BOYSCOUT BOOK CLUB: 8 супер книги от август

Boyscout Book Club се събира в началото на септември, за да полее кротко Съединението на Източна Румелия с Княжество България и след това да се усамоти с добри книги от миналия месец: напоени с американски джаз, наемни убийци или алпийска природа кримки, ирландска драма на секса и човешките взаимоотношения на симпатични и объркани хора около трийсетте (Sally Rooney), блестящ скандинавски хумор (чисто нов роман от Jonas Jonasson) и чудесен Vonnegut-ски абсурдизъм:

ПРОРОЧИЦАТА И ИДИОТЪТ на Jonas Jonasson (Колибри, с превод от Радослав Папазов и корица на Стефан Касъров)

Историята: Годината е 2011, а запалената по астрофизика учителка Petra е пресметнала, че след точно дванайсет дни атмосферата ще се срине и ще настъпи краят на света. Отчаяна от досегашния си самотен живот, тя решава, че няма смисъл да посреща края заедно с останалите жители на Земята. За щастие, точно преди да се обеси, караваната ѝ е ударена на пуст паркинг от един кемпер. Шофьор е глуповатият Johan, който не умее да различава педала на газта от този на спирачката. Макар да не е сред най-схватливите, Johan притежава невероятен талант като готвач. Пророчицата и майстор-готвачът се сприятеляват и със 75-годишната инфлуенсърка Agnes и тримата се отправят на пътешествие към Рим. Там Johan иска да се изправи пред брат си, който цял живот го е потискал и мамил, лишавайки го от милиони, и да му удари едно хубаво кроше в носа. Petra, Johan и Agnes трябва да побързат, защото остават броени дни, а нищо не се случва по план. Героите от поредния опасно смешен бисер на Jonasson се впускат в невероятно приключение от Швеция през цяла Европа, та чак до Африка и Америка, и се срещат със световни лидери като Barack Obama и Ban Ki-moon, както и с руската мафия – всичко това е облечено в типичния за шведския писател свеж и разтоварващ хумор.
Защо да я прочетете: Публикуваният този юни шести роман на Jonasson (Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна) е изключително смешно, социално осъзнато и жизнеутвърждаващо доказателство за неговия невероятен талант да пише за странни, уж обикновени, но винаги разумни герои и житейските засечки помежду им. Можем само да се благодарим, че е изоставил двайсетгодишната си кариера на журналист, медиен консултант и ТВ продуцент, за да се посвени на литературата.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КРАСИВ СВЯТ, КЪДЕ СИ ТИ на Sally Rooney (Еднорог, с превод от Боряна Джанабетска и адаптирана корица от оригиналното английско издание)

Историята: Почитателите на Sally Rooney (Нормални хора, Разговори с приятели) са пределно наясно какво я вълнува. Третият роман на ирландската писателка не прави сериозен завой от обичайната тематика за човешките взаимноотношения на една определена възраст. Alice е успешна писателка, която се възстановява от силен  психологически срив в малък град близо до морето. Именно там се запознава и Felix, с когото бързо стават близки приятели с приятни екстри. В същото време Alice е в непрекъснат контакт с Eileen, която работи като редактор в литературно списание и също търси утеха от последната си драматична раздяла в компанията на своя приятел от детинство Simon. Двете си разменят постоянно имейли с размишления за политика и религия, както и с тревоги за това накъде върви светът и дали в него е останала поне малко красота. Кулминацията в отношенията между двете двойки в този своеобразен четириъгълник настъпва, когато се събират заедно за няколко дни в къщата край морето.
Защо да я прочетете: Близки приятели с вкус за литература го определят като най-слабия роман на Rooney досега, а професионалната критика от Guardian и Vulture хвали нежния, обезоръжаващо интимен и силно емоционален сюжет, безупречния диалог и предизвикателния характер на споделените възгледи за развитието на света, смисъла на живота, изкуството и приятелството. Нещо повече, Красив свят, къде си ти носи втора Ирландска литературна награда за роман на годината на своята авторка. Едно е ясно, обърканите отношения между двойки и търсенето на собствено място в един изтъкан от всевъзможни проблеми свят често е потентно четиво.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Еднорог и по-добрите книжарници.

ЧАШАТА ПРЕЛЯ на Françoise Sagan (Колибри, с превод от Красимир Петров и корица на Люба Халева)

Историята: 1942 – Франция е окупирана от хитлеристка Германия. Съвършено безразличен провинциален фабрикант дава убежище на свой приятел и неговата съратничка и любовница, преследвани от Гестапо и заради активно участие в Съпротивата. Пристигането им променя тотално живота на този самодоволен буржоа, който дотогава е водил безметежно съществуване в пасторална обстановка, изцяло отдаден на малки всекидневни удоволствия и мимолетни сантиментални авантюри. Неочаквано пламналата любов към младата жена изкарва битието на фабриканта от обичайното русло и поставя приятелството им на изпитание, а съдбата – на карта. В това по неволя затворено пространство отношенията постепенно се изострят и водят до една колкото неочаквана, толкова и логична метаморфоза на главния герой.
Защо да я прочетете: За да допълним и без това добрите впечатления от преведените у нас романи на френската литературна икона след Гримираната жена – този път в една идея по-камерна, но все така напрегната, забавна и увлекателна атмосфера с проникновени изводи за границите на човешките отношения.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СЕДЕМНАЙСЕТ на John Brownlow (Сиела, с превод от Богдан Русев и корица на Живко Петров)

Историята: Ако си представяте живота на шпионина като филмова смес от екзотични дестинации, спортни коли, красиви жени и заплетени политически интриги, то дълбоко се лъжете и най-вероятно не сте чели Куци коне. Реалността въобще не е толкова бляскава, освен ако не сте на мястото на Седемнайсет – професионалист без официална самоличност, истинско име и минало и член на потайна организация, която решава проблемите на провалени демокрации бързо, ефективно и на добра цена. Най-страховитият наемен убиец в света няма право на грешки – едни има-няма шестнайсет души са вършили тази работа преди него, но повечето от тях вече са мъртви. Последната мисия на Седемнайсет го изправя срещу единствения човек, който може да му се противопостави. Номер Шестнайсет, кой друг?
Защо да я прочетете: Заради обещанието на издателството да се срещнем с трилър от типа Jason Bourne среща John Wick. Известният британски сценарист John Brownlow (Силвия с Gwyneth Paltrow и Daniel Craig и ТВ сериалът Миниатюристът) прави летящ старт в криминалната литература с добре изпипан шпионски трилър, който ще гледаме и на голям екран в продукция на филмовото студио Laika.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

УБИЙСТВЕН ДЖАЗ на Ray Celestin (Кръг, с превод от Юрий Лучев и корица на Стоян Атанасов за Kontur Creative)

Историята: Сериен убиец убива шестима души в Ню Орлиънс преди малко повече от век. Градът е парализиран от страх и смут, a в редакцията на местния вестник се появява загадъчно писмо. Секирата твърди, че ще се завърне жаден за смърт, но ще пощади всеки, в чийто дом звучи джаз (евала за добрия вкус – бел.ред.). Истерията е осезаема, Ню Орлиънс е потопен под звуците на тази революционна за времето си музика, а главните герои от различни прослойки на обществото са въвлечени в непредсказуемо преследване. Историята в дебютния роман на Ray Celestin е написана по действителни събития и не просто пренася в легендарния град, а разказва за онези години от историята му, свързани с музикален възход, но и със смразяващата непозната страна на града на джаза, блуса и Lewis Armstrong.
Защо да я прочетете: Заради магнетичната атмосфера на Ню Орлиънс и добрата идея на британския писател да създаде криминалната тетралогия Градски блус квартет с автентични джаз моменти от градове като Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КРЪСТНИЦАТА на Ingar Johnsrud (Колибри, с превод от Стефка Кожухарова и корица на Росен Дуков)

Историята: След като излежава присъда за притежание на наркотици, Stella се зарича да скъса с предишния си живот. Ала първо трябва да се върне в родното си селце, за да погребе човека, тласнал я по пътя на разрухата – собственият й баща Ringo. Сега тя се опитва да събере парчетата от нещастния му живот и да разбере какво го е накарало да се обеси. Помага й нейната кръстница – господарка на прочутото имение Вике, заможна жена и благодетелка на селото. Вместо да получи спокойствие, Stella се натъква на страховити тайни от миналото и е принудена да отмъсти за своите близки. Кръстницата е зловеща семейна история, изтъкана от черен хумор и странни персонажи от най-тъмните бездни на престъпния свят и човешките взаимоотношения.
Защо да я прочетете: Норвежкият журналист и писател Ingar Johnsrud оставя добро впечатление още с първия си бестселър в трилогията за комисар Beier (Виенското братство от 2015, последвана от Калипсо и Кръстът) и вече има статут за звезда в съвременния криминален жанр и достоен наследник на Stieg Larsson.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СИНЯТА БРАДА на Kurt Vonnegut (Лабиринт, с превод от Веселин Лаптев и корица на Милена Вълнарова)

Историята: 71-годишен едноок ветеран от Втората световна война, син на арменски имигранти и неуспял художник, Rabo Karabekian живее изолирано и самотно в голямо имение със собствен плаж в Лонг Айлънд. Той дружи с легенди като Jackson Pollock и Mark Rothko, тъй като е един от основоположниците на абстрактния експресионизъм – себевглъбена школа, която не символизира нищо и отлично обрисува съвременното състояние на света. Превърнал дома си в музей, а самия себе си в пазач на миналото, Rabo няма особени очаквания към живота, докато един следобед случайно не се натъква на Circe Berman и нейния манипулативен чар. Заинтригувана от историята на Rabo, сладострастната млада вдовица му дава идеята да напише своя автобиография.
Защо да я прочетете: За да попълните Кръг-овата колекция от луксозни преиздания на Vonnegut (Механично пиано, Сирените от Титан, Майка Нощ, Котешка люлка). Със своя безсмъртен и напоен от поразяващ хумор и горчива ирония Vonnegut-ски глас, петото томче в библиофилската серия задава смущаващи въпроси за стойността не само на изкуството, но и на хората в наши дни.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЦВЕТЯ НАД АДА на Ilaria Tuti (Лемур, с превод от Ваня Георгиева и корица на Декитас)

Историята: Австрия, 1978. Млада жена пристъпва прага на Училището – мистериозно място, сгушено сред алпийските хребети, които крият тъмните му тайни. Там тя ще се изправи пред съвестта си без да подозира как решенията ѝ ще повлияят на бъдещите поколения. Десетилетия по-късно в наши дни, покрайнините на идилично селище в Алпите се оказват сцена на жестоко убийство. Разследването е поето от главен комисар Teresa Battaglia. След близо четири десетилетия борба за уважение в италианската полиция, Battaglia трябва да укроти собствените си демони и да разчита на своя ум и инстинкти, за да се изправи пред убиец, привлечен от група местни деца.
Защо да я прочетете: Заради възторжените думи на критиката, която определя главната героиня на романа като незабравима и завладяващо въздействаща, а нейната авторка – като рядко срещано явление в криминалната литература.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.