Mirage #5: Още зноен ескапизъм в списание, което свършва бързо

Отчаяните времена изискват отчаяни мерки. Краят на лятото преди втората вълна е най-подходящо за туширане на самотата със слънчевия и тотално безгрижен хедонизъм на Mirage – дебелото, изключително добре подбрано, леко NSFW и много естетско списание с твърди корици на фотографа Henrik Purienne и творческия директор и дизайнер Frank Rocholl, която се завръща точно шест години след последния си брой и четири от излизането на антологията Jamais Vu.

© do you read me?! 

След дългогодишно чакане, петият брой на Mirage не е само мираж (без извинения за първосигналната шега), а истински Voyage Lumière. Лекото и напоено с носталгична светлина пътешествие на Purienne и Rocholl е вдъхновено от идеята за пътуването не само през пространството, но и през характерната светлина и времето обратно към летата на нашето детство и спомените за залезите на Средиземноморието.

Казано по друг начин, носталгията отново е на почит. Този брой на Mirage изследва постоянния поток и промяна на светлината. Нямаме обективна представа за едно място, защото го познаваме под определена светлина, която променя всичко. Каним ви да оцените не как телата и пейзажите са осветени, а как светлината се проявява по по-дълбок начин – сетивно пътешествие, което ни отвежда до Капри, Форментера и Бали с гледки от настоящето, озарени от светли спомени и мечти, които сме забравили.

© do you read me?! 

Сериозна работа. Зад идиличното и много замечтано представяне на брой номер пет стоят разпознаваемият стил с характерен графичен дизайн и оформление на Rocholl и фотографията на Purienne,  които преливат от лятно жарко слънце и много привлекателни сенки. Бързият преглед на съдържанието възбужда със снимки на фотографите Barry Lategan, Helmut Newton, Guy Bourdin, Slim Aarons и Francesco Scavullo, ултимативния плейбой Gunter Sachs, автомобилните момичета от Denys Defrancesco, Cheryl Tiegs, Margaux Hemingway, Grace Jones, Elsa Peretti, Don Johnson, Melanie Griffith, Kate Bush с нейното жълто Ferrari.

© do you read me?! 

Вътре са и последните голи снимки с девойки от Bryan Liston и Pierrot, домашният портрет, който покойният Chris von Wangenheim снима за своя съпруга Regine Jaffry, 12 страници с архитектурна утопия от (често пъти) далечното минало, ретро кадри на супермодели и суперавтомобили, а и две нови знойни еротични серии на Purienne, разбира се.

© do you read me?! 

Нова е и цената – 69 евро (повече дори от антологията и почти четири пъти колкото оригиналната цена на първите броеве), които изстрелват Mirage сред най-скъпите независими списания на пазара днес. И най-вероятно изглеждат напълно оправдани – цените за лицензни снимки от стари фотографи често пъти са повече от брутални. Първите четири броя на изданието пък са разпродадени за нула време и могат да се намерят на вторичния пазар за стотици евро като библиографска рядкост.

© do you read me?! 

Какво да кажем за спорадичните критики, че списанието на Purienne и Rocholl e скъп tumblr, пардон, pinterest в аналогов формат? По-скоро не. Mirage e специално списание с брутална селекция, особен неподражаем характер и много възбуждащ поглед върху вечната еротика, архитектура и дизайн без аналог. Свършва бързо, но се разтваря бавно и остава за дълго в съзнанието със своя зноен ескапизъм – брилянтно бягство от реалността, което никога не спира да бъде модерно.

Петият брой на Mirage (280 страници, твърди корици) струва 138 лева онлайн тук и в берлинския Do You Read Me?!