Велика: 10-часова черна комедия с много шок и малко история

Еlle Fanning във Велика © HBO

Когато се захваща с Велика, Tony McNamara едва ли има някакви илюзии за безпроблемно изпълзяване изпод дебелата сянка на предната историческа драма, в която се е замесил преди две години. Номинираният за награда Оскар съсценарист на Фаворитката e създател на нов сериал за Hulu, който няма прекалено много общи черти с тънкия жанров катаклизъм на абсурдисткия шедьовър на Yorgos Lanthimos от 2018, нито пък опитва да се надскача с високобюджетния HBO минисериал Екатерина Велика с Helen Mirren отпреди няколко месеца.    

Вместо да се измъкне радикално от изброените прилики и тежки сенки, МcNamara взима йезуитското решение да се пробва със собствена костюмна драма, която разпъва камерната и гъсто концентрирана атмосфера и актьорски състав на изпълнената с политически драми и лесбийски секс Фаворитка до десечасов многолюден сериал за друг прословут монарх, без да се придържа строго към историческите факти, дори напротив. Действието е ситуирано в Русия от XVIII век – новият дом на младата и романтична идеалистка, която пристигна в империята за уредения си брак със своенравния, вдетинен и абсолютно налудничав император Петър (Nicholas Hoult), за да се сблъска с опасна, назадничава и покварена действителност.

Elle Fanning и Nicholas Hoult във Велика © HBO

Меко казано нетипичният за времето си феминизъм се проявява моментално и Екатерина решава да промени всичко, стига да успее да убие съпруга си, да победи влиятелната църква, да приобщи военните и да намери правилния начин за контрол върху постоянните интриги в руския царски двор. Последният пък е показан като разюздано дисфунцкионално семейство, гравитиращо към пълен цирк от предателства, секс, пиянски оргии, насилие и безкрайни прояви на жестокост към всичко и всички, които помитат не с натуралистично заснемане, а чисто и просто със своята поява и присъствие в сюжета на централната история.

Elle Fanning и Nicholas Hoult във Велика © HBO

А същността на последната е класическа история за порастването и раздялата с мечтите и наивността, но на стероиди. Възходът и еманципацията на младата Екатерина преди да стане Велика (Elle Fanning) комбинира комедия и фарс в прилична сатира, която се справя на приливи и отливи със задачата да бъда забавна, умна, абсурдна и нелепа, без да обижда интелигентността на своята публика. Анахронизмите са загатнати още в подзаглавието, описващо сериала като отчасти истинска история и започват още от уверено вдигнатия среден пръст на главната героиня в официалния плакат на сериала.

Elle Fanning и Nicholas Hoult във Велика © HBO

Нататък положението не се укротява, точно обратното. МcNamara не се свени да изпълни иначе определено руската история на Велика със съвременна музика, псувни и идиоми в диалозите, цветнокожи актьори и силен английски акцент на целия двор (като в Чернобил). Историческите факти и характеристики на периода често са заобикаляни с амбициозни пируети в името на хумора, сатирата и забавата. Fanning разполага с достатъчно време, за да изгради убедителен образ на Екатерина като многопластов персонаж, който трансформира своята невинност и идеализъм в амбициозна пресметливост по изумително фин начин с напредване на епизодите. Hoult се чувства комфортно в еднопластовия си образ на самоуверен и трудно контролиращ се палячо с временни проблясъци на човещина, маркиращи причините да бъде такъв, какъвто е.

Nicholas Hoult във Велика © HBO

Велика е велика, когато представя еволюцията на своята радикализирана героиня и бъдещ лидер в дестилирана история от често пъти забавни и шокиращо абсурдни моменти в компанията на запомнящи се и добре разписани съпътстващи персонажи. Сериалът на McNamara обаче нерядко се затруднява да излезе категорично изпод сянката на Фаворитката и определенията за черен колаж от наистина добри и много налудничави Saturday Night Live скечове, нито да предложи визуалната алтернатива на пастелната естетика на друг анахронистичен филм в същия жанр – Мария Антоанета на Sofia Coppola.

Elle Fanning във Велика © HBO

Основният проблем обаче е в дължината. Макар често пъти действието да препуска динамично с шокови моменти за поддържане на интереса, има сериозна опасност да се отегчите, особено ако не сте си отговорили предварително на въпроса дали имате нужда от 10-часова историческа сатира в живота си точно сега. Освен от сянката на Lanthimos, Велика е преследвана и от натрапчивата мисъл дали нямаше да спечели повече от брутална редакция и стегнат формат ала Phoebe Waller-Bridge, за да се превърне в поредното мега силно заглавие на модерния 30-минутен жанр.

Велика е в HBO GO.