Голямото пътуване: Monocle срещу The New York Times

Медийните империи The New York Times и Monocle влизат в битка за най-добър книжен пътеводител в най-подходящия сезон за тази цел. Градските гидове на Monocle искат да ни накарат да се чувстваме повече местни и по-малко туристи, където и да се озовем. Редакторите Tyler Brûlé, Andrew Tuck и Нели Гочева, заедно с огромната мрежа от кореспонденти от цял свят винаги знаят кои са най-добрите хотели, сгради, музеи, магазини, пазари, ресторанти и барове в голяма част от световните мегаполиси.

Хубавото на новата серия на Monocle е, че не се ограничава с най-известните (скъпи) предложения във всеки град, но често казва добра дума и за много чаровни семейни ресторанти, скрити малки галерии и ненатрапчиви клубове за жива музика, за които иначе може и да не разберем. Основното им предимство е включването на добре разписани маршрути за различни квартали, които ще ни помогнат да видим най-много интересни места, независимо от дължината на престоя.

Съвсем естествено, първата книжка от поредицата е посветена на английската столица Лондон (€15, 148 стр., Gestalten) – родният monocle-ски мегаполис с дузина западащи и процъфтяващи квартали, които се променя непрекъснато като истински мултикултурен ренегат с много величествени паркове и още по-величествената река Темза.

Monocle има кореспондентско бюро в Голямата ябълка още от 2007 и е напълно нормално за екипа на списанието да си има определена слабост към лесните са ориентиране улици и авенюта в Манхатън, огромните музеи и галерии, кварталите между Уолстрийт и Горен Ийст Сайд и какво ли още не.

Пътеводителят за Ню Йорк (€15, 148 стр., Gestalten) има особен фокъс върху кварталите отвъд мостовете като Бруклин, които се налага все по-сериозно с бурно-развиващата се кулинарна сцена, галерии за съвременно изкуство и магазини за продуктов дизайн и мода. Следващите заглавия в поредицата на Monocle са посветени на Хонконг и Токио.

Barbara Ireland си живее живота в куфар като автор на популярните рубрики за краткосрочни пътувания In Transit и 36 Hours на The New York Times, превръщани в богато илюстрирани книги от Taschen през последните пет години. NYT. 36 Hours. World (3/36/365) (€100, 1800 стр.) е пълна и подредена в азбучен ред антология в три тома с най-доброто от целия свят – над 365 дестинации, 14 нови пътеводителя за непубликувани досега градове, над 1500 ресторанта и 1000 хотела, над 1000 снимки и илюстрации и удобни за използване карти и азбучни показалци плюс ключ към дигиталното съдържание с всичко в книгите за хора, чийто обичайни пътешествия ги водят до места като Абу Даби, Дакар, Цюрих, Париж и Ню Орлиънс.