Girlscout: Червените чорапи Bella Ciao

Колаборациите между хитови сериали и марки за масова мода не са нито нещо ново, нито прекалено сложен и софистициран опит за маркетингова и търговска синергия в услуга на най-верните фенове. Очаквано, Netflix е пионерът в областта, капитализирал популярността на ТВ поредици като Странни неща с бански, аксесоари и облекло от H&M и кецове с Nike.

Последният повод за кръстосан брандинг е превърналия се в международен феномен La Casa De Paple (Money Heist). Pull & Bear пуска мърч за успешния испански сериал с тениски, суетшърти, аксесоари и дори (малко бледа) реплика на прословутите червени гащеризони на престъпната банда.

И докато най-големите ултраси на сериала пазаруват реплики на целия дрескод с въпросните гащеризони и маски с лика на Salvador Dali, Pull & Bear експлоатира иконографията на сериала и важната за него традиционна протестна песен Bella Ciao с обидно буквален брандинг и поредно подценяване на публиката и нейното асоциативно мислене, която явно няма как да се сети за името на сериала без експлицитно пляскане на неговото име върху всеки един артикул.

Единственото приятно изключение в цялата история са червените дамски чорапи с бяла семпла бродерия Bella Ciao (10 лева), които създават една неподозирана подмолна игра с цвета и анти-фашистките конотации на парчето от по-късните му версии покрай Втората световна и борбата на италианските партизани против нацистите. Иначе казано, мета чорапи с многопластово послание, които ще бъдат оценени не само от фенове на сериала, но и от незапознати мацки. Дотогава: Una mattina mi son svegliato, o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao!

Цялата колаборация Pull & Bear х Money Heist е онлайн тук.