Задължителна изложба: Joel Meyerowitz в София

Автопортрет (Световният търговски център) © Joel Meyerowitz

Eдин от най-влиятелните улични фотографи и пионер на цветната фотография открива огромна ретроспективна изложба в София този септември.

В горното изречение има повече пожелателно мислене, по-малко истина, сериозни благодарности и леки молби към добрите хора от фондация Мусиз, които организират столичната изложба на Joel Meyerowitz малко след великото народно въстание.

Кулите близнаци © Joel Meyerowitz

След 11 септември: образи от Кота Нула документира опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център. Aрхивът от снимки на Meyerowitz е единственият подобен фотографски запис след атаките. Причината: районът е отцепен като местопрестъпление и затворен за всички фотографи с изключение на нашия човек, който получава безпрепятствен достъп.

Работници, Световният търговски център, 23 септември 2001 © Joel Мeyerowitz

Случилото се на Кота Нула през първата година след трагедията е обект на множество спекулации, но Meyerowitz успява да документира нейната трансформацията през първите девет месеца – от пълно опустошение до реконструкцията на основите и най-вече през лицата на хората, които работят на терен. Фотографиите на американеца служат не само като елегия за хилядите жертви, но и запечатват неуморните усилия на многобройните полицаи, пожарникари, строителни работници, инженери и доброволци, които помагат за разчистването на руините.

Дневен център © Joel Мeyerowitz

Образите на физическа разруха и емоционална сила в отделните кадри нямат нищо общо с пропагандата и запечатват моменти на смелост, състрадание и солидарност. Снимките на Joel Meyerowitz от руините на Световния търговски център са в основата на националния архив The World Trade Center Archive, който е част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк (Museum of the City of NY).

Южната кула и световният финансов център © Joel Мeyerowitz

И преди да се впуснете в конспиративни теории кой, защо и как стои зад атентата от 11 септември, обърнете внимание на харизматичния гологлав човек с големи уши и втренчен поглед на снимката най-горе, който е циментирал името си в историята на съвременната гфотография много преди въпросното събитие. 12-тият гост на тематичния цикъл Майстори на фотографията не е просто майстор, е истински бог на уличната фотография, който разполага с търпение за изчакване на непредвидените моменти и умение да ги снима на мига.

Еddie, Световният търговски център, 30 март 200 © Joel Мeyerowitz

Независимо дали работи с черно-бяла или зашитава цветната фотография много, преди да я сметнат за стойностен жанр, Meyerowitz се налага като един от пионерите в уличния жанр наред с Dorothea Lange, Bruce Gilden, Robert Doisneau, Henri Cartier-Bresson, William Klein, Robert Frank, Garry Winogrand и Vivian Maier. Роденият в Бронкс американец има над 30 издадени книги и над 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по цял свят. Фотографиите му са част от колекциите на най-престижните американски музеи, а работата архивът му е наистина забележителен. Почваме да ровим в сайта и очакваме 11 септември.

Заварчик, Световният търговски център, 24 октомври 2001 © Joel Мeyerowitz

Изложбата След 11 септември: образи от Кота Нула на Joel Meyerowitz се открива се открива на 11 септември в Софийска градска художествена галерия след 18:30 и може да бъде разгледана до 25 октомври. Повече информация за събитието има тук.