Новата дестилерия на The Мacallan е архитектурно чудо

Алкохолният туризъм не винаги е кофти. Особено ако се практикува от интелигентни хора и много далеч от родното Черноморие – най-добре в тучните шотландски полета и невероятен пейзаж на Спейсайд.

Имението Easter Elchies, живописният дом на традиционния едномалцов скоч The Macallan от 1824, се сдобива с нова дестилерия и център за посетители, които лекичко превъртат играта с интериор и фасада ала отдалечената щабквартира на Bond злодей.

Проектът на международните архитекти от Rogers Stirk Harbour + Partners за нова дестилерия, съобразена с околната среда, гълта 140 милиона пауда за изграждане и тригодишния неуморен труд на близо 400 специалисти от над 20 различни области.

Мнозина ще оприличат новата дестилерия на хобитски посетителски център или гениално вкопанa сграда, но новото архитектурно чудо на The Macallan е забележително най-вече заради своя покрив.

Най-сложната дървена конструкция в  света, състояща се от 1800 единични греди, 2500 различни покривни елемента и 380 хиляди индивидуални и почти неповтарящи се компоненти, а живата градина върху него напомня съставките за производство на уиски и любовта към дома на The Macallan.

Идеята за минимална намеса в околния пейзаж е реализирана с използването на местни естествени материали, a 95% от използваната енергия в дестилерията и посетителския център е от възобновяеми източници.

Разположената само на 400 метра от старата нова дестилерия позволява увеличение на производството на превъзходния едномацлов скоч на The Macallan да нарастне с 34%.

Вкусът си е същият, защото всеки детайл от създаването на шери характера на The Macallan е запазен като технология и материали и в новия дом на марката. Медните дестилационни казани са произведени от Forsyth’s, които работят съвместно с дестилерията от 50-те години на ХХ век.

Повече информация за шотландските уискита и турове в дестилерията на The Macallan в Спейсайд има тук. Цената на билетите е £15.