NSFW: Четвъртият брой на Mirage

Писали сме и друг път за южноафриканския фотограф Henrik Purienne, който прекарва времето си между Париж и Лос Анджелис и снима смели и много красиви млади смугли момичета с прекрасни руси коси и болезнено носталгичен поглед, но не сме споменавали за най-интересният му проект Mirage – независимо модно/културно/еротично списание от 400 страници, коeто излиза веднъж годишно в минимален тираж  от 2009 насам и е вдъхновено от хедонистичната джет сет култура на 60-те и 70-те години на XX век.

Бързият поглед към основните референции на списанието е достатъчен, за да подскаже отлично характера на един от най-добрите журнали с дебели корици напоследък. Mirage почита духа и наследството на изпълнители като Joy Division, The Velvet Underground, The Doors и Nick Drake, архитекти като John Lautner и Paolo Soleri, дизайнерите от поколението на Paco Rabbane , Yves Saint Laurent, Halston, Massimo Vignelli, Pierre Cardin и Marcello Gandini, полароидната култура, най-добрите години на Сен Тропе, фетишистката еротика на Helmut Newton и Richard Avedon и личния пример на легендарните жени и музи Lauren Hutton, Anita Pallenberg и Betty Catroux.

Креативният директор на списанието Frank Rocholl пък използва осмоъгълните форми на 70-тарската корпоративна архитектура и дизайн стандартите на изданията по онова време с много големи снимки, минимално количество текст и прилежна подредба, за да предпази Mirage от моментните тенденции в типографията и графичния дизайн и да го превърне в интересен артефакт за своето време и привлекателното минало, което няма как да познаваме, но винаги привлича.

Четвъртият брой на списанието се интересува от френския моден дизайнер André Courrèges, лятната калифорнийска къща на индустриалния дизайнер и прочут плейбой Raymond Loewy, актрисата Catherine Jourdan, прототипът от 1980 Citroen Karin и легендарния тенисист и прочут скандалджия John McEnroe. Предвид слабостите на Purienne, акцентът отново е върху големите сесии с хубави, знойни и руси момичета по цици с неизменната цигара в уста, които дават най-добрата причина да мислим за предстоящото сексуално лято и носталгията към истинската олдскуул еротика. Mirage е отличен дневник на небрежния индивидуалист такъв, какъвто го харесваме.

Mirage струва €20 и може да бъде поръчано от Soda Books в Мюнхен. Доставката до България излиза още €17 отгоре.