Всички софийски изложби, които ще обиколим идните дни

Разгарът на есента е идеалното време за стегнат тур на софийските галерии и артистични пространства, които откриват нови изложби с доволно добро и вдъхновяващо изкуство. Ето къде ще ходим:

Golestan Theatre © Юлиан Атанасов

Какво: Лео и горските духове. Непубликуваните и непоказвани досега фотографии на Юлиан Атанасов от места и хора в България, Германия, Гърция, Италия, Хърватия и Иран са проявени и копирани в Берлин, рамкирани от поляк в София, курирани от швейцарка и представени в първа му самостоятелна изложба в София. Операторът на игрални филми като Източни Пиеси, Островът, 3/4 и Ялда събира двадесет атмосферни фотографии встрани от снимачната площадка, които се открояват от потока на инстантни изображения и са постигнати изцяло чрез методите на класическата аналогова фотография.
Къде: Пространството на КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17 от 8 до 23 ноември

Cattle Branding At Night © Антон Терзиев

Какво: Малки победи. Освен добър писател, Антон Терзиев е и доста читав художник. Образите в рисунките и картините от последната му самостоятелна изложба са част от един общ свят, без да съжителстват заедно. Всичките до една издържат под попкултурна обвивка и не се плашат от лек черен хумор.  Oсновната тема: бягството от личните страхове, от опцията да нараниш, да превърнеш гнева и разочарованието в съзидателна сила. Куратор на експозицията и автор на текста към нея е любимия ви редактор и журналист Светослав Тодоров.
Къде: Галерия Аросита на ул. Врабча 12Б до 15 ноември

© София Грънчарова

Какво: Безкраен коктейл. Визуалният артист София Грънчарова работи с добавена реалност и образи, идващи от модата, рекламата и визуалната среда на съвременността, за да изследва тенденциите в съвременната култура в много по-широк план, добавяйки интелектуална подплата на представата за красота. Или, както твърдят организаторите, не просто естетика, а умна естетика. Девойката участва в най-важните изложби у нас през последните две-три години, което прави нейния едномесечен коктейл повече от задължителен.
Къде: Галерия Васка Емануилова на бул. Янко Сакъзов 15 от 7 ноември до 6 декември

Стоян © Васил Абаджиев

Какво: Отделени. Последната експозиция на театралния сценограф и костюмограф Васил Абаджиев изследва отчуждението и самотата в модерното общество чрез 2 видео инсталации и 30 широкоформатни монохромни фотографии на персонажи, обгърнати от от тъмнина и безпокойство. Естествено в черно-бяло, защото, както знаем, това е начинът да внушим идеята за изолация, безпомощност и страх от бъдещето, а защо не и провокация за противопоставяне на вакума на нашата отделеност.
Къде: СГХГ на ул. Ген. Гурко 1 до 8 декември

© Manaki

Какво: Манаки – история в снимки. 52-те фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, заснети в периода 1898-1935, са нагледно доказателство защо можем да ги наредим сред първите балкански майстори в световната кинематография. Фотографският архив на Янаки (1878-1954) и Милтон (1880-1964) е от изключително значение за визуалната памет на Балканите, а творческото им наследство включва 18513 негатива, включи­телно 7115 стъклени плаки, 10952 оригинални хартиени копия и голям брой автентични документи. Настоящата изложба е резултат от 15-годишното проучване на архива от Роберт Янкулоски.
Къде: Галерия Synthesis на бул. Васил Левски 55 до 16 ноември

© Мая Иванова

Какво: Роби на времето. Забележителната колекция на германския колекционер Justin K. Than Първата самостоятелна изложба на 23-годишната Мая Иванова доказва нейния огромен потенциал на художник с деликатна студия от върху неминуемия ход на времето чрез непрекъснато повтарящи се мотиви от вълшебни пространства и мистериозни  образи. Рисунките с въглен и молив и графиките в техника суха игла са създадени през последните няколко години.
Къде: Галерия Сердика на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград до 6 декември

Шапка от новата колекция на 45 Street, която участва в прегледа на българския дизайн от Мелба © Златимир Араклиев за 45 Street

Какво: Преглед на българския дизайн. Най-добрите идеи на БГ дизайнери, екипи и агенции от последната една година на едно място като част от фестивала Мелба. Графичен, продуктов, социален и интерактивен дизайн, брандинг и идентичност, керамика, илюстрация, анимация, мода и текстил – над 30-те подбрани ценни примери от имена като Стела Петкова, Punkt, Poststudio, Мария Налбантова, 05 studio, Lame God, Деси Баева, Fine Acts, Nomad.ist, Funkt, 45 Street, Stinky Socks и Нева Балникова.
Къде: Галерия Port A на ул. Триадица 5 от 7 до 17 ноември

© Pablo Picasso

Какво: Груповата изложба Притегателни и обичайни е посветена на образа на жената в творчеството на европейски графици от XIX и XX век о възхода на така наречените частни сцени. Включените работи са от чуждестранната колекцията на Националната галерия и забележителни майстори като Francisco Goya, Pablo Picasso, Auguste Rodin, Toulouse-Lautrec, Георги Верейски, Henri Matisse, Marc Chagall и Жул Паскин.
Къде: Квадрат 500 на пл. Свети Александър Невски до 5 януари

Какво: Finale. Gaudenz B. Ruf е готиният бивш посланик на Швейцария у нас между 1995 и 2000, който потъва в българското изкуство и решава да създаде ежегодна награда за млади родни артисти през 2007. 13 години по-късно, Ruf поставя край с груповата изложба Finale и избраните на конкурсен принцип участници Боряна Петкова, Валентина Шара, Венета Андрова, Димитър Генчев, Кирил Кузманов, Леда Ванева, Наталия Йорданова, Радостин Седевчев, Станимир Генов, Стела Василева и техните инсталации, обекти, видео, живопис, рисунка, скулптура и фотография.
Къде: Галерия Структура на ул. Кузман Шапкарев до 9 до 11 декември

Какво: Дигитална естетика. Груповата изложба на Dagmar Schürer, Tor Jørgen van Eijk и Михаела Лакова разглежда визуалните следи на технологичното развитие, виртуалната реалност, в която се случва дигиталното съхранение на данни  и начина, по който извадените от техническия контекст обекти въздействат върху нашите сетива и променят възприятията ни. Звучи много сложно като описание, но е доста впечатляващо на живо.
Къде: Галерия +359 на ул. Галичица 21-23 до 22 ноември

© Тихомир Пенов

Какво: Илюзия. Георги Лозанов определя Тихомир Пенов като всестранно надарен фотограф с особено забележителната е способност да снима времето. Пред камерата му се изправят три столици (София, Прага и Букурещ), по чиито улици се разиграва историческия спектакъл на падането на комунизма. Настоящата изложба на Пенов обаче оспорва падането на комунизма по болезнен начин.
Къде: Галерия Synthesis на бул. Васил Левски 55 до 23 ноември

Пътувате в Европа идните седмици? Прегледайте нашата селекция на супер изложба на нискотарифен полет разстояние.