14 привлекателни дивани за по-добър живот в хола

Седмичният интернет шопинг за отегчени редактори минава през онлайн БГ магазини за дивани, които ориентират в многообразието на най-важния обект в хола и разчупват скандинавския суров минимализъм с нещо по-уютно, но също толкова красиво. Независимо дали сте на пазара за нови мебели, търсите сигурен фалит с дизайн предложения или събирате идеи за посока към нещо скромно, Boyscout селекцията помага с малко повече от дузина скъпи и достъпни предложения за всеки дом:

Триметровият нежен гигант на Muuto e от онези предложения, които добавяме само за обща (визуална) култура. Не за друго, а просто защото цената на триместния диван Connect (9365 лева) го вкарва в категорията на хора със сериозни възможности и афинитет към индустриални лофтове с високи тавани и под от разлят бетон. Скандинавският силует на тази модулна система от 11 части е дело на водещите норвежки дизайнери Anderssen & Voll, които работят и с жесток текстил от Kvadrat.

Тройният Gambler (3099 лева) от Каre печели там, където много друго ретро дивани са се провалили – в добрата интерпретация на тръбни икони от минали епохи или, по-ясно казано, в комбинацията на удобна тапицерия, дамаска от кадифен полиестер с тънки крака и подлакътници от неръждаема стомана с месингово покритие (плюс малко лакиран ясен за вторите), който заспива не само в интериора на момчетата и момичетата от Мадисън авеню, но и във всеки уважаващ себе си зъболекарски кабинет, офис и ретро чакалня.

Bor-ът (1566 лева) на нидерландската фирма Zuiver е от онези канапета, които изглеждат ненатрапчиво, но всъщност убиват с детайл и комфорт при по-близка инспекция. Масивният силует се дължи на конструкция от стабилни подлакътници, дебели възглавници и видими, но неконтрастни шевове. сив антрацит. Дискретната елегантност пък се дължи най-вече на избора на цвят – сив антрацит, макар да го предлагат и в още два, които биха били по-приемливи за консервативни натури. Добро надграждане за дома, след като ви е писнало от предишни семпъл диван от Ikea, например.

Сигналночервената тройка Urban Life (2736 лева) от Kare доминира всеки хол не само с яркия си цвят, но с любопитната си форма ала стиснати устни (хм, всичко наред ли е? – бел.ред.) и игра на обеми и пропорции, кадифена тапицерия (от полиестер) и тънки крачета от стомана с прахово покритие. Все едно сме на заведение, но не точно.

Датчаните от Karup Design впрягат цялата си експертиза и желание за мултифункционалност в създаването на канапето Indie (1650 лева) – поредният хибрид от ретро силует и форми и съвременен дизайн, посветен на мантрата чети, наслаждавай се и остани да преспиш, ако искаш. Контрастът между естествен бор и дамаска в тъмни тонове изглежда като практично решение за вкарване на хижарски стил у дома (и обратно), а регулируемите подлакътници и дебели възглавници подсигуряват допълнителен комфорт при застояване.

Шишкото Cubetto (3225 лева) от Kare е в леко изискващия кадифено кафеникав цвят, но разполага с един от онези масивни и подканващи силуети, които си просят размазване от сутрин до вечер.

Windsor & Co предлага подобен омагьосващ и безкрайно уютен силует в кадифената Vesta (2542 лева) с дамаска в тъмносив графит, който те провокира да седнеш, да се завиеш, да набичиш Netflix-а и книгите от Storytel и да не станеш никога повече.

Онлайн магазинът на Jysk е пълен с дивани в 50 нюанса сиво. Едно от малкото изключение е тъмносиният, дълбок и объл Egedal (575 лева до 27 май), който вкарва малко повече характер и изискан шик в консервативни интериори, особено когато е в гарнитура с кресло от същата серия.

Топлият минимализъм на дизайнера Hernik Pedersen ескалира фантастично в егоистичния диван Amsterdam (от 4500 лева според конфигурацията) на BoConcept – идеален пример за силует от остри линии и широки извивки, които го превръщат в изключително удобен, но и безпощаден у дома. Нужният контраст е подсигурен от високите тънки крачета, а цялостната идея зад Amsterdam гарантира много особен език на тялото и динамика между двойката, която се е разположила върху него.

Вторият егоистичен диван в селекцията е и единственият с дамаска от (изкуствена) кожа. Разтегателният Ghia Chrome (1216 лева) на Innovation Living е с четири различни позиции на подлакътниците, което му позволява да се трансформира от сексапилен диван за двама в дневно или вечерно легло. Не че бихте заподозрели пълната му функционалност, ако го видите в нечий офис или дневна. Леко индустриалният дизайн на това канапе го прави идеален именно за изискано работно място, където се налага да преспивате от време на време по една или друга причина.

Първоначалното потъване в Diane (3330 лева) на Windsor & Co се дължи не само на ултрачерната дамаска ала vantablack, но и заради тънките крачета от полирана стомана, които препращат иначе съвсем стандартния дизайн на този ъглов диван кън едни по-добри времена от първата половина на ХХ век. Зачитането в подробното описание добавя и кадифе, функционалност (разтегателен механизъм, който го превръща в наистина голяма спалня за гости) и добри материали (бор, ПДЧ и други).

По-компактната идея за хора, които обичат гости с преспиване, е пухкавото разтегателно канапе Cirrus (2016 лева) с рамка от бор, тапицерия от полиестерно кадифе и десен на релефни квадрати, пълнеж от полиуретанова плътна пяна и вата и правоъгълни крачета от метал.

Меките мебели на Feydom се трансформират по толкова различни начини, че може да ви се завие свят. Македонското студио се кълне в постоянната промяна на интериора и предлага своята идея за най-обемния обект в хола под формата на модулен и удобен диван за всяка нужда. Червеният BonBon S (1470 лева) с конструкция от буково дърво и здрави конектори е носител на A’Design International Award от 2013 най-вероятно заради начина, по който се трансформира в правa или ъгловa гарнитура, двойна спалня, две отделни легла или двойни дивани, за да обслужите който, каквото и когато трябва. Да споменаваме ли, че всеки модул може да бъде поръчан в друг цвят без оскъпяване? Хвърлете едно око и на Q6, преди да сме го включили в наръчника за единаци.

© Ива Иванова

Имате други идеи за хола и търсите правилния човек да ги направи? Отивате в Atelier Couchette на ул. Сердика 30, питате за Димитър Стоилов (върлинест младеж със строг поглед, остър мустак, навити крачоли и чуден вкус за музика) и му се доверявате безпрекословно за сексапилен диван в наситен цвят и тактилна дамаска, която възбужда от пръв поглед. Poop emoji чехлите са по избор.

Atelier Couchette е на ул. Сердика 30. BoConcept e на бул. Околовръстен път 151. Feydom е на ул. Козяк 31. Innovation Living е в Home Selection на бул. Околовръстен път 80. Jysk е на десетина места в София и поне още толкова в страната. Kare е на бул. Околовръстен път 257. Karup Design е в Sofia Design District на бул. Симеоновски шосе 91. Muuto е в Желание на ул. Ангел Кънчев 34. Windsor & Co е в онлайн магазина на Vivre. Zuiver е в Elegant Living на бул. Васил Левски 15-17.