11 супер подаръци за фенове на мисиите Apollo

Buzz Aldrin described the moon as “magnificent desolation.” © NASA

Леката следобедна разходка на Neil Armstrong, Buzz Aldrin и Michael Collins до Луната и обратно не е само голямо техническо постижение, но и огромно вдъхновение за съвременната попкултура. 50-тата годишнина на мисията Apollo 11 е повод да прегледате галерията от най-великото космическо постижение в историята и да почетете събитието с готини подаръци:

Аlpha Industries има силна връзка с американската военновъздушна история, така че е съвсем в реда на нещата да се отчете и с тематична НАСА колекция с тениски, блузи с дълъг ръкав и бомбъри, от които избираме олекотена версия на класическия МА-1 Apollo, а именно L-2B Apollo в сиво (ала бомбъра на Ryan Gosling от Drive) с многобройни нашивки на гърба, почитащи всяка една от мисиите на Apollo.

Удълженият, ремастериран и преиздаден албум Apollo: Atmospheres And Soundtracks на Brian Eno (65 лева) е не само вечна класика в епичната амбиънт музиката и участник в клуба на небесните последователи като The Planets на Holst и Also Sprach Zarathustra на Strauss, но и поглъщаш пример за футуристичен пасторализъм. Не просто обикновен саундтрак за научно популярен филм, а поглед към бъдещето на човечеството от двамата братя Еno и Daniel Lanois.

Започвайте с някои от най-древните запазенискици на небесни тела, красивата антология на космическите изследвания Sun and Moon (166 лева) на редактора Mark Holborn стига до най-новите сателитни снимки на НАСА, но не преди да мине през всички важни космически открития в историята. Издадената по повод годишнината на Apollo 11 и 40-тата годишнина от геоложкото изследване на Луната книга е перфектен пример как развитието на фотографията и картографията е неделимо свързано с описването на безкрайния космос.

Космическата чаша на НАСА ($30) е приятна разтуха от порцелана на Ikea с помощта на легендарния червей, пардон, лого на агенцията и кривата, но удобна за хващане форма. Последната издава и задачата на така наречената AstroReality чаша да служи като своеобразен портал към космоса – трябва само да включите приложението за добавена реалност на произдовителя и да насочите телефона към дъното на чашата, за да надникнете към чудесата на Земята. Разбира се, става идеално и за кафе, и за чай.

Легендарният техно продуцент, диджей, композитор и магьосник Jeff Mills почита годишнината с вдъхновения от Луната концептуален двоен албум Moon – The Area of Influence (66 лева), пълен с неговото богато и кинематографично детройтско техно. Или, както той сам го нарича, отворен албум без очевидно заключение и химия между факти и чувства, базирани на тогава, сега и завинаги. Уха.

Спускаемият апарат Eagle на НАСА от Lego (200 лева) е само за лица на 16 години просто защото е прекалено сложен за сглобяване и оценяване от невръстни хлапета. Но пък е идеален за бюро.

Искате да разполагате с добра селекция и хартиено копие от най-добрите фотографии на НАСА и Apollo? Немското издателство Teneues се е погрижило за това с монографията Apollo VII – XVII (100 лева), включваща 225 (сред които много непубликувани) от над 27 хиляди невероятни кадри от архива на Apollo. Допълнителна екстра е информацията за отделните мисии и подробния предговор на астронавта Walter Cunningham.

Taschen не остава по-назад и преиздава Moonfire (80 лева) на Norman Mailer – репортажът за мисията на Apollo 11 от един от най-великите американски писатели и новелисти на ХХ век, прераснал в книгаta Of a Fire on the Moon, чийто откъс съставлява едната част от тази монография. Очаквано, допълващата я друга е запълнена със стотици снимки от архивите на НАСА и много колекционери, документиращи подготовката, резултатът и самия огромен скок за цялото човечество.

Фантастичният юбилеен часовник Omega Speedmaster в 18-каратово Moonshine злато отбелязва годишнината на Apollo 11 със скромните 1014 бройки и бруталната цена от $34600. Прочетете повече за него в сайта на Omega и се свържете с Giulian, ако искате да се охарчите за него или за друг Speedmaster Moonwatch (от 10 до 24 хиляди лева).

Най-добрият подарък за инженери: Apollo 11: Owners’ Workshop Manual (50 лева) на Phil Dollings и Christoper Riley включва всякакви диаграми, чертежи и детайли за ракети, модули, космическо оборудване и костюми, заедно с наръчник как да пилотирате Apollo 11.

Не можем да не уважим и официалния фен магазин на НАСА за една семпла шапка с козирка ($20) и официалната нашивка на Apollo 11.