Mузикални плакати от Tubus, Plakat Kombinat и Bare Hands Society

Продължителното стоене вкъщи се отразява не само ментално, но и съвсем реално на дома, в който живеем. #Карантина2020 е повод да се вгледаме внимателно в интериора, да забележим всички недостатъци и да освежим една-две стени с БГ изкуство, големи еротични постери на Helmut Newton или дизайнерски музикални плакати на личните ни герои.

Чисто новият български Тubus иска да е дом за родни артисти, но поне първоначално стартира с висококачествени плакати и принтове без прецедент на испанското студио Hey Shop, датското Paper Collective и нюйоркското Stereotype Design на Mike Joyce.

New Order и Nick Cave and The Bad Seeds от Mike Joyce за Swistted © Tubus

И докато каталунците наблягат на геометрични, ярки и типографски форми, а датчаните – на продукти с добър дизайн и кауза, Mike Joyce развива дългогодишния си проект Swissted с редизайн на флаери на отминали пънк, рок, хардкор, ню уейв и инди концерти, на които, уви, едва ли сте били. 25-те години като графичен дизайнер в музикалната индустрия (за работа за лични герои като Iggy Pop) и любовта си към несвързаните помежду си пънк рок и швейцарски модернизъм го подтиква да издирва легендарни гигове, да покаже среден пръст на Helvetica и да заложи на графични и едновременно интензивни и много чисти композиции с брилянтно озаглавения шрифт Berthold Akzidenz-Grotesk.

The Smiths и Talking Heads от Mike Joyce за Swistted © Tubus

Всеки един от стилизираните концерти наистина се е случил, за да стигне до жесток дизайн и печат с архивни мастила на най-висококачествена матирана музейна матова хартия Epson. Самият почерк на Joyce вкарва съвсем друг контекст и поглед към музиката и гиговете на артисти като Joy Division, David Bowie, The Cure, The Smiths, Sex Pistols, Blur, Talking Heads, The Velvet Underground, New Order и десетки други. Tubus предлага своята селекция от Swissted в два размера за 110 или 160 лева всеки.

Madonna от Петър Чучулигов и David Bowie от Максим Мокдад © Plakat Kombinat

Добре познатият софийски Plakat Kombinat контрира с десетки български артисти и обособена музикална селекция, в която намираме имената на Димитър Трайчев (с много джаз), Мариян Дзин, Костадин Кокаланов, Петър Чучулигов, Надежда Комитска и нашия редовен контрибутор и музикален критик Максим Мокдад.

David Bowie от Максим Мокдад © Plakat Kombinat

Какво друго да очакваме от този талантлив архитект, графичен дизайнер и музикант, освен да почете своите лични герои Bowie, Syd Barrett и Brian Eno? Музикалните плакати на комбината са в ограничени тиражи и два размера за 92 и 148 лева.

Mastodon от Дидо Пешев © Bare Hands Society

Дидо Пешев е необикновено талантлив художник, илюстратор и музикант, който развива симпатичната си марка за облекло и аксесоари Bare Hands Society, без да спира да рисува страшно изпипани колекционерски плакати за любимите си групи като Metallica, Gojira, Marilyn Manson, Ghost, Napalm Death и The Dillinger Escape Plan. По-голямата част са разпродадени отдавна и няма да бъдат преиздавани, но все още се намират отделни бройки на Mastodon (80/98 лева), The Melvins (70 лева) и Swans (60 лева).

The Melvins и Swans от Дидо Пешев © Bare Hands Society

Независимо към кого посегнете, подпомагате развитието на български проекти, та да: подкрепяйте локалните (малки) герои.