Новият Symfonisk виси, подпира се и вади страшен звук

Ikea развива доста приятен фетиш към тънките технологични решения за малки и не толкова малки пространства. След като подхваща чистотата на въздуха у дома с красивия пречиствател Fornuftig, шведският гигант продължава колаборацията със Sonos с още едно тънко (в пряк и преносен смисъл) предложение от серията достъпни тонколони с изключителен звук и удобна двойна функция.   

Партньорството между двете марки започва през 2019 с две пилотни тонколони под формата на настолна лампа и рафт, които не заемат допълнително място в интериора и вадят не само звук, но и светлина (в първия случай) и удобно място за съхранение на книгите от нощното шкафче (във втория). И докато тези два модела в същината си са адаптация на популярната тонколона Sonos Play:1, чисто новата тонколона-картина Symfonisk (350 лева) е точно по-средата като цена и да, може да виси или да се обляга на стената, за да изглежда като произведение на изкуството (за което малко по-късно).

Идеята зад третия модел в линията е очевидна: да заема минимално или никакво място на пода, съответно да пасва и на по-малки жилища. Когато е окачена върху стена, правоъгълната тонколона може да бъде разположена вертикално или хоризонтално. Ако се колебаете къде точно да я окачите като картина обаче, винаги може да използвате две гумени крачета, за да я разположите (отново хоризонтално или вертикално) на рафт, върху шкаф или на пода, подпряна на стена.

Новата Wi-Fi тонколона поддържа AirPlay 2, но не и Bluetooth свързаност, липсват и микфорони за автономно гласово управление (има три аналогови копчета за сила на звука и пускане/пауза върху задната страна на рамката), но пък може да се ползва като единствен аудио източник в домашно (задължително закрито) пространство или да работи с всеки друг продукт на Sonos или Symfonisk, а също и в стерео двойка с друга картина.

Въпросната концепция за изкуство и звук в едно се манифестира и в дузина решетки (или предни панели, както ви харесва – бел.ред.) с илюстрации на различни артисти, от които първоначално се предлагат само две с рисунки на Jennifer Indrizi. Дамата е автор и на абстрактния десен върху самия говорител, вдъхновен от различни изображения на звукови вълни. Самите решетки не са задължителен аксесоар и вървят като допълнителна екстра към новата тонколона, налична в черен и бял вариант.

Колкото до звука (най-важното! – бел.ред.), тонколоната-картина на Sonos и Ikea съчетава бас и пищялка, за да изпълва пространството около себе си с плътен звук ала Sonos Оne и Sonos One SL. Инженерите не просто измислят начин как да поберат цялата технология в тънък и красив корпус, а успяват да изкарат богат звук, без да се налага да усилвате прекалено много. Контролирането на звука става от приложението на Sonos или през стрийминг услугата, която ползвате. Boyscout тества новия Symfonisk в средно голяма, но много самотна стая с филмови саундтраци, мазен хип-хоп, няколко любовни плейлист и два от албумите на Kings of Leon от времето когато още ставаха за нещо – екстра е!

Подобно на предишните продукти от серията, и този модел е част от системата Sonos и може да се свърже с около стотина различни стрийминг услуги. Захранването е с дълъг и здрав кабел с допълнително покритие за издръжливост, a свръзването към домашната wi-fi мрежа, подобно на всеки друг продукт на щатската компания, става интуитивно и за нула време през Sonos приложението за iOS или Android.

Още преди да разберете, новият Symfonisk се е настанил удобно у дома, викнал е приятели, намерил е най-добрите демо записи на Frank Sinatra и се е плъзнал в личните съобщения, за да сглоби един-два микса за специални хора. Шегата настрана, но един ден знае ли човек.

Тонколоната-картина Symfonisk на Ikea и Sonos струва 350 лева онлайн и в софийския магазин на шведската марка.