Космос: 300 снимки от Voyager на едно място

Космическият апарат Voyager © NASA/JPL-Caltech

Teneues има приятният навик да рови богатия фотографски архив на НАСА и да изскача с монографии за КОСМОСА: ПОСЛЕДНАТА ГРАНИЦА!

След ужасно интересната и страшно успешна монография за Apollo, немското издателство се потапя в архивите на друга фундаментална мисия. Стартиралата през 1977 амбициозна програма Voyager е отговорна за значително разширяване на познанията ни за космоса и коригирането на много теории и остава в историята не само златната плоча със землянска информация и прословутата снимка на бледата синя точка, но и с първата детайлна картинка на пространството отвъд Марс.

Златната плоча © NASA/JPL-Caltech

Двата роботизирани космически апарати-близнаци стигат до четирите газови гиганти и отвъд слънчевата система в полет към непознатото само и само да ни снабдят с подходящи картинки и данни за отговор на важните въпроса откъде идваме, сами ли сме и от какво всъщност е направена вселената. Дебелата книга за Voyager е пълна с любопитни текстове за всеки етап от мисията и ужасно красиви (част от които публикувани за пръв път) снимки на планетите Сатурн, Юпитер, Нептун и Уран.

Последните не са приближавани от други космически сонди нито преди, нито след Voyager, което прави двата апарата най-отдалечените човешки предмети в най-великото пътешествие в историята. Онова, започнало като пътуване към непознатото, но превърнало се в това, което ни помага да разберем себе си. Винаги любопитни, ако не друго.

Юпитер и неговия спътник Европаt, Voyager 1, 28 юни 28th, 1979 © NASA/JPL/Caltech
Тритон, Voyager 2, 25 август, 1989 © NASA/JPL/Caltech
Сатурн, Voyager 1, 14 ноември 1980 © NASA/JPL/Caltech
Нептун, Тритон, Voyager 2, 25 август 1989 © NASA/JPL/Caltech
Юпитер, Европа, Voyager 2, 9 юли 1979 © NASA/JPL/Caltech
Юпитер, Ганимед, Voyager 2, 9 юли 1979 © NASA/JPL/Caltech
Сатурн, Титан, Voyager 1, 11 ноември 1980 © NASA/JPL/Caltech

Voyager: Photographs from Humanity’s Greatest Journey (твърди корици, 300 страници, 300 фотографии, Teneues) на Jens Bezemer, Joel Meter, Simon Phillipson, Delano Steenmeijer и Ted Stryk струва 100 лева онлайн тук.