Обект на желание

Калоян Тошев © Мария Тодорова

Desire e първата самостоятелна изложба на Калоян Тошев – графичен и интерфейс дизайнер, когото познаваме покрай участието му в Sofia Architecture Week и Sofia Design Week и уважаваме много заради публикациите в международни издания за илюстрации и лого дизайн като четвъртата част на Illustration Now! от Taschen. Каня се да направя Desire от около четири години, през които се оглеждах за готино просторно място. Преговарях около година за мястото и ето, че стана. Изложбата включва изцяло нови работи от споменатия период, които не са показвани пред публика. Тошев създава женските портрети изцяло или почти изцяло с дигитални средства. Обикновено процесът започва с бегла скица на ръка,след което я прехвърлям на компютър и дорисувам с таблет. Напоследък се опитвам да запазя чистотата и простотата на векторния стил.

Често пъти нямам предварителен план какво ще нарисувам и се оставям на музиката, чувствата или настроенията да ме водят. Друг път имам някаква визия за това което искам да постигна, въпреки че не винаги се получава. Тошев твърди, че без музика нищо не става, независимо дали става въпрос за работа (метъл) или за вдъхновение докато рисува (по-спокойни и чувствени неща). Харесвам ангажираща музика, която не може да служи само за фон: Grimes, Cults, Ladytron, The Knife, Fever Ray, Austra, CSS, Black Rebel Motorcycle Club, Deftones, Crystal Castles, Kuln, M83, Polica, Linkin Park.

Desire е е стремежът към красота, непрестанното търсене на съвършенство и удивление от женското начало. Може да се каже, че картините ми са нещо като желания за среща, запознанства, любов и така нататък. Освен това думата звучи добре, така се казва и една от любимите ми групи. С други думи – неземни момичета със земни страсти.

Desire се открива на 10 юли след 19:00 часа във Vivacom Art Hall и може да бъде посетена до 16 юли всеки ден от 10:00 до 19:00 часа. Залата е на ул. Гурко 4 – партерният етаж на Телефонната Палата. Входът е свободен.