3 мрачни изложби за (подобаващ) край на ноември

Цербер хленчи в ада, 2015 © Искра Благоева/СГХГ

Какво: Черни картини от радостни събития. Малко родни артисти си заслужават дългото шофиране или неизвестността на Bulgaria Air. Последната изложба на Искра Благоева обединява за пръв път на едно и също място едноименния цикъл от пет живописни платна с неподражаема техника, богата символистика от сексуалното разкрепостяване и митологиите през вековете, вдъхновение от модерните болки и правата на жените и още по-живописни имена като Лилит и Ева разиграват Адам на комар и Да покриеш гениталиите си с листа не е достатъчно. Жестока мадама.
Къде: Contemporary Space във ВАРНА
Кога, с кого и колко: До 14 декември с Bulgaria Air от €80

Без звук © Камен Старчев

Какво: Без звук. Камен Старчев се включва в програмата на осмото международно триенале на графиката в столицата с, хм, абстрактни векторни графики с пигментен печат върху хартия, замислени и създадени през последната година специално за пространството на експозицията.
Къде: КО-ОП в СОФИЯ
Кога, с кого и колко: До 12 декември с градски транспорт от 1,60 лева

© John Demos

Какво: Дихание. Третата изложба на John Demos в софийската галерия Синтезис след Сенки на мълчанието от 2014 и Албания на прага на промяната (1990-1991) събира над шейсет черно-бели фото­графии на дървета, заснети в продължение на повече от двайсет го­дини така, че да ги видим през различните сезони и на различни места от друга гледна точка, да се замислим сериозно за натоварената им символика и да си опичаме акъла какво може да се случи.
Къде: Галерията Синтезис в СОФИЯ
Кога, с кого и колко: До 6 януари с градски транспорт от 1,60 лева