Never Too Small гъмжи от добри идеи за микро апартаменти

Идеята за апартамент с размерите на кучешка колиба, кутия за обувки или както там наричате всичко малко и тясно, не винаги е привлекателна. Микро апартаментите за единаци или скромни двойки без деца обаче стават все по-популярни по обективни причини.

Все по-трудното намиране на подходящо жилище, ожесточеното търсене, високите наеми и цени за поддръжка и (не на последно място, да се надяваме) промененото мислене относно климатичните промени и въглеродния отпечатък на всеки човек засилва интереса към микро имоти, които нямат само недостатъци, а и доволно много предимства.

Петминутните видеоклипове в австралийския YouTube канал Never Too Small са кратка и бавна обиколка из малки домове, които заслужават внимание с ужасно привлекателен и красив интериор. Всеки един от тях не надвишава 45 квадратни метра и гъмжи от семпли и иновативни идеи за преустройство и оформление на малки кутийки или нещо по-голямо.

Проектът на Colin Chee добива бърза популярност с почти милион абонати в YouTube само две години и половина след старта. Всеки епизод представя един-единствен апартамент в разговор с неговия архитект , който представя най-силните му страни и основните трудности пред реализирането на проекта за интериора. Повечето жилища са в Австралия, Хонконг и Лондон, но обещанията са са още съдържание от Европа.

Повечето собственици изглеждат като млади професионалисти, които не бързат да имат деца и проявяват тенденции към притежание на по-малко, но по-качествени вещи. Апартаментите им изглеждат скъпи и очеивдни са правени с прилични средства и от добри хора, но това се подразбира още след първите 30 секунди. Освен заради идеите, Never Too Small е интересен проект и заради (фалшивата?-бел.ред.) надежда, че можем да си направим достъпен и красив дом на централно място, без да потъваме в излишни кредити и дългове (освен за ремонт) и да се загробваме с огромни ипотеки.

Именно тук се крие и противоречивия характер на привличането, което изпитваме към проекта на Chee – хем да се очароваме от хитри решения, хем да се чудим как е възможно да се живее в подобна внимателно курирана консерва. Но както ни учат героите от Паразит, винаги има и по-лош вариант. Може да е тясно, но поне да е непоносимо секси.