Старите каталози на Ikea са дизайн порно с винтидж обзавеждане

Диванът Moment в каталога за 1985 © Inter IKEA Systems B.V.

Колаборация с Lego? Нов каталог? Covid-19 паника, която не позволява да се завърнете в добре познатите огромни хангари за обзавеждане и да се преструвате как пробвате нови спални, докато почивате? Или докато купувате нови бюра и библиотеки, които ще бъдат изоставени при следващото преместване? Или ще ги вземете със себе си, особено ако са от някоя интересна колаборация? Новините от Ikea напоследък не са една и две, но най-важната остава незаслужено встрани.

70-ата годишнината на каталога на шведския гигант за обзавеждане е повод не само да разгледаме новите предложения, но и да се изгубим тотално в безкрайния му архив с невероятни винтидж хитове и убийствен дизайн от последните десетилетия. Последното не би било възможно, ако шведите не са си направили труда да сканират всичките каталози и да ги качат онлайн, удобно подредени по години и десетилетия.

Първата проява на прословутата серия Impala oт Gillis Lundgren в каталога за 1972 © Inter IKEA Systems B.V.

Макар на пръв поглед #vintageikea да звучи леко еретично за гигантска компания със стотици магазини в десетки страни, името на Ikea всъщност стои върху някои от най-добрите примери за скандинавски дизайн. Дълбоката пещера за дизайн вдъхновение идва дюшеш не само за професионалисти, архитекти, изследователи и хора, които търсят #vintage и #scandinavian в Instagram, но и за всички онези, които едва ли подозират за богатото и сексапилно минало на Ikea.

Столът Impala на Gillis Lundgren от 1972 © Inter IKEA Systems B.V.

Компанията на Ingvar Kamprad работи още от 1943, но първият читав каталог за поръчки по пощата се появява чак през 1951 с иконичния стол MK на корицата. Уви, последният е свален от производство само след няколко години, за да се завърне половин век по-късно под името Strandmon. Първият супермаркет за обзавеждане е открит през 1958 в шведския град Елмхулт (настоящ дом на музея на Ikea и много от нейните офиси), а каталозите от 50-те и 60-те са предимно практичен брак по сметка с много текст и чернобели скучни снимки.

Столът Polo в различни цветове на корицата на каталога от 1967 © Inter IKEA Systems B.V.

Истинската любовна афера започва през втората половина на 60-те и началото на 70-те, когато обикновените продуктови кадри отстъпват на цветни интериори с наистина фантастични канапета, библиотеки и всевъзможни продукти, които отразяват тогавашните тенденции в интериорния дизайн и напредъка в технологиите за бита.

Креслата Kontiki на корицата на каталога за 1974 © Inter IKEA Systems B.V.
Първообразът на Billy дебютира скромно набутан в ъгъла (в буквален и преносен смисъл) на една от вътрените страници в каталога за 1979 © Inter IKEA Systems B.V.

Легендарната библиотека Billy (вероятно най-популярният и продаван продукт на шведския гигант) се появява за пръв път в каталога за 1979. И докато повечето хора продължават да асоциират компанията с подобни масови продукти (Ikea е потребител на 1% от световното количество дървесина), шведите винаги са се водели от стремежа към добър дизайн. Архивните каталози телепортират в едно по-секси време, белязано от сериозни имена като Verner Panton и Niels Gammelgaard и наистина фантастични мебели от тънка стомана, фибростъкло и дори деним, които изглеждат актуални и днес и събират добри пари на аукционите за шведски дизайн от втората половина на ХХ век.

Столът Amiral от каталога за 1971 © Inter IKEA Systems B.V.

Напрегнатото време и несигурно бъдеще винаги са провокирали носталгия, която е едно от вероятните обяснения за възхода на #vintageikea и ретро обзавеждането като цяло през последните години. Далновидна компания като Ikea няма как да не се възползва: освен да обновява стари и класически продукти от своя 80-арски архив и да ги пуска обратно в производство, компанията развива и отделен Instagram на музея – архив за всички, които нямат време или ги мързи да преровят досегашните каталози.

Корицата на каталога за 1985 с дивана Klippan от 1980/ Многофункционалният и разгъващ се деним столът Tajt на корицата на каталога за 1973 © Inter IKEA Systems B.V.

Това, разбира се, съвсем не означава, че компанията копае само в миналото и рискува да бъде ретроградна – непрекъснатите колаборации с известни имена и концепции за бъдещето не са случайни. Късното влизане на Ikea в посткомунистическа България обрича на неуспех всеки сериозен опит да намерим нейни стари 70-арски и 80-арски столове и канапета в OLX (проверихме), затова разчитаме предимно на чужди аукциони и европейски винридж съкровищници като Pamovo.

Столът Vilbert на Verner Panton от 1993/1994 (в каталога за 1995)/ Лампата Duett от 1983 © Inter IKEA Systems B.V.

При последното претърсване на горното място се натъкнахме на 16 страници с доста приятни 80-арски библиотеки, сгъваеми маси и столове от Gammelgaard, дузина лежанки от Tord Björklund, велики канапета от Johann Bertil Häggström, столове Vilbert от Verner Pan и още десетки подмокрящи примери за страхотен дизайн. Повечето на са никак евтини, но си заслужават всяка стотинка. Иначе винаги може да разглеждате онлайн архива за трениране на добрия вкус. Единственият недостатък: забравили са да сложат опцията Download All.

Столът с табуретка Mila Hög от Gillis Lundgren на корицата на каталога за 1968 © Inter IKEA Systems B.V.
Интериор от каталога за 1968 © Inter IKEA Systems B.V.
Корицата на каталога за 1969 © Inter IKEA Systems B.V.
Кориците на каталозите за 1977 и 1990 © Inter IKEA Systems B.V.
Диванът Moment на корицата и интериор от каталога за 1985 © Inter IKEA Systems B.V.

Старите каталози на Ikea са онлайн тук.