Undone е (научно) фантастичен психо трилър

Rosa Salazar в Undone

Уморена от шаблонното съществуване и противоречията на света млада жена катастрофира, след като й се привижда мъртвият й баща. Времето и пространството около нея започват да се огъват и изкривяват, когато излиза от последвалата двуседмична кома – животът й категорично по-различен, макар обективните константи да остават същите – обичащото гадже, което е убедена, че не заслужава, праволинейната сестра, която се стяга за сватба за още по-праволинеен богаташ, и покровителствена майка, която упорито крие семейни тайни.

Екзистенциални вътрешни борби, психично здраве, подземни мини в романтични и кръвни връзки, разпит на съвременните обществени структури и норми, проблеми на имигранти и местно население – новият сериал на Amazon Prime Undone отмята като по учебник много от най-коментираните теми от по-прогресивните диалози в западната култура в момента. Прави го по въздействащ, недразнещо сантиментален начин в 8 стегнати епизода, с помощта на готина сплав от анимация и игрално кино.

Създаден от Raphael Bob-Waksberg и Kate Purdy (двама от хората зад друг великолепен рисуван сериал за големи Конят Боджак), Undone е превърнат в красива илюстрация от екип холандски аниматори, които стъпват върху реално заснети кадри и силна игра от Rosa Salazar (Bird Box) в ролята на наполовин мексиканската главна героиня Alma и Bob Odenkirk (Breaking Bad, Обадете се на Сол) като покойния баща. Въпреки близостта на Alma със сестра й и майка й, именно трагичната динамика между двамата е душата на поредицата, която по особено трогателен начин онагледява силната, сложна и натоварена с толкова много пластове връзка между дете и родител. Дано само не го развалят с втори сезон.

Undone е в Amazon Prime.