31 фотокниги на Martin Parr в 11-тото издание на ПУК!

Фотокнигите на Martin Parr гостуват в София веднъж на високосна.

Съвсем буквално. Платформата за фотокниги на Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов гостува на Този малък свят в последния ден на февруари по възможно най-подходящия начин. 11-тото издание на ПУК! организира еднодневна импровизирана библиотека с 31 от над 100-те фотокниги на Martin Parr, които може да разгледате в рамките на няколко часа или да оцветите негови емблематични кадри от The Martin Parr Colouring Book за по-пълноценно изживяване с неговото изкуство.

Last Resort на Martin Parr

Освен като запален колекционер, един от най-известните документални фотографи в света е известен и като ужасно продуктивен автор на монографии, част от които са разделени в тематични групи, за да ни помогнат да се запознаем по-добре с различните теми в неговата работа. The Last Resort е проект, заснет в работническия курорт Ню Брайтън по-времето на Margaret Thatcher и белязан не само от прехода на Parr към цветната фотография, но и от скудоумни критики за експлоататорския характер на неговата работа.

The Photobook: A History Volume I на Martin Parr

Тритомното издание на сборника The Photobook: A History в комбина с британския писател, куратор и критик Gerry Badger пък е поглед към историята на фотографията чрез внимателната дисекция на повече от 600 фотокниги, обхващащи периода от началото на XIX век, през радикалните японски фотокниги от 70-те, модернизма и пропагандните книги до съвременни издания от последните години.

Boring Postcards USA на Martin Parr

Книгата Parrworld събира колекцията на фотографа от идиотски предмети като часовници със Saddam Hussein, чипсове със Spice Girls и чинии с кралица Elizabeth II. Nай-продаваната му книга Boring Postcards пък не е с негови фотографии, а с повече от сто пощенски картички с магистрали, мотели и жилищни комплекси от личната му колекция. Между книгите с негови авторски проекти са и две от изданията на известния проект Small World, изследващ световния туризъм. По време на 11-ия ПУК! може да инвестирате и в каталога на изложбата на Martin Parr в България под формата на нова версия на едноименното издание, вдъхновена от рекламната естетика на социализма с дизайн, заимстван от туристически брошури на Балкантурист от 60-те и 70-те.

ПУК!#11 с фотокнигите на Martin Parr е на 29 февруари от 14:00 до 20:00 в галерия Синтезис. Повече информация за събитието има тук.