ГАЛЕРИЯ: Нощните персонажи на БГ театъра

Диляна Флорентин превзема залата на Сатиричния, за да снима нощните персонажи на българския театър. Причината: традиционната предварителна европейската фотосесия на инициативата Нощ на театрите, която се случва под надслова Едно място, което ни събира.

Главни герои в портретите на червените кадифени седалки са познати имена от родното театрално и балетно изкуство като Ованес Торосян, Теодора Духовникова, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

Теодора Духовникова © Диляна Флорентин

Организаторите на инициативата свързват концепцията зад фотосесията с, меко казано, особената година, в която трябва да се дистанцираме един от друг, да внимаваме какво докосваме и да стоим на разстояние. Обаче има едно място, което дори празно, е пълно с емоция. Празната седалка до теб те предпазва. Театърът вече посреща своята любима публика, като осигурява безопасно и великолепно преживяване. Може да има свободни места или други ограничения, но те ни свързват още повече. Изкуството запълва празнините. А ограниченията, които спазваме, са символ на любовта ни едни към други. Празните седалки в театъра придобиват дълбок смисъл –  да заемеш своето място в театъра, за да се сближиш със света около теб.

Дарин Ангелов © Диляна Флорентин

А дано. Към посланиците на събитието се включват и младите попълнения Боряна Братоева и Константин Еленков от Пловдивския драматичен театър, които познаваме покрай запомнящите се роли в мащабното миналогодишно представление на Одисей. Флорентин снима портретите на всички герои в екип с гримьора Слав Анастасов и творческата агенция The Smarts и планира да ги в столичното UniCredit Studio на площад Света Неделя в средата на ноември. Остава само да им стискаме палци пандемията да не ескалира и всички представления и събития на живо в програмата на нощта да се случи по план.

Боряна Братоева © Диляна Флорентин

Нощ на Театрите 2020 е на 21 ноември. Повече информация и пълна програма има тук.