Красивото семейство на Aston Martin Vantage става на 70

Покрай цялата изврънредност на ситуацията и взимането на мерки бяхме на косъм да пропуснем кръглата годишнина на едно спортно семейство, което не разочарова вече 70 години. С повече от над 36 хиляди продадени автомобила, Vantage се е превърнала е една от най-легендарните, сполучливи, успешни и желани серии на британската марка Aston Martin.

Най-сигурното доказателство за предишното изречение е сухата статистика, според която една трета от всички произведени спортни автомобили на луксозната марка в историята носят името Vantage. Още от ранните дни на DB2 Vantage през DB4, DB5 и DB6 от 60-те години на ХХ век, та чак до настоящите напомпани роудстъри, англичаните събират достатъчно модели в изискания си гараж, за да се гордеят с репутацията на производител на мощни, пъргави и ужасно стилни автомобили.

Така и така споменахме гараж и знаменита кръгла годишнина в рамките на два параграфа, Aston Martin отваря архива и ни вкарва в огромното си сиво хале, за да ни запознае отблизо с най-важните Vantage модели в историята:   

Думата Vantage се появява за пръв път в комбина с името на Aston Martin още през 1950 с дебюта на Aston Martin DB2 Vantage. В началото, Vantage се използва само като обозначение за модели с подобрени двигатели, както е и в този случай: говорим за по-голям карбуратор и по-висок коефициент на компресия в 2,6-литровия двигател Lagonda със 125 спирачни конски сили на пет хиляди оборота, който се справя добре в 24-те часа на Льо Ман в две поредни години. Малко по-малко от 250 автомобила от модификцията са произведени в чисто новата по-това време фабрика на Aston Martin във Фелтъм, а сериозен брой от тях са в движение и до днес.   

Vantage започва да си пробива кротко път сред почитателите на спортни автомобили, за да се появи върху още един от моделите на Aston Martin след повече от десетилетие. Дебютиралият през 1961 DB4 Vantage се различава и визуално, и като характеристики от своя по-скромен базов близнак.Така нареченият special series двигател с три, а не с два карбуратора и променени глави на цилиндрите с по-големи клапи за по-висок коефициент на компресията. Мощността е 266 спирачни конски сили – с 10% повече от тази на обикновения DB4.

Представеният през 1962 просторен DB4 Series V Vantage е известен не само като поредния модел с модификация Vantage, но и като един от автомобилите в Златният пръст – един от епизодите в поредицата за James Bond. Абсолютно неразличимият на външен вид предшественик на легендарния DB5 всъщност е нещо като прототип на хай-тек каручката на британския супер шпионин. Около 135 автомобила от тази модификация са произведени в новия по онова време завод на Aston Martin в Бъкингамшир. Най-големите колекционери обаче залагат на изключително редкия DB4 Vantage с DB4 GT двигател – съществуват само шест в целия свят.

DB5 Vantage от 1964 е ракета-носител за разработването и появата на самостоятелен модел от серията Vantage. Изненадващо, но само 68 от общо 887 произведени автомобила са екипирани с напомпан двигател с 325 спирачни конски сили – с 40 повече от стандартния. От кабриолета с Vantage двигател пък са произведени само осем от общо 123. Оригиналните DB5 Vantage и DB5 Vantage Convertible са колекционерска рядкост, но голяма част от стандартните модификации на модела също са тунинговани с Vantage двигател.

Оригиналният DB6 Vantage се появява в две различни модификации (Mk I и Mk II) и следва добре познатата формула на своите предшественици – същият 4-литров двигател като DB5 със 325 спирачни конски сили. 

И докато DB4, DB5 и DB6 са приемат най-вече като еволюция в дизайна за Aston Martin, представените през 1967 DBS Vantage е истинска революция. Автор на новия модерен силует с изявени ъгли е младият по това време дизайнер William Towns. Първоначалната идея на компанията е да използва нов осемцилиндров двигател, който обаче не е готов навреме и се налага да бъде заменен от стандартния агрегат на DB6. По-голямото тегло на DBS е компенсирано с нови разпределителни валове за по-добро представяне.

Новата генерация на DBS от 1972 има само два, а не четири предни фара и се произвежда само в 70 бройки под името AM Vantage. Незнайно защо и противно на очакванията, Aston Martin я прави не най-мощната, а най-слабата модификация в тогавашния си асортимент.

За щастие, следващият Aston Martin Vantage от 1977 е съвсем друга бира във всяко едно отношение. Прокламираният като първия британски суперавтомобил V8 Vantage може да надмине Ferrari Daytona в спринта от 0 до 100 км/ч и вдига до 270 км/ч максимална скорост, ако бъде настъпен до земята. Изключителната пъргавост и мощ са резултат от използването на същия двигател като Lagonda, но с подобрени характеристики и преосмислени части. Макар да е доста тежък, специализираната преса се кълне, че V8 Vantage е по-бърз и пъргав от тогавашните конкуренти и настоящи легенди като Lamborghini Countach, Ferrari 512BB и дори Porsche 911. Модификациите по външния силует на автомобила също са лесно различими (нова радиаторна решетка, двойни фарове, спойлер върху задния капак) и създадени, за да намалят аеродинамичното съпротивление. Еволюцията на V8 Vantage продължава до 1990 с последните доставки на така наречения X-Pack модел с 5,3-литров двигател.

Aston Martin V8 Vantage V550

90-тарският Vantage (Supercharged Vantage) продължава обещанието на английската марка да произвежда брутални спортни автомобили в костюмбазираната на Virage бегачка от 1993 тежи 1990 килограма, има шест предни фара и огромни спирачки, който да обуздават мощта на 5,3-литровия V-образен осемцилиндров двигател с два компресора Eaton и 550 спирачни конски сили. За V600 модификацията с още 50 спирачни конски сили отгоре от 1998 се говори, че е достигала максимални скорости от порядъка на 320 км/ч. Специалните издания V550, V600 и V8 Vantage Le Mans предхождат спирането на производството през октомври 2000.

DB7 V12 Vantage дебютира на автосалона в Женева през 1999 с радикално нов силует от дизайнера Ian Callum и чисто нов 5,9-литров V12 агрегат с 420 спирачни конски сили. Шасито също е променено, за да приюти чисто новото предно и задно окачване. Първоначално Aston Martin го предлага с ръчна шестстепенна (0-100 км/ч за пет секунди и 300 км/ч максимална скорост) или автоматична петстепенна (0-100 км/ч за 5,1 секунди и 260 км/ч максимална скорост) скоростна кутия и успява да продаде цели 2091 бройки за по-малко от пет години. Последният автомобил от тази модификация слиза от поточната линия в Блоксъм през 2003.

На същото изложение дебютира и концептуалният V8 Vantage (с VH архитектура), еволюирал в серийния V8 Vantage от 2005 – производството започва през есента на същата година, за да достигне средно 3000 спортни автомобила ежегодно, слизащи от отделна поточна линия във фабриката в Гейдън. Това превъплъщение на Vantage си остава най-продаваният модел в цялата 107-годишна история на Aston Martin. Вторият сериен автомобил на марката с известната WH архитектура след DB9 e първият с нов 4.3-литров V8 двигател с 610 спирачни конски сили и тегло от 1570 килограма, което му позволява да ускори от 0 до 100 кмч за по-малко от пет секунди.

2009 е знакова за историята на Vantage заради появата на популярния V12 Vantage. Серийната еволюция на прототипа V12 Vantage RS от 2007 тежи едва 50 килограма повече от V8 и разполага с потентен двигател с 510 спирачни конски сили, шестстепенна ръчна скоростна кутия и ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.2 секунди. Немските магистрали са му позволявали да се засили с максимална скорост от 305 км/ч.

Aston Martin V12 Zagato

Недоволните от обикновения V12 Vantage надъхват инженерите на Aston Martin да създадат суров, груб и агресивен V12 Vantage S от 2013, който се хвали с мощен агрегат с 565 спирачни конски сили, рекордно ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди и автоматизирана ръчна скоростна кутия Sportshift III. Максималната скорост от 330 км/ч я правят най-бързата серийна кола на Aston Martin по това време. Сред разнообразния асортимент от специални издания се откроява редкия V12 Vantage Zagato от 2012, създадена в партньорство с италианското дизайн студио.

Настоящото спортно купе Vantage от 2017 е симпатично аеродинамично животно, което пори пътя с 4-литров V8 агрегат с двоен компресор и максимална мощ от 503 спирачни конски сили, без да забравяме за осемстепенната автоматична скоростна кутия на ZF. Всичко това му позволява да ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди и да вдига до 310 км/ч там, където е позволено.