Dior и Vespa пускат скутер за Съборна и Оборище

1946 e знакова година за две иконични марки. В първата следвоенна година в Европа се раждат френската къща за висша мода на Christian Dior и първия скутер Vespa на италианската компания Piaggio. Предвид споделената любов към изкуството на живота и луксозния хедонизъм е леко изненадващо, че двете компании се колаборират чак 74 години по-късно.

Дебютното упражнение по брандинг между Dior и Vespa се материализира под формата на свръхлуксозен скутер 946, пипнат под ръководството на Maria Grazia Chiuri. Творческият директор на дамския Dior е италианка, което очаквано я провокира да потърси римските корени и попкултурно влияние на представения през 2012 симпатичен и много успешен скутер.

Луксозният скутер на двете марки е белязан в познатия Oblique мотив с монограм, седалката е във формата на прословутите Saddle чанти, а основният цвят е бледо бежово със златни акценти върху багажника, джантите, ръкохватките, огледалата и други детайли. И за възможно най-скъпо и забележимо, колаборацията пристига със собствена каска, чанта и куфар за багажника в познатия десен и мотив на Dior.

Единственият проблем (освен кошмарната цена) е, че не можем да намерим никакво оправдание и причина да се появи в контекста на българските улици и богати мацки. Макар да се сещаме за дузина идеални места по света, у нас положението би било готини мацки и господа да разиграват побългарен вариант на Римска ваканция с Gregory Peck и Audrey Hepburn от 1953 по идеалния асфалт на Съборна и Оборище. От Форно Чиполино до Докторската градина и обратно – страшна романтика.

Лимитираната Vespa 946 х Dior е в бутиците на парижката модна къща и Motoplex центровете на Piaggio през пролетта на 2021. Цената не е обявена, но едва ли ще е по-малка от число с четири нули в евро.