Hamilton възкресява ретро-футуризма на първия LED часовник

Когато се появява за пръв път през 1970, Hamilton Pulsar Time Computer е не само много футуристичен, но и абсолютно революционен, в буквален смисъл. Първият дигитален ръчен часовник с LED дисплей е вдъхновен от космическата ера на своето десетилетие, кръстен на излъчващите електромагнитни вълни неутронни звезди и изглеждащ като изваден от научнофантастичен роман – без подвижни части и тиктакане, а само с недостижима издръжливост и точност, настройвана по много лесен начин с вграден магнит в металната верижка. Да не забравяме и привлекателния черен дисплей, който показва времето с едно натискане на бутона.

Очаквано, Pulsar се появява върху китките на попкултурни титани като Jack Nicholson, Joe Frazier, Elton John, Elvis Presley, Keith Richards, Giovanni Agnelli и Roger Moore като JAMES BOND в Живей, а другите да умрат през 1973. Освен това е и дяволски скъп. Златният времеви компютър на Hamilton струва скромните $2100 – повече, отколкото златен ROLEX по онова време. По ирония на съдбата, именно напредъкът в технологиите и повсеместното навлизане на постоянно светещите и доста по-достъпни LCD дисплеи изхвърлят Pulsar-чето от пазара и принуждават Hamilton да прекрати производството на модела от неръждаема стомана през 1977.

Името Pulsar е продадено на Seiko, което провокира щатската компания да използва лек трик за своето последно носталгично възкресение по повод 50-тата годишнина на легендарния часовник. Hamilton PSR е блажен поглед към ретро-футуризма на своя баща, който почита оригинала и контрира модерната тенденция за винтидж ентусиазъм и смарт часовници с една единствена функция – да показва колко е часът.????На пръв поглед дословната репродукция на Pulsar има почти същите габарити и форми (40,8 мм на широчина и 34,7 мм на височина), но разчита на модерно сапфирено стъкло, водоустойчивост до 100 метра и енергийно ефективен хибриден LCD/OLED дисплей без подсветка – първата технология подсигурява непрекъснатото показване на точния час по всяка време, а втората се грижи за подсигуряване на характерните яркочервени дигитални цифри на точки с едно натискане на страничния бутон.

PSR изглежда идеален за колекционери, които искат да се изолират малко от дигиталността на всяка цена и имат излишни пари за космическа носталгия. Hamilton го предлага в две версии: масов от неръждаема стомана за около 1400 ЛЕВА или лимитиран до 1970 бройки от неръждаема стомана със златно покритие за около 1800 ЛЕВА. Премиерата е през май, а у нас вероятно ще се появи в офлайн и и ОНЛАЙН.