Електрическото черно моторче BlackTea е лек за градска мобилност

© Philipp Bachhuber

Стремежът към индивидуална (и бърза) градска мобилност, бягство от претъпкания обществен транспорт и нежелание да замърсяваме природата, да харчим много пари за бензин, да губим време в трафик и после да псуваме в търсене на паркоместа изискват оригинални решения.

И докато последователите на спорни места като Горно Чиполиново, Съборна и Оборище продължават да коментират Vespa-та на Christian Dior, ние решаваме всеки един от гореизброените казуси с чисто новия електрическия мотопед BlackTea, роден сякаш от някакво неочаквано сполучливо кръвосмешение между чаровния характер на Honda Monkey, Batman-ендуро и много олекотен и футуристичен 70-тарски скрамблер.

© Philipp Bachhuber

И да, не сме забравили за велосипедите (и техните скъпи електрически модификации), но в този случай се насочваме към машина, която няма нужда от въртене на педали, струва дори по-евтино от много напомпани колелета и изглежда неимоверно добре.

© Philipp Bachhuber

Макар момчетата от немската компания за електрическа мобилност BlackTea Motorbikes да го наричат moped, всъщност говорим за истински електрически мотоциклет с достатъчно малки габарити, че да се класира в категорията на обикновените скутери. Агрегатът на това симпатично черно зверче е вързан към батерия и вдига до 80 км/ч максимална скорост, ускорява от 0 до 50 за 4 секунди и минава до 70 км с едно зареждане, стига да не вдигате повече от 50.

© Philipp Bachhuber

Последното го прави идеален за градско придвижване, а добрата новина е, че това ограничение може да бъде премахнато за извънградски приключения сред природата и леки дрифтове на подходящото диво място. Разбира се, ако искате да удвоите пробега, може да си вземете допълнителна батерия, за която също има обособено място.

© Philipp Bachhuber

BlackTea тежи 79 килограма и се зарежда догоре за четири часа в елетрическата мрежа. Инженерите от Мюнхен са го обзавели с хидравлични спирачки, LED фарове, калници, странични огледала и мигачи, за да го направят легален за целия Европейски съюз. Може да изглежда хипстърски, но от друга страна е някак много удобен и страшно сексапилен, така че играем.

Цената на BlackTea започва от 4600 лева в Indiegogo. Първите доставки започват дoгодина през април.