10 добри неща от новия каталог на Ikea

Някои хора мечтаят да живеят в каталог на Ikea, ние обаче наблягаме на литература, неделната еротика и селектиране на добър и минималистичен дизайн за аскети, който се отразява благотворно на интериора и може да бъде пренесен бързо на всяко ново място. И докато чакаме дивана, пардон, платформата на Tom Dixon през февруари, преравяме всичките 328 страници от новия каталог на шведската марка за 2018 за десет неща, които да отмъкнем при следващото ходене до Околовръстното или направо онлайн. Услужливи като бойскаути, такива сме си.

Когато шведския гигант на демократичния интериорен дизайн си легне със симпатична датска компания, няма как да очакваме нищо по-малко от скандинавски фойерверки. Колаборацията Ypperlig на Ikea и Hay е от онези капсулни колекции, създадени да обновят споделените пространства в дома и офиса с 35 нови артикула със силно изразена скандинавска идентичност. Независимо дали посегнете към тънките кресла (129 лева), холни масички (70 лева), триместни разтегателни дивани (999 лева) или LED лампиони (100 лева) и настолни лампи (70 лева), ще ги познаете от пръв поглед със своите меки тонове, линеен дизайн и висококачествени материали. Oт октомври

Бюфетът Stockholm (799 лева) на Ola Wihlborg събира най-красивите и колекционерски издания зад красивите си вратички и живее по-дълго от очакваното заради материалите, от които е направен – oрехът е естествено устойчивa на износване дървесина, а повърхността е още по-издръжлива заради предпазния слой лак. Липсата на дръжки се дължи на вградените бутони за натискане, а горният плот е идеален за импровизирана мини картинна галерия.

Симпатичното сиво кресло Vedbo (499 лева) има достатъчно висока облегалка и дълбоко седалище, за да отговори на очакванията на всеки дзен будист в търсене на идеалното място за релаксиране, четене на книги и потъване в разговори у дома.

Комбинация Elvarli (1041 лева) не е името на операция на Мосад, а хитроумно съчетани прахово боядисани модули от алуминий и бамбук за съхранение на всевъзможни неща, които могат да се ползват за разделител на помещения и да обособяват нови пространства вместо истински стени.

Говорейки за разделители, стройният казармен пaраван Veberod (249 лева) от стомана превръща всяко празно помещение в място за съхранение. Слагате го в хола и имате достатъчно пространство за списания, дрехи и аксесоари. Намествате го в спалнята и шибвате бижутата на госпожата на отделните куки. Засилвате го към кухнята и имате достатъчно място за окачване на тигани, канчета и малки тенджери по куките и покривки, подложки и салфетки в текстилните органайзери.

Стабилната конструкция и четирите колелца на количката Råskog (100 лева) позволяват да се ползва където е необходимо, без значение от свободното място – малкият й размер се побира в тесни пространства. Чаши, чинии и прибори в кухнята, списания и книги в хола, документи в офиса или дузина бутилки качествен алкохол за импровизиран подвижен бар – средният рафт се мести, така че може да се адаптира без проблем.

Подарете хромирания Tobias (149 лева) на всеки добър приятел, който иска да живее в ретро футуристична комбинация от модерна сладкарница и напредничав дизайнерски магазин за луксозни еротични стоки.

Холната масичка Lallerod (119 лева) е подвижна, мракобесна, мрежеста и произведена от прахово боядисана стомана – достатъчно индустриална, за да се чувства у дома си в хипстърски домове, изключително аскетични интериори на параноици и идеално полирани и подредени подземия на серийни убийци като Hannibal Lecter. Интересно дали започва да скърца след доволно дълга употреба и местене от стая в стая.

Горната снимка не е достатъчно показателна, но обърнете внимание на продуктовите кадри на леглото Kopardal (199 лева) заради неговата решетъчна горна табла – подходящо място за стискане или вързване на китки при по-забавни и напоителни сексове. За лъскавите лампи и лампиони от линията Stockholm сме писали и преди.

Стаята на дизайнера Josh в Берлин е типичен пример за функционален минимализъм и готовност да се изнесеш във всеки един момент без много грижи – свободностоящи кутии за облеклото и списанията, щендери за останалите дрехи (13 лева), боядисани плоскости от шперплат за определени снимки, за да не дупчиш, когато си под наем, леката маса със сваляши се крака Linnmon/Lerberg (80 лева), въртящият стол Kullaberg (100 лева). Въобще всичко за преходния дом на всеки градски номад.

Новият каталог на Ikea е тук.