Steve McCurry снима пътя на дъбовите бъчки за The Macallan

Производство на шери бъчви в Херес, Испания, 2016 © Steve McCurry/ Magnum Photos

Няма начин да не сте засичали филмчета за новата дестилерия на The Macallan и дългия път на едно от най-титулуваните и обичани шотландски уискита. Дестилерията в Спейсайд обаче има пръст и в едно друго пътешествие на два континента и хиляди километри, заснето в забележителен детайл от един от най-добрите световни фотографи.

Връзката между The Macallan и Steve McCurry започва още преди няколко години, когато известният със своите хуманистични кадри от Индия и Афганистан американски фотограф/номад и негови колеги от Magnum Photos проследяват създаването на новата дестилерия на компанията.

Производство на шери бъчви в Херес, Испания, 2016 © Steve McCurry/ Magnum Photos

Най-новата глава от продуктивния роман между шотландската марка и McCurry обаче проследява пътя на дървото и сериозния ръчен труд за създаването на дъбовите бъчви, в които отлежава The Macallan. Първоначално,  МcCurry се отправя към големите зелени гори на Северна Испания, където се добива европейският дъб за The Macallan. След това се отправя и към град Херес в най-южната част на страната, където път се произвеждат и самите шери бъчви.

Сантандер, Испания, 2016 © Steve McCurry/ Magnum Photos

Американският фотограф пътува и до Пенсилвания, за да разкрие влиянието на американския дъб върху успешната серия Double Cask на шотландското уиски. След като потеглят от Америка, тези бъчви също се озовават в бъчварницата в Херес, за да отлежат понедве години с шери в избрани изби, преди да бъдат готови за The Macallan.

Производство на дъбови бъчви в Питсбърг, Пенсилвания, САЩ, 2016 © Steve McCurry/ Magnum Photos

Фотографският журнал на американеца показва хората, местата и процесите, които са замесени в производството на бъчвите на The Macallan и се опитва да просветли феновете на скоча защо The Macallan ги смята за най-важния фактор зад завидното качество на едномалцовите уиските от Спейсайд.

Питсбърг, Пенсилвания, САЩ, 2016 © Steve McCurry/ Magnum Photos

Предвид факта, че 80% от финалния вкус и аромат на The Macallan се определят от качеството на самите бъчви, Mccurry се е погрижил да илюстрира по наситен начин и работата на самите майстори на бъчви, прекарващи много време в работата с ръцете и усъвършенстването на своя занаят.

Пътешествието на Steve McCurry с The Macallan е онлайн тук и тук. Уискито на Тhe Macallan е в по-добрите магазини за алкохол.