6 книги за Кристо и Jeanne-Claude, които може да имате

След препоръ(ч)ката да гледате Да ходиш по вода на голям (тази събота в Дом на киното) или малък (Neterra TV) екран и подробния поглед към дългогодишната артистична кариера на Кристо и Jeanne-Claude, събираме няколко техни книги за попълване на домашната библиотеката.

CHRISTO AND JEANNE-CLAUDE: PARIS! (Centre Pompidou и Sieveking Verlag, 2020) – меки корици, 256 страници, 80 лева

Каталогът към предстоящата ретроспективна изложба в Pompidou всъщност си е доста дебела книга, посветена на живота и работата на двойката в Париж, белязал не само личния, но и професионалния живот на Кристо и Jeanne-Claude – от срещата им през 1958 през първата първите им и рядко показвани експерименти, публични инсталации (варелите на улица Висконти) и монументалното опаковане на моста Пон Ньоф. Албумът е пълен с рядко показвани ранни работи, рисунки, колажи и една тънка линия, която проследява живота на Париж в едни особени години и стигаща до предстоящото през 2021 опаковане на Триумфалната арка.

ОЩЕ ЗА РАННИТЕ ИМ ГОДИНИ: Christo and Jeanne-Claude: The Early Years (Verlag Kettler, 2020) с интервю на Matthias Koddenberg срещу 48 лева

CHRISTO AND JEANNE-CLAUDE (Taschen, 2019) – твърди корици, 616 страници, 7 килограма, 300 лева

Немското издателство на Benedikt Taschen има силна връзка и дългогодишно приятелство с Кристо и Jeanne-Claude и неслучайно издава половин дузина колекционерски и обикновени книги за най-големите проекти на дуото през последните 30 години, включително и пълната XXL монография. Обновеното миналата година издание е малко по-достъпна версия на колекционерското сумо, което лавира успешно между това да е отчасти биография, отчасти критичен анализ, отчасти каталог – напрaвен по дизайн на самия Кристо и обхващащ цялата кариера на дуото от най-ранните рисунки и семейни снимки до плановете за бъдещите и нереализираните им проекти. Голяма част от стотиците снимки са дело на Wolfgang Volz – дългогодишния фотограф на Кристо и Jeanne-Claude.

CHRISTO AND JEANNE-CLAUDE. THE FLOATING PIERS (Taschen, 2016) – меки корици, 128 страници, 40 лева

Каталогът на монументалното събитие в Изео през 2016 съдържа снимки на Wolfgang Volz и изглежда като издание на National Geographic най-вече заради великолепните панорами на третото по големина езеро в Ломбардия. Всички издания на Taschen за Кристо и Jeanne-Claude са тук.

CHRISTO – FEMMES 1962-1968 (Gallimard, 2019) – твърди корици, 192 страници, 60 лева

Поредният каталог към изложба в маракешкия музей на Yves Saint Laurent разкрива никога досега публикувани фотографии на една по-малка и противоречива страна от работата на Кристо – опаковането на жени в Лондон, Дюселдорф, Париж и Филаделфия между 962 и 1968. Не за друго, а за да изследва идеята за втората кожа и как тактилната повърхност на трикотажа променя женската фигура и форми.

CHRISTO AND JEANNE-CLAUDE: URBAN PROJECTS (Verlag Kettler, 2017) – твърди корици, 192 страници, 100 лева

Работата на Кристо и Jeanne-Claude винаги е имала много общо с архитектурата и градоустройството, а целта им винаги е била да променят възприятието ни за обществените сгради и пространства. Едноименната книга на Kettler събира най-значимите проекти на двойката в градска среда, за да ги представи чрез предварителните рисунки на Кристо, колажи и макети в мащаб, включително и такива, които така и не се реализират – като планираното опаковане на няколко нюйоркски небостъргачи, редом с познати инсталации от по-късните години като опаковане на Пон Ньоф и Райхстага, а също и Портите в Сентрал парк. Включени са и две есета, които изследват невероятния му талант на занаятчие с определено отношение към градската среда.

CHRISTO ET JEANNE-CLAUDE: BARILS / BARRELS (Fondation Maeght & Verlag Kettler, 2016) – твърди корици, 200 страници, 80 лева

Поглед към другия основен мотив в работата на Кристо и Jeanne-Claude – петролните варели в различни цветове, които присъстват в проектите им от 1962 насам и се появяват не само по улиците на Париж и в езерата в Лондон, но и, да се надяваме, за постоянно в пустинята на Абу Даби. Книгата е публикувана по повод инсталацията на Кристо във фондацията Maeght.