Фотографски легенди

Harry Benson, 2011 © Gigi Benson

Човекът на снимката прилича малко на Johnny Cash и е отговорен на същото количество поп културни артефакти от американската история през последните 60 години. Шотландският фотограф Harry Benson се намира на метри от Robert Kennedy в нощта на неговото убийство, присъства в стаята, когато Richard Nixon подава оставка през 1974, излиза с ИРА по време на акции, снима в Берлин при падането на стената и документира боя с възглавници на The Beatles по време на първото им турне в Щатите. Освен това Benson снима всички американски президенти от Dwight D. Eisenhower до Barack Obama и безброй интересни личности като кралица Elizabeth, Winston Churchill, Michael Jackson, Liz Taylor и Brad Pitt.

Ali Hits George © Harry Benson

Легендарният фотограф празнува своя 84-и рожден ден на път за България, за да открие изложбата 60 години в снимки с 42 от най-известните фотографии на значими хора и събития, променили завинаги времето, в което живеем. Селекцията включва портрети на шахматиста Bobby Fischer (1972), сенаторът Robert Kennedy (1968), Roman Polanski, James Brown, Kate Moss, Boris Yeltsin, срещата на The Beatles с Muhammad Ali през 1964, контактното копие с девет портрета на Jack Nicholson от 1976 и целувката на Bill и Hillary Clinton от 1992.

Presidents JFK & De Gaulle, Paris / MJ Throne © Harry Benson

60 години в снимки е първото събитие от новата образователна платформа на фондациите Мусиз и Америка за България, която ще представя изложби на световноизвестни фотографи и съпътстващи публични лекции.

Jack Nicholson Contact Sheet, 1976 / Kate Moss Alone in Paris, 1993 © Harry Benson

Harry Benson открива своята изложба 60 години в снимки днес след 19:00 часа във Vivacom Аrt Hall след 19:00 и ще изнесе лекция на същото място утре в 18:00. Входът и за двете е свободен. Изложбата може да бъде разгледана до 15 януари. Vivacom Art Hall е в София на ул. Гурко 4 и работи всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.