Какво да видите от Европейския месец на фотографията в Берлин

Изложбата Continent: In Search of Europe – Espen Eichhöfer: Bil, от серията Papa, Gerd und der Nordmann, 2017 – 2020, 2020 © Espen Eichhöfer/OSstkreuz

Най-големият фотографски фестивал в Германия представя своето девето издание с амбициозна програма, безброй физически и дигитални събития и жестоки изложби, които могат да бъдат разгледани до края на октомври. Европейският месец на фотографията (EMOP Berlin) изпраща чудесната #2020 с експозиции в стотина културни институции, галерии, филмови салони, музеи, посолства и къде ли не. Какво ще гледаме:

Dawin Meckel: Pindar Street, от серията Die Wand, 2017-2018, 2017 © Dawin Meckel/Ostkreuz

Continent – In Search of Europe в държавната Akademie der Künste

Тематичната групова изложба с наболяло заглавие представя 22 специално създадени за проекта творби на членовете на Ostkreuz – Agentur der Fotografen, които изследват различните аспекти на споделеното ни европейско съществуване в неговото лично, социално и политическо измерение. Очаквайте сложни и тегави теми като идентичност, сигурност, миграция и интеграция през фотография на обикновени хора в тяхната обичайна среда.

Roger Melis: Avenue Foch, от серията Paris zu Fuß, 1982 © Nachlaß Roger Melis/ Mathias Bertram

Roger Melis – Paris By Foot в галерията Argus Fotokunst

Публикуваната през 1986 книга Paris By Foot вероятно е първият пример за източногермански фотограф, допуснат да снима уличния живот в чужда столица. Макар познат най-вече като портретен и моден фотограф, Roger Melis е допуснат да се мотае близо четири седмици по бреговете на Сена през 1982, за да се върне с искрен портрет на френската столица, който не търси сензационност и отразява ежедневния живот на нейните улици. Именно това е и причината книгата на Melis да е толкова популярна в ГДР и да продаде 40 хиляди копия за нула време – достатъчно доказателство за желанието на подтиснатите хора да събарят стени и да пътуват.

Helmut Newton: списание Stern, Лос Анджелис, 1980 © Helmut Newton Estate

America 70s/80s във фондацията на Helmut Newton/Museum für Fotografie

Задължителното посещение на любимото берлинско място съвпада с груповата изложба на Evelyn Hofer, Sheila Metzner, Joel Meyerowitz и Helmut Newton, събираща американските портрети на знаменитости от титуляра със свободолюбивите персонажи на Meyerowitz от Провинстаун в Масачузетс, децата и моделите на Sheila Metzner и Ню Йорк от 60-те и 70-те през погледа на Evelyn Hofer.

Roger Ballen: Bounty, от серията Roger the Rat, 2017 © Roger Ballen

Roger The Rat на Roger Ballen в галерия Artco

Самостоятелната изложба на Roger Ballen е посветена на фотографската серия с маскирания получовек-полуплъх, който живее своя нормален живот в Ballen-ския енигматичен свят в Йоханесбург – изолиран от обществото и заобиколен само от плъхове и манекени, без приятели, тотално откачен, но и очевидно доволен да си създаде собствен измислен свят с много от безжизнените фигри. Roger The Rat e жесток пример за сюрреалистичния, абсурден, хумористичен и доста често притеснителен гений на Ballen, който разкрива подтискани аспекти от човешкото съществуване.

Peter Hujar: David Brintzenhofe се гримира (II), 1982 © The Peter Hujar Archive LLC

Masculinities – Liberation through Photography в музея Gropius Bbau

Една от най-интересните летни изложби на Barbican се мести в Берлин. Masculinities: Liberation through Photography изследва начините, по които мъжествеността се променя и конструира в обществото през последните 60 години точно навреме, за да се класира в глобалния дебат за думи и концепции като токсична и нежна. Цялата дискусия се случва в повече от 300 творби на 50 артисти като Laurie Anderson, Richard Avedon, Rotimi Fani-Kayode, Peter Hujar, Isaac Julien, Annette Messager и Catherine Opie – само подходящи хора, които знаят как да вникнат в противоречивата и сложна мъжественост с внимателно третиране на теми като власт, патриархалност, идентичност, социална класа, сексуалност и стереотипи.

Susanne Emmermann: o.T., 2017 © Susanne Emmermann

Blind Photographers в музея F³ – Freiraum für Fotografie

Susanne Emmermann, Mary Hartwig, Silja Korn и Gerald Pirner са артисти от различни поколения, които имат нещастието да загубят зрението си в някакъв момент от своя живот. За щастие, този неописуем ужас не ги е отказал да изследват нещо невъзможно: самото виждане. И четиримата рисуват с различна светлина в тъмни стаи с помощта на асистенти – резултатите са впечатляващи, а всеки един от четиримата е постигнал собствен визуален стил, независимо дали говорим за абстрактна игра на цветове или форми в чернобели автопортрети.

Кurt Pfannschmidt: бръснене в колата © Peter Badel/ Bröhan Museum

The Proletarian Eye в музея Bröhan

Трябва само да споменете Берлин и 20-те години в едно изречение и се засилваме веднага към изложбата с работническите фотографии на Kurt Pfannschmidt, Ernst Thormann и Richard Woike, които изследват ежедневния живот в немската столица от един от най-интересните периоди в историята. Като Вавилон Берлин, ама черно-бяло.

Implode II, 2010 Copyright © Sascha Weidner Estate

Aurora на Sascha Weidner в симпатичната Dorothée Nilsson Gallery

Самостоятелната изложба на Sascha Weidner е ценна не само заради майсторския начин, по който съчетава спонтанна с преднамерено режисирана фотография на красотата в ежедневния живот, но и заради погледа към нещата, които често подминаваме. В същото време си имате работа с кадри, които изразяват спотаени копнежи и поетични мечти. Aurora включва фотографии от различните периоди на Weidner, които никога досега не са били излагани на едно място по подобен начин.

Берлин, 1980 © Miron Zownir

Photography: Wolfgang Schulz and The Photo Scene Around 1980 в Museum für Fotografie към Kunstbibliothek на държавния музей в Берлин

Списание Fotografie: Zeitschift internationaler Fotokunst и неговият издател Wolfgang Schulz са във фокуса на изложба, която връща към важен период на промяна в историята на западногерманската фотография. Hans Christian Adam, Gosbert Adler, Dieter Appelt, Heiner Blum, Joachim Brohm, Dörte Eißfeldt, André Gelpke, Dagmar Hartig, Andreas Horlitz, Hans-Martin Küsters, Reinhard Matz, Angela Neuke, Heinrich Riebesehl, Wilhelm Schürmann, Ulrich Tillmann, Wolfgang Vollmer, Verena von Gagern, Petra Wittmar и Miron Zownir са имената, които присъстват в някой от 40-те броя на списанието.

Европейският месец на фотографията в Берлин продължава до 31 октомври. Повече информация и пълен календар на събитията има тук.