Най-скъпата и пищна фотокнига на ХХ век става на 20

Годината е 1995. Benedikt Taschen отива при Helmut Newton с идея за невиждана по своя замисъл и мащаб фотографска монография, която да убие всички досегашни фотокниги. Предприемчивият немски издател се е въоръжил с макет на това как би изглеждала цялата идея, барабар с разпечатки на любими свои снимки от фотографа, за да се изфука с изключително висококачествения дигитален печат.   

Четири години по-късно се появява Sumo – огромна 30-килограмова фотокнига в 10 хиляди подписани и номерирани копия, всяко от които върви с метална стойка на Philippe Starck. Амбициозният риск на самоуверения Taschen се отплаща и книгата получава масиран отзвук, за да влезе в постоянната колекция на MoMA и да се превърне в мигновена колекционерска класика като най-голямата и пищна книга на ХХ век.

Jenny Capitain, Pension Dorian, Берлин, 1977 © The Helmut Newton Estate/ Maconochie Film & Photography Ltd./ Taschen

Всяко копие от набързо разпродаденият ограничен тираж умножава десетократно своята стойност през годините, а копие номер 1 с автографите на повече от стотина от включените в книгата знаменитости и модели чупи всички рекорди за най-скъпо продадената книга на миналия век срещу скромните 620 хиляди германски марки (317 хиляди евро сегашна стойност) на търг в Берлин.  

Причините за подобна явна превъзбуда са напълно оправдани не само от меко казано огромния размер на книгата, но и от селекцията на самите кадри, сред които си личат много от най-обичаните снимки на Newton – от голата и наполовина изядена от крокодил Pina Bausch и прословутата кампания за Yves Saint Laurent и неговия Le Smoking костюм до портретите на най-големите световни знаменитости като Elizabeth Taylor, Jodie Foster, Salvador Dalí и Andy Warhol и модна фотография за Vogue, Stern и Vanity Fair.

Domestic Nude I, В моята кухня, Chateau Marmont, Холивуд, 1992 © The Helmut Newton Estate/ Maconochie Film & Photography Ltd./ Taschen

Десетилетие по-късно и само пет години след смъртта на Newton през 2005, Taschen се реваншира и на обикновените хора с бюджетна версия на много по-достъпна цена, без последното да влияе нито на качеството, нито на селекцията, дори напротив – изданието излиза и с книжка за продукцията на оригинала и предхожда откриванего на необикновена изложба, посветена на монографията.

Всичките 460 страници са окачени на стените на галерията в берлинската Helmut Newton Foundation една до друга в три три реда, позволявайки на посетителите да видят всичко наведнъж и да потънат в сравнителен анализ или обикновено благоговения през гения на немския фотограф.

© The Helmut Newton Estate/ Maconochie Film & Photography Ltd./ Taschen

20-годишнината на Sumo тази през 2019 също не е подмината. Освен завръщането на споменатата изложба, библията на Helmut Newton е преиздадена в XL формат, ревизирана от жена му June Newton и отпечатана с най-съвременните технологии, за да попълни библиотеките на всички, които са я пропуснали досега и не са я грабнали от някоя разпродажба.

Sumo (твърди корици, 464 страници и допълнителна книжка) на Helmut Newton струва 200 лева онлайн от Taschen. Едноименната изложба е в берлинската Helmut Newton Foundation до 17 ноември.