Всичко интересно за новия умен часовник и iPhone-и на Apple

Последната презентация на Apple в Калифорния посяга към джоба на феновете с три нови iPhone-a и четвърта генерация на красивия умен часовник, която очарова с по-голям екран, по-добър звук и нов сензор за измерване на пулс и ЕКГ. Кое е най-важното, което трябва да знаете, преди да се отправите с хилядарки към магазините в края на септември?

Чисто новите iPhone Xs и iPhone Xs Max изглеждат доста като своя предшественик, но могат да се похвалят с редица подобрения като по-големи екрани, най-устойчивото стъкло досега и по-висока защита от прах и вода, тествана в плувни басейни и халби с бира, както подобава. И двата модела използват подобрена функция за разпознаване на лица, по-силен и плътен стерео звук, по-добри камери и прилежащия за тях софтуер за още по-вълнуващата дълбочина на кадрите и 512 гигабайта памет, за да си снимате на воля.

По-сериозната новина за двата обаче е новаторският чипсет A12 Bionic с 6-ядрен процесор, направен от две по-мощни и четири по-слаби ядра и способен да извършва пет трилиона операции в секунда. На български, последното означава, че и двата нови модела ще са по-бързи и по-благосклонни към тежки приложения.

Феновете на по-евтини и по-цветни модели могат да се задоволят с iPhone Xr – по средата като размер между iPhone 8 и iPhone 8 Plus, но с нов LCD Liquid Retina екран и батерия, която издържа час и половина повече от споменатите предшественици. Функциите също не отстъпват: разпознаване на лице, същият A12 Bionic чипсет и по-добра производителност и скорост от iPhone X. Другото основно преимущество е голямото разнообразие от цветове.

Аpple не крие сериозните си амбиции за лансирания преди няколко години умен часовник. Неслучайно изпълнителният директор на компанията Tim Cook започва последната презентация именно с представяне на четвъртата генерация на Apple Watch – изцяло преосмислен и създаден наново модел за по-активен, по-здравословен и по-свързан живот.

Какво се е променило? Като за начало, екранът е по-голям, безелът – по-малък, което означава 30% процента повече място за показване на статистики, спортни резултати, нотификации и въобще каквото ви потрябва. По-добрият микрофон и два пъти по-силният високоговорител улесняват провеждането на телефонни разговори или ежедневните инфантилни гаври със Siri. Вариантите за каса също са мъничко по-големи – 40 или 44 милиметра спрямо миналогодишните 38 и 42 милиметра.

Червеният кръг около коронката обаче загатва къде се крие истинската промяна в четвъртото поколение на Apple Watch. Двуядреният 64-битов процесор вдига скоростта на производителността минимум два пъти, а новите сензори позволяват по-добро следене на здравословното състояние. Новият модел наблюдава работата на сърцето и изпраща нотификации, ако сърдечният ритъм е прекалено висок или имате аритмия, за да усетите предстоящи проблеми в аванс. Часовникът може да усети дали сте паднали сериозно и да активира опцията за обаждане на спешен телефон (ако имате модел с мобилна функция, а не само с GPS) – идеално за млади и възрастни и за тормоз, пардон, помощ от лични лекари.

Най-важното нововъведение е сензорът, който се използва за правене на електрокардиограма (одобрен от американските здравни власти) и изпращане на резултатите до когото трябва. Всичките нови сензори, функционалности и подобрения по софтуера и хардуера обаче не повлияват на батерията, която издържа 18 часа, колкото предишната генерация.

iPhone Xs и iPhone Xs са в българските мобилни оператори и търговци на 28 септември. Предварителните поръчки започват седмица по-рано. iPhone Xr излиза в края на октомври. Официални цени от A1, Telenor и Plesio все още няма, затова се доверяваме на обявените от самите Apple цени за европейски потребители – от 1249 евро за iPhone Xs Max, от 1149 евро за IPhone XS и от 849 евро за iPhone XR. Цените на Apple Watch Series 4 започват от 399 щатски долара. Предишната генерация си остава на 279 щатски долара.