетика с наситени бонбонени цветове, симетрични линии и леко ретро, за да провокира живително драматична и често пъти забавна носталгия. Anderson вдъхновява и излизането на нова книга, която събира истински места по света в нещо като енциклопедия и дъска с вдъхновенията зад Калнът Тененбаум, Гранд хотел Будапеща, В царството на пълнолунието и Морски живот със Стив Зису.

Нaвесът Wharf, Гленърки, Нова Зеландия, около 1885 © Accidentally Wes Anderson и Frida Berg (@friiidaberg)

Accidentally Wes Anderson всъщност е аналоговото продължение на популярния едноименен instagram профил на Wally и Аmanda Koval, повлякъл над милион последователи от 2017 насам със своите внимателно курирани снимки на случайни anderson-ови локации в живия живот. Бързото развитие на профила провокира съпрузите да се допитат до своите фенове и да съберат над петнайсет хиляди непубликувани снимки.

Ascensor Da Bica, Лисабон, Португалия, около 1892 © Accidentally Wes Anderson и Jack Adams (@jackspiceradams)

Във финалната версия на книгата се класират малко повече от 200, като всяка от тях е придружена от кратка история на конкретното място. Самият режисьор пише предговора на книгата и я нарича не само много забавна колекция от снимки, но и особено привлекателен пътеводител. Не бях запознат с повече места, но сега искам да ги посетя всичките – нео, което ще ме държи зает поне няколко десетилетия.

Централната пожарна в Марфа, Тексас, около 1938 © Accidentally Wes Anderson и Emily Prestridge (@emprestridge)

Така де, ако ще е визуален мазохизъм, поне да е ужасно красив и пълен с любопитни детайли като хотела от корицата – изоставеният и абсолютно легендарен Белведере в швейцар5ския проход Фурка, който изглежда като не просто случаен, а направо нарочен Wes Anderson.

Бунгалата Robert’s в Калифорния, около 1928 © Accidentally Wes Anderson и Paul Fuentes (@emprestridge)
Хотел Опера, Прага, Чехия, около 1890 © Accidentally Wes Anderson и Valentina Jacks (@valentina_jacks)
Пощенска станция, Рангъл, Аляска, около 1869 © Accidentally Wes Anderson и Robin Petravic & Catherine Bailey (@heath_travels)
Белият циклон в Нагашима Спа Ленд, Кувана, Япония, около 1994–2018 © Accidentally Wes Anderson и Paul Hiller
Лифт, Кьолн, Германия, около 1957 © Accidentally Wes Anderson и Oliver Stolzenberg (@olle.l.olle_)
Корицата на Accidentally Wes Anderson: Хотел Белведере в прохода Фурка, Швейцария, около 1882 © Accidentally Wes Anderson и Carlo Küttel

Accidentally Wes Anderson (твърди корици, 368 страници, Orion) на Wally Koval струва 56 лева онлайн тук.