100 години Helmut Newton на открито, ама в Берлин

Aко не се беше забил със своята лимузина в паркинга на Chateau Marmont след масиран инфаркт (типичен рокендрол скорпион), Helmut Newton щеше да навърши сто на 31 октомври. И да е направил още стотици велики кадри, ама нейсе. За радост, титаните на съвременната фотография никога не умират, а едноименната фондация и музей в Шарлотенбург се грижат за опазването и неговото наследство с повече от 50 изложби за последните 16 години.

Специалната годишнина също няма да бъде подмината с лека ръка. Берлинската Helmut Newton Foundation я отбелязва с първата голяма ретроспективна изложба на открито, която ще бъде разположена върху 85-метрова стена на Kraftwerk Berlin и достъпна през цялото денонощие.

Aвтопортрет, Монте Карло, 1993 © Helmut Newton Estate

Роденият в семейство на еврейски фабрикант бъдещ фотограф се учи да снима между 1936 и 1938 докато чиракува на известнaта модна фотографка Yva, преди да му се наложи да избяга по най-бързия начин от нацистите. Една от последните сгради, които вижда през прозореца на влака от Zoo Station за Триест, е военното казино на Jebensstrasse. 65 години по-късно, същата сграда е превърната в музей на Newton, където се помещава целия му архив, заедно с този на съпругата му June (Alice Springs).

Helmut Newton, Vogue Paris, Rue Aubroit, Париж, 1975 © Helmut Newton Estate

Макар да напуска германската столица по неприятни обстоятелства, Берлин никога не напуска живота и работата на Newton, който се връща често в града и снима за местни списания. Юбилейната изложба на открито включва около 30 фотографии от всички периоди на Helmut, a местното подразделение на Wall заделя 250 ситилайта, за да напомнят на берлинчани и техните гости с какъв гений на еротичната и модна фотография са се сбогували преди 16 години.

Helmut Newton, немски Vogue, Берлин, 1979 © Helmut Newton Estate

Сред важните кадри в Helmut Newton One Hundered е серията Naked and Dressed, снимана за френския Vogue и маркирала неговия преход от модна към еротична фотография , заедно с прословутите Big Nudes, които го правят световноизвестен в началото на 80-те и се превръщат в подръчна библия за интерпретациите на безброй фотографи и визуални артисти. През следващите години Newton продължава да рафинира своя силно стилизиран и подривен вкус за взаимодействие между ексхибиционизъм и воайорство докато работи за почти всяко модно списание и марка.

Helmut Newton, Жена и манекен III, Париж, 1976 © Helmut Newton Estate

И макар рядко да се фокусира върху самата мода, Newton винаги работи с оригинални паралелни истории, пропити с Hitchcock-ово напрежение и сюрреализъм – границата между реалност и изкуството е размиватa, a визуалните елементи се сливат в загадъчна игра на сила и съблазняване.

Helmut Newton, Jerry Hall, американски Vogue, Париж, 1974 © Helmut Newton Estate

Ta така. Нямаме уважителни причини да изпускаме работата на човек, който създава несравним архив от фина привлекателност и вечна елегантност. Фотографията на Newton е ясно разпознаваема и до днес заради ясно доловимите разнолики препратки не само към митологията и историята на изкуството, но и към спомените от неговата младост,м разиграни на фона на басейни и луксозни хотели. Но най-вече, защото фотографията на Newton документират и, разбира се, коментира променящата се роля на жените в западното общество по онова време.

Helmut Newton, Райхстагът, Берлин, 1987 © Helmut Newton Estate

Helmut Newton One Hundered включва и филмова програма в приземния етаж на музея между 31 октомври и 8 ноември. Какво ще гледаме: Helmut by June (1995), SUMO от режисьора Julian Benedikt и чисто новият документален филм Helmut Newton – The Bad and The Beautiful на Gero von Boehm, представен в Берлин в началото на юли.

Helmut Newton, Claudia Schiffer, Vanity Fair, Мантон, 1992 © Helmut Newton Estate
Helmut Newton, Madonna, Vanity Fair, 1990 © Helmut Newton Estate
Helmut Newton, Monica Bellucci, Монте Карло, 2001 © Helmut Newton Estate
Helmut Newton, Mario Valentino, Монте Карло, 1998 © Helmut Newton Estate

Изложбата Helmut Newton One Hundred е на една от стените на Kraftwerk Berlin в Кройцберг от 26 октомври до 8 ноември.