3 книги за коктейли, които ще прочетем (мхм) идните месеци

Докато все още слухтим внимателно за втората вълна и евентуалното ни завръщане или отлагане на социалния живот по барове, даваме мило и драго за теоретична подготовка в домашната миксология с три нови книги за коктейли от хотелски барове, гангстерски филми и други места:

Истинските истории и легенди за известни коктейли често пъти са по-вълнуващи, отколкото мислим. Знаете ли защо любимият Ian Fleming-ов бар в лондонския хотел Dukes предлага най-много по две мартинита на посетител? Или какво е общото между Savoy, Zelda Fitzgerald и коктейла White Lady? A кой е кръстник на прочутия Death in The Afternoon с шампанско и абсент? Spirited (Phaidon, 432 страници, 75 лева) е от онези дебели томчета, които почитат рецептите на класическите и най-модерните коктейли с точни инструкции, чист дизайн и типография и много красиви снимки за вдъхновение на всеки скрит домашен барман.

Martini, Съединените щати, преди Сухия режим. Вероятно най-иконичният коктейл в историята дължи много на друг известен събрат, Manhattan. Оригиналното мартини се е правило с вермут, но сега най-често го бъркат с водка. Бъркат, а не разклащат, противно на Bond © Andy Sewell

Adrienne Stillman от коктейл наръчника за ентусиасти Dipsology върши страхотна работа, като събира стотици коктейли от 60 страни и последните 500 години, за да не пропусне нито добре познати икони, нито по-слабо известни регионални напитки и специални bespoke питиета.

Pisco Sour, Лима, преди Сухия режим. Националният коктейл на Чили и Перу може и да е забъркан за пръв път в Сан Франциско покрай популярността на пиското или от калифорнийския емигрант Victor Morris в бара му в столицата на Перу около 1916 © Andy Sewell

Накратко: хем авторитетен, хем достъпен наръчник, който дестилира есенцията на всеки бар, място и епоха зад всеки коктейл и не забравя за ценните съвети – как да правим сиропи, как да се оправяме с леда, как да подредим бара вкъщи и, разбира се, как да се забавляваме с коктейли. Още коктейли от Phaidon: библията на Sasha Petrasce.

Behind Bars (Prestel, 144 страници, 22 лева) e оригиналнаигра на думи и убийствено точно заглавие за книга с висококласни коктейли, вдъхновени от долни филмови гангстери. Базираният в Богота журналист, миксолог и джин дестилатор Vince Pollard се събира с творческия директор и почитател на мафиотски истории Paul Sloman и дългогодишния DC Comics илюстратор Shawn McManus за страшно интересно и много информативно комбо между прочути мафиоти и техните любими напитки под формата на сексапилна джобна книга. Престъпно добрият наръчник изследва не само произхода на холивудския гангстер и неговоия попкултурен образ, но и върху практични неща като техника, терминология и оборудване за миксология.

Gal Dove (Секси звяр) от Shawn McManus за Behind Bars, Prestel, 2020. Апропо, жесток филм, който трябва да бъде гледам дори само заради Ray Winstone и Ben Kingsley

Вътре са Al Capone, Bonnie Parker, Tommy de Vito от Добри момчета, Vito Corleone от знаете къде, Tony Soprano, Дух Куче от Пътят на самурая, Tommy Shelby, Tony Montana, Jacques Mesrine, Mister Pink и още десетки мутри, които познавате. Без значение дали сте начинаещ миксолог или се готвите за дълъг маратон с гангстерски филми, Behind Bars е перфектна компания и комбинация от леки рецепти и популярна култура. Още гангстерски филми: онлайн в Boyscout, как иначе?

Alia Akkam прави услуга на всички пътешественици с много въздушни мили в паспорта, които внимават с избора на хотели. Макар реално да излиза в най-неподходящия момент, Behind the Bar (Hardie Grant, 176 страници, 28 лева) е чуден наръчник с 50 рецепти от баровете на най-иконичните световни хотели, които можем да посетим виртуално (поне засега). Базираната в Будапеща журналистка пише за пътувания, така че има идея какво се пие в тези елитни социални пространства за бизнес и забавления. Още хотели за догодина? Бутикови предложения от гръцки острови.

Няма хотел на снимката, ама със сигурност е от нечий бар