СЕЛЕКЦИЯ: 10 жестоки аудиокниги от Storytel

10 жестоки аудиокниги от каталога на Storytel
© Boyscout

Аман от безбройните подкасти, време е за малко художествена и документална литература под формата на аудиокниги, които да запълнят с качествено съдържание ежедневното пътуване до офиса и полетите по служебни и приятни причини. Преимуществата са ясни – по-голям избор, по-малко пари за книги, по-малко багаж и още дузина подобни екстра, които може да откриете и сами. Пробваме шведската платформа Storytel – най-голямата библиотека за аудио и електронни книги в Северна Европа, която стартира у нас с повече от 300 заглавия на български и над 50 хиляди на английски.

Мобилното приложение на услугата работи на всякакви видове преносими устройства и има офлайн функция за слушане на аудиокниги и четене на електронни книги, дори когато нямате интернет връзка. Моделът на шведската компания за достъп до огромно съдържание срещу месечен абонамент вече е познат от други популярни стрийминг услуги като Netflix и Spotify.

За разлика от последните две обаче, Storytel е първата абонаментна услуга за аудиокинги на нашия пазар с фокус върху БГ класически произведения, съвременни романи, книги за деца, мениджмънт и самоусъвършенстване, публицистика, аудиосериали и други. Оттам и удоволствието да слушате съвременни автори като Алек Попов, Александър Шпатов, Ангел Игов, Деян Енев и Радослав Парушев, задължителни детски класики като Малкият принц и Том Сойер и поезия от Яворов до Георги Господинов.

Записите на книгите са направени с участието на талантливи български актьори като Стоян Алексиев, Ицко Финци, Стефан Младенов, Стефан Иванов, Никола Стефанов, Илиана Коджабашева, Звезделин Минков, Петър Мелтев и други, а ние правим една бърза селекция от 11 жестоки заглавия от масивния каталог на компанията.

Физика на тъгата на Георги Господинов, 2011
Език: български / Дължина: 9 часа и 3 минути

Романът на Георги Господинов е знаков момент и истински връх в новата българска литература. Отрупан с всевъзможни награди и суперлативи както от родната, така и от чуджестранната критика, Физика на тъгата съзерцава, нежно философства и говори за екзистенциалната самота и вечно търсене през преплитащите се във времето и пространството истории на своите герои – безименни момчета, минотаври, жулиети и аленделони.

Talking to My Daughter About the Economy на Yianis Varoufakis, 2013
Език: английски / Дължина: 4 часа 50 минути

Университетски предподавател и бивш министър на финансите на Гърция Yanis Varoufakis е една от най-интересните личности на световната икономическа и политическа сцена със завидния си интелект, кураж и откритост. В тази книга на ужасно достъпен и разбираем език, Varoufakis разказва историята на капитализма и предлага интересна гледна точка за корените на социалното и икономическо неравенство – задължително заглавие за всеки без сериозни познания по темата.

Майстора и маргарита на Михаил Булгаков, 1967
Език: български / Дължина: 15 часа и 45 минути

Знаковата сатира на писателя, доктор и драматург Михаил Булгаков е писана в продължение на 12 години под режима на Сталин, но излиза чак 27 години по-късно в Париж. Романът, в който дяволът отива на посещение в атеистичния Съветски съюз, среща свръхестественото с черната комедия, за да предизвика всички жанрови правила на времето си и десетилетия по-късно да си остава задължително четене, пардон, слушане.

Мъжете, които мразеха жените на Stieg Larsson, 2005
Език: български Дължина: 19 часа 46 минути

Световната слава застига шведския журналист и писател на криминални трилъри едва след внезапната му смърт през 2004. Така, планираната поредица от десет истории за особнячката с фотографска памет и завидни способности зад клавиатура Lisbeth Salander и разследващия журналист Mikael Blomkvist става трилогията Милениум – глобален феномен с високобюджетни екранизации. В първата част двамата герои разследват изчезването на племеницата на богат индустриалец.

Sapiens: A Brief History of Humankind на Yuval Noah Harari, 2014
Език: английски / Дължина: 15 часа 17 минути

Как се променя животът и идеите за свобода и щастие след когнитивната, аграрната, индустриалната и научната революция? Yuval Noah Harari започва търсенето на отговори на тези и още фундаментални въпроси от самото начало. Световният бестселър на израелския историк е амбициозен, провокативен и провокиращ опит не само за разказване на историята и еволюцията на човека от възникването на живота, но и за поглед отвъд днешния ден.

Сестри Палавееви по пътя към новия свят на Алек Попов, 2017
Език: български / Дължина: 12 часа 31 минути

Алек Попов е особено увлекателен и забавен разказвач на истории, които тук оживяват с гласа на актьора Никола Стефанов. В поредният му роман, посветен на близначките партизанки Палавееви, Кара и Яра минават през Сърбия, Македония, Англия и стигат чак до Щатите, срещайки по пътя си комунисти, врачки и джуджета, за да ни помогнат да преомислим болката от историята с малко хумор.

12 Rules for Life: An Antidote to Chaos на Jordan Peterson, 2018
Език: английски / Дължина: 15 часа и 39 минути

Независимо дали го харесвате или ненавиждате, канадският клиничен психолог, философ, преподавател и суперзвезда има доста интересни и валидни аргументи в своите тези. Peterson се е превърнал в един от най-популярните публични мислители със своите лекции за религията, феминизма, романтичните отношения и митологията. В ера на безпрецедентни промени и противоречиви политики, канадецът пише откровено за важността на индивидуалната отговорност и дава 12 задълбочени и практични правила за смислен живот, защото щастието само по себе си е безсмислено, ако не е подчинено на идеята за търсене на смисъл като защита срещу страданието, закодирано в нашето съществуване. Антидот за хаоса, няма спор. 

Черният делфин на Christian Frost, първи сезон, 2017
Език: български / Дължина: 10 едночасови епизода

Част от собствената продукция на компанията, Черният делфин е аудио сериал, който излиза под шапката Storytel Originals. Поредицата e криминален трилър, в който главен герой е Thomas Rasmussen, математически гений, който се влюбва с катастрофални последици. Като убийство, затвор, руската мафия, гладиаторски битки, пране на пари и борба за оцеляване – въобще, пълен екшън.

Brave New World на Aldous Huxley, 1932
Език: английски / Дължина: 8 часа

Клониране и генна модификация, развлекателни наркотици, борбата с остаряването, социален контрол чрез политика и медии? Годината, в която класическият роман на Aldous Huxley излиза, е 1932. Антиутопията на английският писател и философ (озвучена брилянтно от Michael York) често е сравнявана с 1984, но както казва Neil Postman, докато страхът на Orwell е, че истината ще бъде скрита от нас, Huxley се страхува, че тя ще бъде погребана в море от нерелевантност. Познато? 

Калуня-каля на Георги Божинов, 1988
Език: български / Дължина: 15 часа

Интересен исторически артефакт от комунизма: журналистът Георги Божинов пише Калуня-каля след уволнението си заради статии за петима българи, оцелели в съветския ГУЛАГ. Книгата му остава незабелязана при публикуването си през 1988, но (заслужено) печели внимание години по-късно. Разделеният на две части роман разказва за събитията преди и след Априлското възстание от гледната точка на българите-мохамедани и главния герой – богатият ага Калуньо.

БОНУС: The Plot Against America на Philip Roth, 2004
Език: английски / Дължина: 13 часа и 23 минути

Покойният гений на амбициозната новелистика и Boyscout божество Philip Roth представя алтертнативен развой на американската история, в който пилотът и изолационист Charles A. Lindbergh е избран за президент през 1040, за да си стисне дружески ръката с Adolf Hitler и да се захване с антисемитизъм.

Storytel е в Google Play и АppStore. Месечният абонамент за неограничен достъп е 9,99 лева. Опитайте услугата безплатно за 14 дни. Публикацията излиза в партньорство със Storytel.