Гледайте БГ филма за сърф и екология безплатно онлайн

Точно когато най-много ни се иска да сме навън или по възможност на море, седмичната доза отговорен ескапизъм се материализира под формата на онлайн премиера на българския документален филм за сърф и екология.

Море на вятъра проследява сърф предизвикателството WIND2WIN с Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище Акаша, което насочва вниманието на публиката към пластмасовото замърсяване с 300-километрово каране по протежение на родното Черноморие.

Точно преди малко повече от две години, двамата сърфисти прекосяват с уиндсърф на цялото българско крайбрежие по вода, а режисьорите Стоил Димитров и Борислав Камилов от Beardfrost проследяват цялото тридневно приключение, без да забравят да акцентират върху опасния пластмасов отпечатък в природата и да споделят ценни съвети за минимизиране употребата на еднократна пластмаса в ежедневието.

Освен двамата главни уиндсърф герои, в историята се включват и морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на следващата ги експедиция Явор Колев, както и делфини, ударно количество адреналин и красиви природни панорами, както си му е редът.

И макар световната пандемия да има обратен ефект върху усилията за намаляване на пластмасата за еднократна употреба по обясними причини, Море на вятъра е добро напомняне да не се отклоняваме от главната цел за опазването на Черно море и природата по принцип: