Всичко, което знаем за новия Rolex Submariner

Последното включване на Rolex в новините за 2020 бе артилската бомба покрай изтеглянето на швейцарската марка и нейните скъпи братя и сестри от и без това изстрадалото изложение в Базел. Оттогава в света се случиха доста (по-важни) неща, но ето, че точно половин година по-късно можем да разгледаме (уви, засега само виртуално) последното поколение на своя най-известен спортен флагман.

Още от дебюта си през 1953, Oyster Perpetual Submariner е мигновено разпознаваемата и вечно елегантна топла връзка между света на гмуркачите и този на по-заможните актьори, музиканти, изследователи, военни, милионери и обикновени фенове като нас, която дефинира цяла нова категория в спортните модели. И понеже Rolex познава добре своята публика и се пази внимателно от революционни или отблъскващи промени, последното на Submariner изглежда досущ като предишното.

Но само на пръв поглед. На втори се разбира, че този легендарен часовник си е същият, но малко по-добър отпреди. Първата видима разлика е големината. Oystersteel касата на новия Submariner е с милиметър по-голяма от предходния, за да стигне до 41 мм – най-големият за модела в досегашната му история. Увеличеният диаметър е компенсиран с видимо по-тънки лъгове (за закачане на каишката) и протектори на коронката на самонавиващия се механизъм.

Циферблатът си е съвсем същия, а към надписа Swiss Made около индeкса за шест часа е добавена емблематичната коронка на Rolex. Калибърът 3135 в Submariner-ите от 80-те години до днес е обновен с калибър 3230. Сертифицираният свръхточен хронометър има запас от енергия за приблизително 70 часа и водоустойчивост до 300 метра.

Керахромовият въртящ се безел го има още в модела от 2012, но за пръв път се предлага в няколко различни цвята едновременно. Ако се чудите какво е керахром, то това е твърда и устойчива на надраскване и корозия керамика с луминесцентна капсула върху нулевия маркер за по-добра четливост и в най-големия мрак. Самият безел е проектиран с изпъкнал ръб, за да се хваща и върти лесно дори и с ръкавици.

Oyster верижката е реконструирана, за да бъде една идея по-широка и екипирана с патентовата Rolex закопчалка (Oysterlock) и система за нагласяване на дължината до 2 сантиметра без допълнителни инструменти. И докато Oyster Perpetual Submariner е наличен само със стоманена каса и черен циферблат и безел, новият Oyster Perpetual Submariner Date пристига в седем различни конфигурации от неръждаема стомана, благородни метали и цветове.

Новият Rolex Submariner е в Беша на бул. Витоша 34 и онлайн тук. Цената на Oyster Perpetual Submariner е 15300 лева. Цената на Oyster Perpetual Submariner Date започва от 17300 лева.