Още нова българска фотография в КУБ:RGB

© Златимир Араклиев

© Златимир Араклиев

Under The Line и Cosmos Co-working излизат от комфорта на дигиталните момичета, градска култура и споделени работни места, за да представят общия си полуаналогов проект КУБ – изложба на съвременна българска фотография, която ще бъде представена в малко по-различна среда от обикновено. Кураторът на проекта Васил Германов подбира участниците в темата RGB според това дали харесват и живеят фотографията и по логично стечение на обстоятелствата се оказва заобиколен от шампионската лига (по думите на Васил Петраков от DDB) на новата вълна читави родни фотографи.

© Гергана Петрова

© Гергана Петрова

Александър Станишев, Гергана Петрова, Елен Неврокопска, Жоро Панчев, Златимир Араклиев, Илиан Илиев, Лубри, Михаил Новаков, Никола Ламбуров, Радина Ганчева, Яна Лозева и Yo Vo са оставени съвсем спокойно да решат дали да снимат със смартфон, аналогов или дигитален апарат или да изберат най-добрата възможна интерпретация от архива си.

© Александър Станишев

© Александър Станишев

Резултатите не разочароват, независимо дали говорим за ваканционната подводна еротика на Араклиев, True Detective сценографията на Петрова, самотния човек на Станишев, плажните заслони на Новаков, целуващите се момичета на Жоро Панчев и останалите сюжети в кадрите от изложбата.

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

Създателите на КУБ твърдят, че е съвсем естествено дигитални плаформи да се обръщат към аналогово представяне на изкуство като фотографията, защото това е един от начините да се опитат да обогатят средата и да показват добрите примери, колкото и изтъркано да звучи. Изтъркано или не, предстоящата серия от събития под това име обещава да изненадва с различни посоки и похвати в представянето и форматите, така че стискаме палци за дигитални момичета във виртуална реалност и всякакво експериментално видео и прилично разбираемо изкуство.

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

КУБ: RGB ще остане в Cosmos Co-working известно време след откриването и ще продължи съществуването си онлайн и под формата на книжка в ограничен тираж с убийствен дизайн, която ще придружава всяко едно от следващите събития на платформата.

Поп-ъп изложбата КУБ:RGB се открива този петък, 13 май, след 20:30 в Cosmos Co-working на ул. Ангел Кънчев 3. КУБ zine (44 страници, 100 копия) струва 25 лева и може да бъде поръчан онлайн тук.