Почит за Terry Jones с Монти Пайтън: Животът на Брайън

Смъртта на един от приятелите на София Филм Фест и столичния Дом на киното е неприятният повод да си припомним един от важните комедийни филми на 70-те години.  

Заедно със своите добри другари Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam и Michael Palin, Terry Jones успява да превърне летящия цирк на легендарната английска трупа Monty Python във вероятно най-важния инструмент в еволюцията на телевизионната комедия през 70-те. Освен в епизодите от сезоните на епохалноto предаване, гореспоменатите имена се разписват и в знакови филми, а режисираният от самия Jones през 1979 Монти Пайтън: Животът на Брайън служи като брирянтна илюстрация на таланта им да създават сюрреалистични комедийни ситуации.  

Вторият игрален филм на Monty Python е силно язвителна и смело анархична сатира както на религията, така и на безкрайните холивудските интерпретации върху библейски теми. Действието се развива в Юдея през 33 г. пр. н. е. – времена на бедност и хаос, които изобилстват от месии, надъхани техни последователи и отчаяни римляни, неспособни да въведат ред. В центъра на събитията е Brian Cohen (Graham Chapman), неохотен бъдещ месия, който придобива слава в резултат на поредица абсурдни и смехотворни обстоятелства, позволяващи на цялата Python шесторка да блесне в разнообразни роли, осмиващи всеки и всичко без пощада – от бившите парии, Пилат Понтийски и изкуството да се пазариш до лудите пророци, римските центуриони и разпъването на кръст.

Прожекцията на ремастерираната версия е реверанс не само към настоящите фенове на Jones и запознатите с всяка шега, скеч и реплика от Животът на Брайън, но и добър повод за всеки бъдещ почитател да влезе ударно в изкуството на тази великолепната английска шесторка.

Монти Пайтън: Животът на Брайън е на 2 февруари, неделя, от 18:30 в Дом на киното. Билетите струва 8 лева онлайн и на касата на киното. Повече информация за прожекцията има тук.