Новата Panamera e много спортна (и хибридна) пантера

Фейслифтът на втората генерация Porsche Panamera e добра новина за заможните купувачи на пъргави седани. Един от любимите ни немски производители очевидно се старае да покрие още по-широк и платежоспособен сегмент и затова се засилва сериозно в категорията на хибридните модели и към тънкия момент, когато динамиката на двуврати спортни бегачки влиза под капака на скъпи лимузини.

Новата Panamera Turbo S е добър пример за последното. Новият върхов модел в гамата надскача показателите на предишната Panamera Turbo със своята изходна мощност от 463 kW (630 конски сили) и репутацията на седан, който съвсем наскоро е поставил рекорд за най-бърза обиколка с бизнес автомобил на легендарната писта Нюрбургринг-Нордшлайфе. В режим Sport Plus, Turbo S ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,1 секунди, а разработеният във Вайзах и построен в Цуфенхаузен познат 4-литров V8 двигател с двоен турбокомпресор е пренаправен тотално, за да позволи максимална скорост от 315 км/ч. Огромната мощ и пъргавост се контролират от оптимизирано трикамерното въздушно окачване и системата за стабилизация и разпределение на въртящия момент.

Двигателят V8 с двоен турбокомпресор е оптимизиран нагоре и в Panamera GTS с 353 kW (480 конски сили), а Panamera и Panamera 4 са оборудвани с познатия 2,9-литров двигател V6 с двоен турбокомпресор и мощност от 243 kW (330 конски сили). Шасито и системите за управление са настроени за спортен и комфортен характер за всички нови модели Panamera, които се възползват и от ново поколение оборудване за кормилното управление и гумите.

Очаквано, Porsche продължава да натиска и към електрическите плъг-ин хибриди с Panamera 4S E-Hybrid, която е с изцяло нова задвижваща система и мощност от 412 kW (560 конски сили). Уви, изцяло електрическият пробег в сравнение с предишните хибридни модели е увеличен с едва 30 процента, но така или иначе идеята на Panamera не е точно такава, поне засега. 4S E-Hybridразполага с батерия от 17,9 kWh и електрически пробег до 54 км, подсигурени от електрически мотор с мощност 100 kW (136 конски сили и допълнен с 2,9-литров двигател V6 с двоен турбокомпресор и мощност 324 kW (440 конски сили). Комбинацията със стандартния пакет Sport Chrono му позволява да спринтира от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди и да развива максимална скорост от 298 км/ч.

Освен като спортен седан, всички нови Panamera могат да бъдат поръчани и като Sport Turismo или Executive модели с удължено междуосие в зависимост от задвижващата система – добрата новина е, че вече ги оборудват фабрично с доскоро опционалната предница Sport Design с красиви решетки на въздухозаборниците, големи странични отвори за охлаждане и преден светлинен модул с една шина. Последната Panamera Turbo S се отличава по изцяло новата предница с по-големи странични въздухозаборници, по-раздалечени един от друг светлинни модули на двойните предни фарове и нови елементи в цвета на каросерията, свързани хоризонтално, за да подчертаят ширината на автомобила.

Освен стилистичните промени в екстериора и избора от три нови към общо десетте 20- и 21-инчови джанти, Panamera върви и с много красив аналогов часовник върху дисплея. Може да си поръчате и кореспондиращ хронограф от Porsche Design, ако толкова много ви привлича.

Цената на новото Porsche Panamera започва от 187 994 лева за модел със задвижване на задните колела. Всички останали са със задвижване на всички колела: цените започват от 195 974 лева за Panamera 4, от 259 812 лева за Panamera 4S E-Hybrid, от 280 231 лева за Panamera GTS и от 366 835 лева за Panamera Turbo S. Всички цени са с ДДС, а първите доставки пристигат през октомври. Повече подробности има тук.